Zelenskyi: Ukrainalaiskoulun pommituksessa kuoli 60 ihmistä – "Venäjä on unohtanut kaiken, mikä oli tärkeää toisen maailmansodan voittajille"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Itä-Ukrainassa Bilohorivkan koulun pommituksessa sai lauantaina surmansa 60 ihmistä. LEHTIKUVA/AFP
Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Itä-Ukrainassa Bilohorivkan koulun pommituksessa sai lauantaina surmansa 60 ihmistä. LEHTIKUVA/AFP

Ukrainalaiskoulun pommituksessa Itä-Ukrainassa on kuollut 60 ihmistä, sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sunnuntai-iltana G7-maille pitämässään puheessa.

Zelenskyin mukaan ihmiset olivat hakeutuneet suojaan Bilohorivkan kylässä sijainneeseen kouluun, kun Venäjän ilmaisku osui rakennukseen lauantaina.

Luhanskin alueen kuvernööri sanoi aiemmin sunnuntaina, että koulussa olisi ollut pommituksen aikaan noin 90 ihmistä. Kuvernöörin mukaan noin 30 ihmistä saatiin pelastettua raunioista.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kertoi olevansa tyrmistynyt Bilohorivkan kouluiskusta.

–  Tämä on jälleen yksi muistutus siitä, että tässä sodassa, niin kuin monissa muissakin konflikteissa, siviilit maksavat kovimman hinnan, kerrottiin Guterresin sunnuntai-iltana julkaistussa tiedotteessa.

Zelenskyi vertasi Venäjän toimia natsi-Saksan hirmutekoihin

Zelenskyi vertasi G7-maille pitämässään puheessa Venäjän toimia natsi-Saksan hirmutekoihin toisen maailmansodan aikana.

Hän nosti esiin kouluiskun lisäksi muiden ukrainalaiskaupunkien pommitukset sekä ukrainalaisten pakkoevakuoinnit Venäjälle Itä-Ukrainasta.

–  Joka päivä kansalaisemme näkevät sellaista ja menettävät henkensä sellaisen vuoksi, minkä olisi pitänyt jäädä kaukaiseen menneisyyteen ja minkä ei todellakaan olisi pitänyt palata Eurooppaan 77 vuoden jälkeen, Zelenskyi sanoi.

Myös myöhäisillan videopuheessaan Zelenskyi nosti esille toisen maailmansodan.

–  Venäjä on unohtanut kaiken, mikä oli tärkeää toisen maailmansodan voittajille, mutta Ukraina ja koko vapaa maailma muistuttaa Venäjää kyllä siitä, Zelenskyi sanoi puheessa.

Zelenskyi piti puheensa Venäjällä vietettävän voitonpäivän aattona. Venäjä juhlii tänään maanantaina voitonpäivää, jolla muistetaan toisessa maailmansodassa kaatuneita sotilaita ja natsi-Saksasta saavutettua voittoa.

---

Lähteenä myös AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje