Yhdysvaltain oikeusministeriö syyttää iranilaista sotilasta John Boltonin salamurhan suunnittelusta

Yhdysvallat syyttää Iranin vallankumouskaartin jäsentä John Boltonin salamurhan suunnittelusta. LEHTIKUVA/AFP
Yhdysvallat syyttää Iranin vallankumouskaartin jäsentä John Boltonin salamurhan suunnittelusta. LEHTIKUVA/AFP

Yhdysvallat syyttää Iranin vallankumouskaartin jäsentä entisen Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantajan John Boltonin salamurhan suunnittelusta.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan kaartin jäsen oli tarjoutunut maksamaan 300  000 dollarin summan toiselle henkilölle Boltonin surmaamisesta. Syytteen mukaan salamurhaa organisoinut kaartin jäsen kuuluu sen eliittiin, Quds-joukkoihin.

Yhdysvaltain mukaan kaartin jäsenen salatuissa viesteissä salamurhasta puhutaan kostona Yhdysvaltain vuonna 2020 salamurhaaman vallankumouskaartin komentajan Qassem Suleimanin kuolemasta. Yhdysvallat salamurhasi Suleimanin drooni-iskussa alkuvuodesta 2020. Iran vannoi silloin kostavansa vaikutusvaltaisen Suleimanin kuoleman.

Oikeusjuttu osuu diplomaattisesti herkkään hetkeen maiden neuvotellessa Wienissä ydinsopimuksen jatkamisesta. Bolton on ollut yksi suurimpia ydinsopimuksen vastustajia ja oli neuvonantajana Yhdysvaltain silloisen presidentin Donald Trumpin vetäytyessä sopimuksesta.

Sopimuksen tarkoitus on ollut estää Irania valmistamasta ydinasetta.

Bolton on ajanut vuosia konfliktia Iranin kanssa

Boltonilla on vuosikymmeniä jatkunut historia Iranin nykyisen hallinnon vannoutuneena vastustajana.

Hän nousi merkittävään poliittiseen asemaan jo presidentti Ronald Reaganin hallinnossa 1980-luvulla. Silloin hän sekaantui Iran-Contra -skandaaliin torpedoimalla kongressin tutkimukset siitä, tukiko CIA tietoisesti huumekauppaa käyviä Contra-sissejä Nicaraguassa. Contra-sissien rahoitus hoidettiin myymällä salaisesti aseita Iraniin.

80-luvun jälkeen hän kuitenkin käytti aikaansa pyrkimällä taivuttelemaan Yhdysvaltoja hyökkäämään Iraniin. Hän on myös tukenut julkisesti Mujahideen-e-Khalq -järjestöä joka on ajanut vuosikymmeniä Iranin nykyisen hallinnon kaatamista.

Hän lähti Trumpin hallinnosta huonoissa väleissä 2019 ja kirjoitti sen jälkeen paljastuskirjan ajastaan, missä hän kuvaili Trumpia täysin sopimattomaksi presidentin virkaan.

-------

Lähteenä myös AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje