YK on huolissaan lapsien mahdollisista siirroista Ukrainasta Venäjälle –  tutkijat keräsivät todisteita ihmisoikeusrikkomuksista ja kansainvälisen oikeuden loukkauksista Ukrainassa

Ukrainalaislasten tilanne sodan jaloissa huolettaa YK:ta. Lehtikuva/AFP
Ukrainalaislasten tilanne sodan jaloissa huolettaa YK:ta. Lehtikuva/AFP
Jaa artikkeli

YK on huolissaan saamistaan tiedoista, joiden mukaan Ukrainassa erilaisissa laitoksissa asuvia lapsia on voitu siirtää adoption varjolla Venäjälle. Tiedot asiasta ovat kuitenkin vielä epäselviä ja tutkinnan alla, kertoo Ukrainassa tapahtuvia sotarikoksia selvittävä YK:n tutkijaryhmä.

YK:n alainen Unicef taas totesi eilen, että lapsien adoptoinnin Venäjälle tulee aina olla vapaaehtoista ja tapahtua vanhempien suostumuksella, kertoo uutistoimisto AFP.

YK on jo aiemmin esittänyt huolensa lasten pakkoadoptiosta erilaisissa laitoksissa asuvien ukrainalaislasten osalta. Huoli koskee etenkin niitä lapsia, jotka asuvat laitoksissa Venäjän hallussa olevilla alueilla maan itäosassa.

Tutkijat pyrkivät selvittämään ihmisoikeusloukkauksia ja kansainvälisen oikeuden rikkomisia Ukrainan sota-alueella. Havainnoista kerrottiin tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Kertomuksia raiskauksista, siirroista ja ryöstelystä

Toistaiseksi YK:n riippumaton kansainvälinen tutkintakomissio kertoi vasta esiselvityksestä, eikä varsinaista juridista arviota tai vahvistettuja faktoja tapahtumista siksi ollut toistaiseksi tarjolla.

Tutkijat ovat keränneet tietoa sodan tapahtumista muun muassa Kiovasta, Lvivistä, Irpinistä, Butshasta ja useista muista kaupungeista.

Matkalta he todistivat kertomuksia ja havaintoja, jotka koskivat esimerkiksi siviilien mielivaltaista tappamista, omaisuuden tuhoamista ja ryöstelyä sekä hyökkäyksiä koulujen kaltaisiin siviilikohteisiin.

Niin ikään tutkijat kuulivat muun muassa kertomuksia raiskauksista, hyväksikäytöstä sekä mahdollisista lapsien siirroista Venäjälle. Tiedotustilaisuudessa painotettiin, että kyse on ollut toistaiseksi todisteiden keräämisestä, eikä johtopäätöksiä tapahtumien kuluista ole siksi vielä lausuttavissa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje