Yhdysvaltain ulkoministeri moittii Israelin siirtokuntapolitiikkaa

Israel ilmoitti sunnuntaina aikovansa laillistaa yhdeksän siirtokuntaa miehitetyllä Länsirannalla ja rakentavansa 10 000 uutta kotia siirtokuntalaisille. LEHTIKUVA / AFP
Israel ilmoitti sunnuntaina aikovansa laillistaa yhdeksän siirtokuntaa miehitetyllä Länsirannalla ja rakentavansa 10 000 uutta kotia siirtokuntalaisille. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kritisoi Israelin päätöstä yhdeksän siirtokunnan laillistamisesta miehitetyllä Länsirannalla. Blinken sanoi pitävänsä päätöstä erittäin ongelmallisena ja varoitti, että Israelin toiminta lisää jännitteitä palestiinalaisten kanssa.

– Kuten aiemmatkin hallinnot, demokraatit ja republikaanit, me vastustamme vahvasti sellaisia yksipuolisia toimia, jotka lisäävät jännitteitä ja vaarantavat mahdollisuudet neuvotella kahden valtion ratkaisusta, Blinken sanoi lausunnossa.

Israel ilmoitti sunnuntaina aikovansa laillistaa yhdeksän siirtokuntaa ja rakentavansa 10 000 uutta kotia siirtokuntalaisille. Palestiinalaisalueille perustetut siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia.

Blinken peräänkuuluttaa kahden valtion mallia

Kritiikki, vaikkakin diplomaattisesti muotoiltu, oli poikkeuksellinen, koska se oli annettu suoraan ulkoministerin eikä tämän tiedottajan nimissä. Israelin uudet linjaukset tulivat vain hetki sen jälkeen, kun Blinken vieraili alueella ja nimenomaisesti varoitti siirtokuntatoiminnasta.

– Kaikki, mikä vie meidät kauemmas kahden valtion visiosta kahdelle kansalle, on haitallista pitkällä aikavälillä Israelin turvallisuudelle, sen identiteetille juutalaisena ja demokraattisena valtiona, Blinken sanoi maanantaina.

Blinkenin mukaan toiminta vaarantaa niin israelilaisten kuin palestiinalaistenkin turvallisuuden, vapauden, vaurauden ja arvokkuuden.

Yhdysvaltain ulkoministeri on aiemmin todennut presidentti Joe Bidenin hallinnon arvioivan pääministerin Benjamin Netanjahun uutta kovan linjan oikeistolaista hallitusta sen toimien, ei siinä mukana olevien henkilöiden mukaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje