Zelenskyi muisteli toisen maailmansodan uhreja mustavalkovideolla: "Pahuus on palannut"

Zelenskyi valaa puheissaan voitontahtoa ukrainalaisjoukkoihin. Lehtikuva/AFP
Zelenskyi valaa puheissaan voitontahtoa ukrainalaisjoukkoihin. Lehtikuva/AFP

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julkaisi tänään tunteikkaan videon, jolla hän puhuu viitisentoista minuuttia toisen maailmansodan uhrien muistoksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on toistuvasti väittänyt ilman todisteita, että Ukrainaan oli hyökättävä, koska maassa on natseja. Zelenskyi puolestaan vakuuttaa videolla olevansa varma Ukrainan voitosta Venäjää vastaan juurikin siksi, että ukrainalaiset ovat niiden jälkeläisiä, jotka voittivat natsismin.

Zelenskyi esiintyy videolla Kiovan ulkopuolella sijaitsevassa Borodjankan kaupungissa. Hän muun muassa esittelee taisteluissa tuhoutuneita asuinrakennuksia.

–  Vuosikymmeniä toisen maailmansodan jälkeen pimeys palasi Ukrainaan ja teki siitä taas mustavalkoisen. Uudestaan! Pahuus on palannut. Taas! presidentti kertoo videolla.

Päällään Zelenskyillä on tavanomaisen armeijanvihreän vaatetuksensa sijaan musta teepaita, jossa lukee englanniksi: olen ukrainalainen.

Vuosittain 8. toukokuuta muistellaan toisen maailmansodan päättymistä. Zelenskyin mukaan ukrainalaiset kuulevat toiseen maailmansotaan liitetyt sanat "ei enää koskaan" nyt eri tavalla.

–  Se kuulostaa tuskalliselta, julmalta. Ilman huudahdusta, mutta kysymysmerkin kanssa, Zelenskyi sanoo.

–  Me tiesimme, minkä hinnan esi-isämme maksoivat tästä viisaudesta. Tiesimme, miten tärkeää on säilyttää se ja siirtää se jälkipolville. Mutta meillä ei ollut aavistustakaan siitä, että meidän sukupolvemme tulisi todistamaan sanojen häpäisemistä.

Kuten ukrainalaisille suuntaamissaan puheissaan yleensäkin, Zelenskyi valaa voitontahtoa ukrainalaisjoukkoihin. Hän kertoo pitävänsä Ukrainan voittoa varmana ennen pitkää.

–  Me voitamme talven, joka alkoi 24. helmikuuta ja joka kestää tänäänkin 8. toukokuuta, mutta loppuu varmasti. Ukrainan aurinko sulattaa sen, ja rauha tulee jälleen, Zelenskyi sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje