YK lisää ponnisteluja ihmishenkien pelastamiseksi Ukrainassa – tviitissään pääsihteeri Guterres ei maininnut iskuja, joita Venäjä teki Kiovaan hänen vierailunsa aikana

Venäjän joukot tulittivat Kiovaa ohjuksilla torstaina. LEHTIKUVA/AFP
Venäjän joukot tulittivat Kiovaa ohjuksilla torstaina. LEHTIKUVA/AFP

YK lisää ponnistelujaan ihmishenkien pelastamiseksi ja ukrainalaisten kärsimysten vähentämiseksi, sanoi YK:n pääsihteeri Antonio Guterres Twitterissä perjantaina.

–  Tässä sodassa, kuten kaikissa sodissa, siviilit maksavat aina korkeimman hinnan, hän tviittasi.

–  Minua liikutti Ukrainan kansan sitkeys ja rohkeus. Viestini heille on: me emme anna periksi, pääsihteeri sanoi.

Tviitissään Guterres ei käsitellyt sitä, että Venäjän joukot tulittivat torstaina Ukrainan pääkaupunkia Kiovaa ohjuksilla samaan aikaan kun hän oli siellä vierailulla. Venäjän puolustusministeriö on myöntänyt tehneensä "täsmäiskuja" kaupunkiin Guterresin vierailun aikana. Venäjä väitti tuhonneensa ohjuksia valmistaneen yrityksen Kiovassa.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän tekemät iskut olivat yritys "nöyryyttää YK:ta ja kaikkea sitä, mitä se edustaa".

Muun muassa Saksa tuomitsi perjantaina voimakkaasti Venäjän iskut YK:n pääsihteerin vierailun aikana. Saksan hallituksen mukaan ne osoittavat, ettei "Venäjä kunnioita kansainvälistä oikeutta millään lailla".

Yhdysvaltojen rahoittaman kanavan journalisti kuoli Venäjän ohjusiskussa Kiovaan

Ukrainassa Yhdysvaltojen rahoittaman Radio Free Europe/Radio Liberty -kanavan tuottaja ja toimittaja on saanut surmansa Venäjän ohjusiskussa Kiovaan, kanava kertoi perjantaina.

Journalisti sai surmansa, kun ohjus osui kerrostaloon, jossa hän asui. Lisäksi kymmenkunta ihmistä haavoittui.

Kansainvälisen CPJ-toimittajajärjestön mukaan ainakin seitsemän toimittajaa on saanut surmansa Ukrainassa sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi maahan runsaat kaksi kuukautta sitten.

Muun muassa Saksa tuomitsi perjantaina voimakkaasti Venäjän iskut YK:n pääsihteerin vierailun aikana. Saksan hallituksen mukaan ne osoittavat, ettei "Venäjä kunnioita kansainvälistä oikeutta millään lailla".

Zelenskyi kutsuttiin G20-kokoukseen

Ukraina presidentti Volodymyr Zelenskyi on kutsuttu mukaan G20-maiden kokoukseen marraskuussa, kertoi kokousta isännöivä Indonesia perjantaina. Myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin on tarkoitus osallistua kokoukseen.

Venäjä kuuluu G20-järjestöön, mutta Ukraina ei.

Indonesiaa on Ukrainan sodan alkamisesta saakka painostettu voimakkaasti estämään Venäjän osallistuminen. Indonesian mukaan sen on kuitenkin kokouksen isäntämaana pysyttävä puolueettomana.

Ajatuksen Zelenskyin kutsumisesta mukaan esitti Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

Zelenskyi on vahvistanut saaneensa kutsun, mutta ei ole kertonut, aikooko osallistua.

Venäjän maksaa etenemisestä kovan hinnan

Sotatoimissa Venäjän hyökkäyksen pääpainopiste on edelleen Donbassin alueella, missä se yrittää vakauttaa hallintansa Donetskin ja Luhanskin alueilla, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäiskatsauksessaan Twitterissä.

Raskaita taisteluita on käyty etenkin Lysytshanskin ja Sjevjerodonetskin kaupunkien lähistöllä, missä Venäjän joukot yrittävät edetä Izjumista Slovjanskiin.

Ukrainan joukkojen vastarinta on kuitenkin voimakasta, minkä vuoksi venäläiset ovat saaneet vallattua uusia alueita vain rajoitetusti. Näitäkin alueita vallatessaan venäläiset ovat kärsineet merkittäviä miehistö- ja kalustotappioita, puolustusministeriö kertoo.

Venäjän joukot ovat ottaneet vangiksi kaksi avustusjärjestössä työskentelevää brittimiestä, kertoi toisen vangiksi jääneen perhe perjantaina.

Kaksikko otettiin vangiksi tarkastuspisteellä Zaporizhzhjan kaupungin eteläpuolella Ukrainan kaakkoisosassa, koska venäläiset epäilivät heitä vakoojiksi, avustusjärjestö kertoi.

Terästehtaan siviilejä yritetään evakuoida

Ukrainassa yritetään jälleen tänään evakuoida siviilejä Azovstalin terästehtaasta Mariupolin satamakaupungissa. Mariupol on ollut viikkokausia piiritettynä.

YK on aikaisemmin ilmoittanut tekevänsä kaiken mahdollisen, jotta Mariupolin evakuoinnit onnistuisivat.

Azovstalin terästehdaskompleksin alueelle ovat siviilien lisäksi perääntyneet myös viimeiset kaupunkia puolustavat ukrainalaisjoukot.

Venäjä kertoi jo viime viikolla vallanneensa Mariupolin täysin lukuun ottamatta terästehtaan aluetta.

Yhdysvallat varoittaa kansalaisiaan lähtemästä taistelemaan Ukrainaan

Yhdysvaltain puolustusministeriö varoitti perjantaina amerikkalaisia lähtemästä taistelemaan Ukrainaan Venäjää vastaan. Varoitus julkistettiin sen jälkeen, kun entinen merijalkaväen sotilas kuoli Ukrainassa aiemmin tällä viikolla.

–  Kehotamme, että amerikkalaiset eivät lähde Ukrainaan. Se on aktiivista sota-aluetta. Se ei ole matkustuskohde, sanoi puolustusministeriön tiedottaja John Kirby.

Kirby esitti tiedotustilaisuudessa osanottonsa sotilaan omaisille. Hän sanoi ymmärtävänsä sotilaan epäitsekkäät vaikuttimet, mutta tähdensi, että on olemassa muita keinoja tukea Ukrainaa turvallisella ja vaikuttavalla tavalla.

Pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui ulkomaisia vapaaehtoisia taistelemaan maahansa. Maaliskuussa Ukrainan ulkoministeriö kertoi, että kymmenettuhannet vapaaehtoiset kymmenistä maista olivat vastanneet kutsuun.

Yhdysvallat kouluttaa ukrainalaisia sotilaita Saksassa

Yhdysvallat on aloittanut Ukrainan armeijan sotilaiden lisäkoulutuksen tukikohdissaan Saksassa, kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö uutiskanava CNN:n mukaan.

Puolustusministeriön tiedottaja John Kirby sanoi, että koulutuksessa kiinnitetään huomiota muun muassa tutkajärjestelmiin ja panssaroituihin ajoneuvoihin.

Kirbyn mukaan Saksan lisäksi Yhdysvallat kouluttaa ukrainalaisia muutamassa muussakin paikassa Ukrainan ulkopuolella. Hän ei paljastanut näitä paikkoja.

Britannia lähettää Ukrainaan sotarikostutkijoita ensi kuussa

Britannia lähettää Ukrainaan ryhmän sotarikostutkijoita, joiden on tarkoitus auttaa Venäjän hyökkäyksen jälkeen tapahtuneita julmuuksia selvittäviä asiantuntijoita. Asiasta kertoi Britannian ulkoministeri Liz Truss perjantaina.

Tutkijaryhmä lähtee Ukrainaan toukokuussa ja se työskentelee yhdessä kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) kanssa, joka johtaa sotarikostutkintaa.

Trussin mukaan tutkijat keräävät "monia erilaisia todisteita, todistajalausuntoja, rikosteknisiä todisteita ja videotodisteita".

ICC:n pääsyyttäjä Karim Khan vieraili Ukrainassa aiemmin tässä kuussa. Hän kävi muun muassa Butshassa, mistä löydettiin 2. huhtikuuta ainakin 20 ruumista.

Käyntinsä aikana Khan sanoi, että rikostekninen ryhmä tulisi työskentelemään Butshassa. Hän lisäsi, että Ukraina kokonaisuudessaan on "rikospaikka".

Reuters: Saksassa harkitaan panssarihaupitsien lähettämistä Ukrainaan

Saksa harkitsee lähettävänsä Ukrainaan pitkän kantaman panssarihaupitseja, kertoo uutistoimisto Reuters nojaten turvallisuuslähteeseen.

Lähteen mukaan Saksa neuvottelee asiasta Hollannin kanssa.

Reutersin lähde vahvisti siten saksalaisen Welt am Sonntag -sanomalehden aiemmin kertoman asian.

Ukrainan pyynnöt raskaan aseistuksen saamisesta ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Venäjä siirsi hyökkäyksen suuntaa Donbassiin. Siellä maasto on tasaista ja aukeaa ja sopii niin muodoin paremmin panssarivaunutaisteluihin kuin maasto pohjoisessa pääkaupunki Kiovan ympärillä.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje