YK on huolissaan kuulemistaan väitteistä, joiden mukaan Ukrainassa erilaisissa laitoksissa asuvia lapsia on voitu siirtää adoption varjolla Venäjälle. Asiasta kertoo YK:n riippumaton tutkintakomitea, jonka tarkoituksena on selvittää tapahtumia Ukrainan sodan alueilla.
Komitea kertoi ensimmäisen matkansa havainnoista tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.
YK:n alainen Unicef taas totesi tiistaina, että lapsien adoptoinnin Venäjälle tulee aina olla vapaaehtoista ja tapahtua vanhempien suostumuksella, kertoo uutistoimisto AFP.
YK on jo aiemmin esittänyt huolensa lasten pakkoadoptiosta erilaisissa laitoksissa asuvien ukrainalaislasten osalta. Huoli koskee etenkin niitä lapsia, jotka asuvat laitoksissa Venäjän hallussa olevilla alueilla maan itäosassa.
Kertomuksia raiskauksista, siirroista ja ryöstelystä
Tutkintakomitean jäsenet ovat keränneet tietoa sodan tapahtumista muun muassa Kiovasta, Lvivistä, Irpinistä, Butshasta ja useista muista kaupungeista. Matkalla Ukrainassa he todistivat kertomuksia ja havaintoja, jotka koskivat esimerkiksi siviilien mielivaltaista tappamista, omaisuuden tuhoamista ja ryöstelyä sekä hyökkäyksiä koulujen kaltaisiin siviilikohteisiin.
Niin ikään he kuulivat myös kertomuksia raiskauksista ja hyväksikäytöstä.
Tuloksista kertoivat tutkintakomission puheenjohtaja Erik Möse sekä edustajat Jasminka Dzumhur ja Pablo de Greiff.
– Komissio on huolissaan sodan vaikutuksista lapsiin. Se huomioi, että on välttämätöntä tutkia lisää ilmoituksia väitetyistä siirroista liittyen lapsiin, jotka ovat olleet sijoitettuna laitoksiin Venäjän federation väliaikaisesti valtaamilla alueilla, Dzumhur sanoi.
Hänen mukaansa kertomuksia kadonneista lapsista on merkittävä määrä. Komitea ei kuitenkaan toistaiseksi antanut varsinaista juridista arviota tai vahvistanut faktoja tapahtumista, koska kyse on vasta selvittelyvaiheesta.
Tutkintastrategia teossa
Komitea totesi, että vastaanotettu tieto voi viitata vakaviin kansainvälisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja kansainvälistä oikeutta vastaan sekä ulottua myös sotarikoksiksi ja rikoksiksi ihmisyyttä vastaan.
Varsinainen tutkintastrategia asioiden selvittämiseksi on kuitenkin vasta teossa, ja asioiden selvittäminen sota-alueella vie heidän mukaansa aikaa.
Matkat Ukrainaan ja todisteiden kerääminen jatkuvat. Erityistä huomiota komitea aikoo kiinnittää lapsiin, vanhuksiin ja muihin haavoittuviin väestönosiin liittyviin tekoihin.
Tutkintaryhmä toivoi voivansa tehdä yhteistyötä kaikkien osapuolten eli myös venäläisten kanssa. Toistaiseksi he ovat kuitenkin olleet yhteydessä ainoastaan paikallisiin viranomaisiin Ukrainassa.
Kaiken kaikkiaan ryhmä kuvaili ensimmäistä matkaansa tuottoisaksi. Komitean jäsenet tapasivat 7.–16. kesäkuuta muun muassa heille kerrottujen ihmisoikeusloukkausten uhreja ja todistajia sekä muun muassa hallituksen, parlamentin, oikeuslaitoksen ja kansalaisjärjestöjen edustajia.