NYT: Ukrainan joukkoihin kuuluneet teloittivat vangittuja venäläissotilaita

Turkkilaiselle televisiokanavalle Mariupolin tilannetta kommentoinut Zelenskyi alleviivasi Venäjän jo yrittäneen aiemmin piilottaa esimerkiksi venäläisjoukkojen Butshassa tekemiä kauheuksia. LEHTIKUVA/AFP
Turkkilaiselle televisiokanavalle Mariupolin tilannetta kommentoinut Zelenskyi alleviivasi Venäjän jo yrittäneen aiemmin piilottaa esimerkiksi venäläisjoukkojen Butshassa tekemiä kauheuksia. LEHTIKUVA/AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Ukrainalaisjoukkojen epäillään teloittaneen vangiksi saamiaan vihollisen sotilaita, kertoo New York Times. Lehti perustaa tietonsa videoon, jonka aitouden se on vahvistanut.

Videolla ilmeisesti georgialaisista vapaaehtoisista koostuva joukko teloittaa haavoittuneen venäläissotilaan. Videolla näkyy myös kolme muuta kuollutta sotilasta, joita on verijälkien perusteella ammuttu päähän.

Video on kuvattu Dmytrivkan kylän pohjoispuolella noin kymmenen kilometrin päässä Butshan kylästä, missä venäläisjoukkojen epäillään syyllistyneen joukkomurhaan. Venäläissotilaat jäivät ukrainalaisten väijytykseen runsas viikko sitten ollessaan vetäytymässä Kiovan läheltä.

–  Nämä eivät ole edes ihmisiä, sanoo tuhotun kolonnan jäännöksien joukossa kävelevä sotilas videolla. Hän kertoo myös kahden venäläisupseerin jääneen vangiksi.

Myös Ukrainan puolustusministeriö kertoi Venäjän kolonnan joutumisesta väijytykseen. Puolustusministeriön mukaan väijytys oli ukrainalaissotilaiden "täsmäisku".

Zelenskyi: Venäjä haluaa piilottaa todisteita Mariupolissa surmatuista

Venäjä estää Ukrainassa humanitaarisen avun pääsyn saarrettuun Mariupolin satamakaupunkiin, koska se haluaa piilottaa todisteet kaupungissa surmatuista, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi. Hän arvioi, että Mariupolissa olisi kuollut tuhansia ihmisiä, minkä lisäksi tuhannet olisivat haavoittuneet.

Turkkilaiselle televisiokanavalle Mariupolin tilannetta kommentoinut Zelenskyi alleviivasi Venäjän jo yrittäneen aiemmin piilottaa esimerkiksi venäläisjoukkojen Butshassa tekemiä kauheuksia.

Butshasta löydettiin venäläisjoukkojen lähdön jälkeen siviilien ruumiita. Venäjä on kiistänyt joukkojensa surmanneen siviilejä Butshassa, mutta satelliittikuvat ovat vahvistaneet ruumiiden olleen kaduilla jo kaupungin ollessa Venäjän hallinnassa.

Butshan hirmutekojen paljastumisen jälkeen venäläisjoukot ovat ukrainalaispresidentin mukaan kuitenkin muuttaneet taktiikkaansa, koska Venäjän johto on säikähtänyt sitä, miten maailma reagoi Butshan tapahtumiin.

Zelenskyi kommentoi venäläisten toimia televisiohaastattelun lisäksi torstaina alkuyöstä julkaistussa puheessa, jossa hän väitti venäläissotilaiden yrittävän poistaa surmaamiaan ihmisiä kaduilta ja kellareista miehittämillään alueilla.

–  Tämä on vain pyrkimys piilottaa todisteet, eikä mitään muuta, hän sanoi puheessaan.

Zelenskyin mukaan venäläiset eivät kuitenkaan tule onnistumaan pyrkimyksissään, sillä surmattujen määrä on niin korkea.

–  Kyse on tuhansista ihmisistä, sitä on mahdoton piilottaa, hän painotti turkkilaiskanavalle.

Ukrainan ulkoministerin Nato-agenda: "Aseita, aseita, aseita"

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kehotti torstaina sotilasliitto Naton jäsenmaita toimittamaan Ukrainalle niin paljon aseita kuin mahdollista.

–  Agendani on varsin yksinkertainen. Siinä on vain kolme asiaa: aseita, aseita ja aseita, Kuleba sanoi toimittajille ennen tapaamistaan Nato-maiden ulkoministerien kanssa.

–  Kehotan kaikkia liittolaismaita luopumaan epäilyksistään ja toimittamaan Ukrainalle kaiken, mitä se tarvitsee, ulkoministeri jatkoi.

Ukraina haluaisi länsimailta ennen kaikkea raskaita aseita, kuten ilmatorjuntapatteristoja, tykistöä, hyökkäysvaunuja ja hävittäjiä. Länsimaat taas ovat olleet haluttomia toimittamaan maalle "hyökkäysaseiksi" luokittelemiaan aseita.

–  Tässä luokittelussa ei ole mitään järkeä minun maani kohdalla. Sellaiset maat, jotka sanovat voivansa toimittaa puolustusaseita, mutta eivät hyökkäysaseita, ovat tekopyhiä, Kuleba perusteli.

Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin mukaan jäsenmaat tulevat varmasti harkitsemaan ainakin ilmatorjunta- ja panssaritorjunta-aseiden, mutta myös raskaiden aseiden toimittamista.

Yli 90 prosenttia Mariupolista tuhoutunut

Mariupolin pormestari Vadym Boitshenko sanoi keskiviikkona, että kaupungin asukkaista olisi alustavien arvioiden mukaan saanut surmansa ainakin 5  000 Venäjän pommitusten alkamisen jälkeen. Pormestarin mukaan kuolonuhrien joukossa olisi noin 210 lasta.

Pormestari esitti arvioita kokouksessa pitämässään puheessa, josta julkaistiin otteita Mariupolin kaupunginvaltuuston Telegram-kanavalla julkaistussa viestissä, josta kertoivat englanniksi Washington Post ja CNN.

Venäläisjoukkojen väitetyistä kauheuksista Mariupolissa Boitshenko listasi esimerkkinä muun muassa lastensairaalan pommituksen sekä Venäjän maaliskuisen iskun teatteriin, jonka suojaan oli hakeutunut satoja ihmisiä.

Pormestarin mukaan Venäjä on tuhonnut satamakaupungin infrastruktuurista yli 90 prosenttia, mistä ainakin 40 prosenttia on vahingoittunut niin pahasti, ettei korjaaminen ole enää mahdollista.

Zelenskyi: Rauhanneuvottelut on käytävä, mutta jatkaminen vaikeaa

Turkkilaiskanavan haastattelussa presidentti Zelenskyiltä kysyttiin myös Ukrainan Venäjän kanssa käymistä rauhanneuvotteluista. Zelenskyi on sanonut aiemmin, että Ukrainalle on "hyvin vaikeaa" neuvotella Venäjän kanssa venäläisjoukkojen Butshassa tekemien julmuuksien jälkeen.

Presidentti kertoo nyt kuitenkin, että neuvottelut Venäjän kanssa on käytävä joka tapauksessa.

–  Uskon, että tätä sotaa on vaikea saada loppumaan ilman niitä, Zelenskyi kertoi turkkilaiskanavalle.

Hän sanoi kuitenkin, että neuvotteluiden jatkaminen on hänelle itselleen vaikeaa.

–  Me ymmärrämme, kenen kanssa olemme tekemisissä, hän perusteli.

Humanitaarisia käytäviä pitkin evakuoitiin lähes 4 900 ihmistä

Ukrainassa evakuoitiin keskiviikkona humanitaarisia käytäviä pitkin lähes 4  900 ihmistä, kertoo maan varapääministeri Iryna Vereshtshuk viestipalvelu Telegramissa. Englanniksi varapääministerin lausunnosta kertoo ukrainalainen Ukrinform.

Mariupolista ja Berdjanskista matkasi Zaporizhzhjaan busseissa ja yksityisajoneuvoissa kaikkiaan noin 3  700 ihmistä. Heistä vajaan 1  200 kerrotaan tulleen Mariupolista.

Saarretussa Mariupolissa uskotaan olevan vielä pitkälti yli 100  000 siviiliä, joita ei ole saatu evakuoitua. Heillä on kerrottu olevan pulaa kaikesta, ja ukrainalaisten mukaan siviilejä on kuollut nälän ja janon runtelemina.

Britannian puolustusministeriön mukaan piiritetyssä kaupungissa loukussa olevien siviilien tilanne huononee koko ajan. Ministeriön mukaan venäläiset pitävät siviilejä loukussa painostaakseen ukrainalaispuolustajia antautumaan.

Eiliselle oli sovittu yhteensä 11 humanitaarisen käytävän avaamisesta.

Lähteenä myös AFP.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje