Zelenskyi tyrmäsi Venäjän väitteet Ukrainan "likaisesta pommista"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän puolustusministerin väite Ukrainan likaisesta pommista tarkoittaa sitä, että Venäjä on "jo valmistellut tämän kaiken". LEHTIKUVA/AFP/Ukrainan presidentin lehdistöpalvelu
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän puolustusministerin väite Ukrainan likaisesta pommista tarkoittaa sitä, että Venäjä on "jo valmistellut tämän kaiken". LEHTIKUVA/AFP/Ukrainan presidentin lehdistöpalvelu

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiisti sunnuntaina jyrkästi Venäjän väitteet, että Ukraina valmisteli provokaatioita niin kutsutun likaisen pommin avulla. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi Venäjän olevan huolestunut tästä mahdollisuudesta, kun hän keskusteli usean länsimaan puolustusministerien kanssa puhelimitse aiemmin sunnuntaina.

Likaisella pommilla tarkoitetaan räjähdettä, jossa tavanomainen räjähdysaine levittää radioaktiivista ainetta ympäristöön.

Zelenskyin mukaan Shoigun väite Ukrainan likaisesta pommista tarkoittaa sitä, että Venäjä on "jo valmistellut tämän kaiken". Ukrainan presidentin mukaan maailman pitäisi reagoida uhkaan mahdollisimman ankarasti.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba tuomitsi hänkin sunnuntaina Venäjän väitteet Ukrainan likaisesta pommista absurdeiksi ja vaarallisiksi.

–  Venäläiset syyttävät usein muita siitä, mitä he suunnittelevat itse, Kuleba lisäsi.

Uusi puhelu USA:n Austinille

Pommidebatti sai alkunsa, kun Venäjän Shoigu varoitti asiasta puhelinkeskusteluissa neljän Nato-maan puolustusministerien kansa.

Shoigu keskusteli toiseen kertaan kolmen päivän sisällä Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin kanssa.

Lisäksi Shoigulla oli puhelinyhteys brittiläisen virkaveljensä Ben Wallacen kanssa. Aiemmin sunnuntaina Shoigu keskusteli puhelimessa Ranskan ja Turkin puolustusministereiden Sebastien Lecornun ja Hulusi Akarin kanssa.

"Rauha ei saa olla Venäjän panttivankina"

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puolestaan sanoi sunnuntaina, että rauha Ukrainassa on mahdollinen, mutta on ukrainalaisten päätettävissä, milloin on sen aika.

Macronin mukaan länsimaiden tuki Ukrainalle on hyväksyttävää, jotta ukrainalaiset voivat jossain vaiheessa itse päättää rauhan ehdot. Macron lisäsi, ettei rauhan pidä antaa olla Venäjän vallan panttivankina.

Macron puhui Roomassa katolisen Sant'Egidio-järjestön konferenssissa, johon sadat poliittiset ja uskonnolliset johtajat ympäri maailmaa ovat kokoontuneet.

Macronin katsotaan pitäneen länsimaiden johtajista eniten esillä ajatusta, jonka mukaan keskusteluyhteys Venäjän johtoon tulisi säilyttää maan Ukrainaan tekemästä hyökkäyksestä huolimatta.

---

Korjattu kuvatekstiä kello https://22.38: Kuvatekstissä puhuttiin aiemmin virheellisesti Venäjän ulkoministeristä, pitäisi olla puolustusministeri.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje