Yksi Turkin merkittävimmistä oppositiohahmoista tuomittiin lähes kolmeksi vuodeksi vankeuteen – ei voi asettua Erdoganin haastajaksi

Pormestari Ekrem Imamoglun (edessä) edustajat sanoivat välittömästi valittavansa tuomiosta. Kuva on vuodelta 2019. LEHTIKUVA / AFP
Pormestari Ekrem Imamoglun (edessä) edustajat sanoivat välittömästi valittavansa tuomiosta. Kuva on vuodelta 2019. LEHTIKUVA / AFP

Turkissa oikeus on tuominnut Istanbulin pormestarin Ekrem Imamoglun lähes kolmeksi vuodeksi vankeuteen vaaliviranomaisten solvaamisesta.

CHP-puolueen Imamoglua oli pidetty mahdollisena haastajana presidentti Recep Tayyip Erdoganille seuraavissa presidentinvaaleissa. Imamoglu on yksi niistä harvoista oppositiojohtajista, jotka mielipidemittausten mukaan voisivat voittaa Erdoganin vaaleissa.

Turkissa alle neljäksi vuodeksi tuomitut ihmiset joutuvat harvoin telkien taakse. Tuomio kuitenkin estää Imamoglun asettumisen ehdolle vaaleissa.

Imamoglun edustajat sanoivat välittömästi valittavansa tuomiosta. Valituksen käsittelyn ajan Imamoglu voi jatkaa Turkin suurimman kaupungin pormestarina.

"Idiooteiksi" kutsuminen johti tuomioon

Tuomio liittyy Imamoglun tekemään huomautukseen muutama kuukausi sen jälkeen, kun hän oli voittanut Erdoganin liittolaisen paikallisvaalien uusintakierroksella. Uusintavaalit järjestettiin sen jälkeen, kun hänen ensimmäinen voittonsa oli mitätöity.

Imamoglu antoi turhautumisensa koko episodista purkautua myöhemmin kutsumalla ensimmäisen äänestyksen mitätöineitä vaaliviranomaisia "idiooteiksi".

Tästä seurasi kahden vuoden ja runsaan seitsemän kuukauden tuomio kunnianloukkauksesta. Tuomioistuin käytti myös rikoslain erillistä pykälää, jolla kiellettiin Imamoglulta politiikkaan osallistuminen.

Vaalit järjestetään ensi vuonna

Turkissa järjestetään ensi vuonna parlamentti- ja presidentinvaalit, jotka voivat olla haastavimmat vuosiin maata itsevaltaisella otteella johtavalle presidentti Erdoganille ja hänen AKP-puolueelleen.

Viime vuosina Erdoganin suosio kansan piirissä on rapissut, sillä presidentti ei ole onnistunut hoitamaan Turkkia ravistelevaa talouskriisiä.

Viimeaikaiset mielipidemittaukset ovat kuitenkin näyttäneet Erdoganin suosion hieman toipuneen. Syynä tähän näyttää olevan Erdoganin kiitelty suhtautuminen Ukrainan sotaan. Turkki on pyrkinyt toimimaan aktiivisena rauhanvälittäjänä Venäjän ja Ukrainan välillä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje