YK varoittaa humanitaarisen tilanteen Itä-Ukrainassa olevan erittäin huolestuttava ja koko ajan paheneva.
YK:n humanitaaristen asioiden koordinointitoimiston OCHA:n mukaan humanitaarinen tilanne on kaikkein huonoin Itä-Ukrainassa sijaitsevalla Donbassin alueella.
Donbassin alueella sijaitsevassa Sjeverodonetskin kaupungissa on käyty raskaita taisteluja yli kuukauden ajan. Venäjän joukot pitävät hallussaan suurinta osaa kaupungista. Ukrainan asevoimat on kertonut joukkojensa vetäytyneen Sjevjerodonetskin keskustasta, mutta jopa tuhansien siviilien kerrotaan jääneen kaupunkiin loukkuun.
OCHA:n mukaan Sjeverodonetskissa on enenevissä määrin pulaa puhtaasta vedestä, ruoasta ja sähköstä.
Azotin kemikaalitehtaalla on yhä piilossa ukrainalaisia sotilaita ja satoja siviilejä. Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain mukaan tehtaalla olevien siviilien evakuoiminen vaatisi "täydellisen tulitauon".
– Tällä hetkellä on fyysisesti mahdotonta poistua tehtaalta jatkuvan pommituksen ja taistelujen takia. Tehtaalla on 568 ihmistä, mukaan lukien 38 lasta, Haidai kertoi viestipalvelu Telegramissa.
Kaupungin hallinta mahdollistaisi Venäjän joukkojen etenemisen
Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportissa arvioitiin torstaina, että kaikki tärkeimmät Siverskyi Donets -joen ylittävät sillat Sjeverodonetskin kaupungin ja Ukrainan hallussa olevan alueen välillä on hyvin todennäköisesti tuhottu. Se on tehnyt tilanteen erittäin vaikeaksi joen itäpuolelle jääneille taistelijoille ja siviileille.
Sjeverodonetskin täydellisen hallinnan on arvioitu mahdollistavan Venäjän etenemisen syvemmälle Donbassin alueella.
Venäjän puolustusministeriö kertoi aiemmin tällä viikolla olevansa valmis järjestämään "humanitaarisen operaation" siviilien evakuoimiseksi Sjeverodonetskista Venäjän hallitsemille alueille pohjoiseen. Evakuointikäytävän järjestäminen vaatisi kuitenkin molemminpuolista tulitaukoa.
Ukraina aikoo vaatia venäläisiltä viisumia
Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi perjantaina, että Ukraina aikoo vaatia heinäkuun alusta maahan saapuvilta venäläisiltä viisumia.
Näin venäläisiltä päättyvät viisumivapaat matkat, jotka alkoivat Ukrainan itsenäistyttyä Neuvostoliitosta 1991.
Presidentin kansliapäällikkö Andri Jermak sanoi, että viisumeja aletaan vaatia Venäjän hyökkäyksen takia ja siksi, että halutaan vahvistaa Ukrainan puolustusta.
– Venäjän aloittaman täysimittaisen sodan takia meidän täytyy vahvistaa alueellemme tulevien Venäjän kansalaisten valvontaa. Turvallisuus on tärkeä asia, Jermak sanoi.
Ukrainalla ja Venäjällä on lähes 2 300 kilometriä yhteistä rajaa, ja maiden asukkailla on keskenään laajoja perhesiteitä.
Venäläisten matkustus Ukrainaan väheni jyrkästi sen jälkeen, kun Venäjä vuonna 2014 liitti Krimin niemimaan itseensä. Samalla alkoi sota Ukrainan ja Venäjän tukemien itäukrainalaisten separatistien kesken.
Ukrainan rajavartiolaitoksen viranomaiset kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että vuonna 2013 venäläisiä vieraili Ukrainassa 10,8 miljoonaa, mutta seuraavana vuonna luku oli pudonnut jo 2,5 miljoonaan.
Kolmen yhdysvaltalaisen taistelijan epäillään olevan kateissa Ukrainassa
Kolmen yhdysvaltalaisen taistelijan epäillään olevan kateissa Ukrainassa. Yhdysvaltain ulkoministeriö vahvisti torstaina olevansa tietoinen tapauksista ja selvittävänsä parhaillaan onko vahvistamattomissa tiedoissa perää.
Asiaa kommentoi päivittäisessä tiedotustilaisuudessa ulkoministeriön tiedottaja Ned Price, jonka mukaan Yhdysvallat selvittää tilannetta muun muassa Ukrainan hallinnon sekä kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa. Price kertoi ulkoministeriön pitävän yhteyttä myös jokaisen kolmen kadonneeksi epäillyn perheeseen.
Kadonneista kaksi on muun muassa BBC:n tietojen mukaan entisiä sotilaita Alabamasta, jotka ovat liittyneet Ukrainan vapaaehtoisjoukkoihin.
-------
Lähteenä myös uutistoimisto AFP.