Zelenskyi vaatii Venäjän karkottamista YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestöstä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii Venäjän karkottamista YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestöstä (FAO). LEHTIKUVA/AFP
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii Venäjän karkottamista YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestöstä (FAO). LEHTIKUVA/AFP
Jaa artikkeli

Miljoonat ihmiset saattavat nähdä nälkää, jos Venäjä ei päästä ukrainalaisia viljalasteja pois maan satamista, varoittaa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi torstaiaamuna julkaistussa puheessaan.

Presidentin mukaan Ukraina ei pysty viemään vehnää, maissia, öljyä ja muita tuotteita, joilla hänen mukaansa oli ollut "vakauttava rooli globaaleilla markkinoilla”.

Zelenskyi vaatikin torstaina Venäjän karkottamista YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestöstä (FAO).

–  Venäjän jäsenyyden jatkamisesta järjestössä ei voida keskustella. Mitä Venäjä voi tehdä, jos se aiheuttaa nälkää vähintään 400 miljoonalle tai mahdollisesti yli miljardille ihmiselle, Zelenskyi sanoi.

Venäjä kiistää jumissa olevien viljatonnien vaikutuksen

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi keskiviikkona, että Ukrainan sodan vaikutukset ruokaturvaan, energiaan ja rahatalouteen ovat vakavat.

–  Tämän vuoden kriisissä on kyse pääsyn puutteesta. Ensi vuonna kyse voi olla ruuan puutteesta, Guterres sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Venäjä on kiistänyt, että satamissa jumissa olevat viljatonnit kiihdyttäisivät globaalia ruokakriisiä.

–  Sikäli kuin me tiedämme, viljaa on (jumissa) paljon vähemmän kuin Ukraina sanoo. Ei ole syytä liioitella näiden viljavarastojen merkitystä, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on sanonut.

Hän väitti, että Ukrainan kriisi ei ole aiheuttanut tai nopeuttanut ruokakriisiä maailmassa.

Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin mukaan Ukrainan viljan nykyisellä tilanteella ei ole mitään tekemistä ruokakriisin kanssa.

Ukraina oli ennen Venäjän hyökkäystä maailman neljänneksi suurin viljan viejä. Yhteensä Ukraina ja Venäjä tuottavat noin 30 prosenttia maailman vehnäntuotannosta.

YK: Lähes viisi miljoonaa ukrainalaista on rekisteröity pakolaisiksi

Lähes viisi miljoonaa ukrainalaista on rekisteröity pakolaisiksi ympäri Eurooppaa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan, kertoo YK.

YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) mukaan kyseessä on kotinsa jättämään joutuneiden ihmisten määrässä mitattuna yksi maailman suurimmista kriiseistä. Ukrainalaisia pakolaisia on rekisteröity yhteensä 44:ssä Euroopan maassa helmikuun lopun jälkeen.

Vielä enemmän ihmisiä on poistunut maasta, sillä UNHCR:n tietojen mukaan Ukrainasta poistuvia rajanylityksiä on tehty yli seitsemän miljoonaa kertaa. Takaisin Ukrainaan päin raja on ylitetty yli kaksi miljoonaa kertaa.

Noin 90 prosenttia Ukrainasta paenneista on YK:n mukaan naisia ja lapsia, sillä 18–60-vuotiaat miehet eivät voi lähteä maasta asevelvollisuuden takia.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje