YK:n pääsihteeri: "Tarvitsemme välittömästi humanitaarisia käytäviä – mahdolliset sotarikokset tutkittava"

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres (vas.) ja venäjnä ulkoministeri Sergei Lavrov (oik.) tapasivat tiistaina Moskovassa. LEHTIKUVA/AFP
YK:n pääsihteeri Antonio Guterres (vas.) ja venäjnä ulkoministeri Sergei Lavrov (oik.) tapasivat tiistaina Moskovassa. LEHTIKUVA/AFP
  • STT
Jaa artikkeli

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaatii Venäjää ja Ukrainaa toimimaan yhdessä humanitaaristen käytävien avaamiseksi Ukrainaan.

–  Tarvitsemme välittömästi humanitaarisia käytäviä, jotka ovat aidosti turvallisia ja tehokkaita, Guterres sanoi lehdistötilaisuudessa Moskovassa tavattuaan Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.

Guterres kertoi ehdottaneensa, että Venäjä, Ukraina ja YK perustaisivat humanitaarisen ryhmän, joka etsisi mahdollisuuksia turvakäytävien avaamiselle.

YK:n pääsihteeri vaati myös puolueetonta tutkintaa mahdollisista sotarikoksista Ukrainassa.

–  Olen huolissani toistuvista raporteista, jotka kertovat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden ja ihmisoikeuksien rikkomuksista sekä mahdollisista sotarikoksista. Ne vaativat puolueetonta tutkintaa luotettavuuden takaamiseksi, Guterres jatkoi.

Venäjän ulkoministeri Lavrov väittää, että Venäjä on valmis tekemään yhteistyötä YK:n kanssa Ukrainan siviilien auttamiseksi.

–  Ensisijainen tavoitteemme on suojella siviiliväestöä. Olemme valmiita työskentelemään YK:n kanssa helpottaaksemme siviiliväestön ahdinkoa, Lavrov sanoi lehdistötilaisuudessa.

Guterres tapasi myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiistaina. Putin oli sanonut, että meneillään olevasta "sotilaallisesta operaatiosta" (Venäjä ei puhu sodasta) huolimatta hän yhä toivoo neuvottelujen lopettavan konfliktin Ukrainassa. Tapaaminen järjestyi Guterresin pyynnöstä, joka on useaan otteeseen vaatinut tulitaukoa Ukrainaan.

Ylihuomenna torstaina Guterresin on määrä vierailla Kiovassa ja keskustella muun muassa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Zelenskyi on arvostellut Guterresia siitä, että pääsihteeri vierailee ensin Venäjällä ja vasta sitten Ukrainassa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje