Zelenskyi: Kumppanimaamme ovat alkaneet ymmärtää paremmin akuutteja tarpeitamme

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan tilanne Itä- ja Etelä-Ukrainassa on edelleen äärimmäisen vakava. LEHTIKUVA/AFP
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan tilanne Itä- ja Etelä-Ukrainassa on edelleen äärimmäisen vakava. LEHTIKUVA/AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan kumppanimaat ovat alkaneet ymmärtää paremmin maan akuutteja tarpeita. Zelenskyi kertoi myöhään keskiviikkoiltana julkaistussa puheessaan, että Ukraina pyrkii käyttämään sekä virallisia että epävirallisia väyliä nopeuttaakseen maahan toimitettavien avustusten saapumista.

Zelenskyin mukaan tilanne Itä- ja Etelä-Ukrainassa on edelleen äärimmäisen vakava.

–  Miehittäjät pyrkivät saamaan ainakin jonkinlaisen voiton uudella suurhyökkäyksellään. Jotakin, mitä he voivat syöttää progandisteilleen, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Zelenskyin mukaan lähes tuhat Venäjän joukkojen aiemmin miehittämää asutusaluetta on nyt Ukrainan hallussa, mutta alueilla suurimman uhkan muodostavat venäläisjoukkojen asettamat miinat ja räjähdeansat.

–  Kehotan kansalaisia varovaisuuteen vapautetuille alueille palattaessa. Älkää menkö alueille, joita ei ole vielä tarkastettu, Zelenskyi sanoi.

Ukraina ehdottaa neuvotteluja Mariupolissa

Zelenskyin neuvonantaja ja Ukrainan neuvotteluryhmän edustaja Myhailo Podoljak ehdottaa Twitter-tilillään neuvottelujen järjestämistä Venäjän joukkojen piirittämässä Mariupolin kaupungissa.

–  Kyllä. Ilman mitään ehtoja. Olemme valmiita järjestämään "erikoisneuvottelukierroksen" Mariupolissa, hän kirjoitti tviitissään.

Podoljakin mukaan neuvottelujen tarkoituksena olisi pelastaa Mariupolissa olevat elävät sekä haavoittuneet siviilit ja sotilaat.

Viikkokausia piiritettyä Mariupolia puolustaneet ukrainalaissotilaat ovat vetäytyneet Azovstalin tehdaskompleksin alueelle, missä on ukrainalaislähteiden mukaan loukussa myös tuhansia siviilejä.

Venäjä on vaatinut useaan otteeseen kaupunkia puolustavia joukkoja antautumaan.

Mariupolin siviilien evakuoimista varten avattiin keskiviikkona humanitaarinen käytävä, mutta Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshukin mukaan evakuointi ei sujunut suunnitellusti. Hän syytti Telegram-viestipalvelussa Venäjää siitä, etteivät sen joukot kunnioittaneet sovittua väliaikaista tulitaukoa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje