Venäjä laukoo risteilyohjuksia sukellusveneistä – tykkituli moukaroi jälleen Harkovaa

Presidentti Volodymyr Zelenskyi viime viikolla kansainväliselle medialle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA / AFP
Presidentti Volodymyr Zelenskyi viime viikolla kansainväliselle medialle järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA / AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Venäjä tekee Ukrainaan ohjusiskuja sukellusveneistä käsin, sanoo uutiskanava CNN. Ukrainan asevoimat on kertonut asiasta jo aiemmin, ja tieto näyttää vahvistuneen, kun Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon, jossa risteilyohjuksia laukaistaan merellä sukellusveneestä.

Ukrainan asevoimat sanoi viikko sitten, että Mustallamerellä toimii pari tusinaa Venäjän laivaston yksikköä, mukaan lukien sukellusveneitä.

Ukraina väitti aiemmin tällä viikolla, että Venäjä on iskenyt Mustaltamereltä niin siviili- kuin sotilaskohteisiin.

Tykistötuli moukaroi Harkovaa jälleen

Ukrainan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Harkovaan on kohdistunut tykistötulta jälleen lauantaina. Yksi ihminen on kuollut ja viisi loukkaantunut tykistön ja kranaatinheitinten tulituksessa, kertoi Harkovan alueen sotilashallinto viestipalvelu Telegramissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kuvaili Harkovan alueen tilannetta raskaaksi videoiduissa kommenteissaan.

Ukraina on pystynyt sodan aikana pitämään lähellä Venäjän rajaa sijaitsevan Harkovan hallussaan, mutta kaupunki on ollut toistuvasti Venäjän asevoimien moukaroitavana.

Britannia: Venäjän joukoilla edelleen merkittäviä haasteita

Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportin mukaan Venäjän joukot kärsivät edelleen merkittävistä haasteista Ukrainassa.

Venäjä on joutunut yhdistämään ja uudelleensijoittamaan heikentyneitä ja hajanaisia joukkojaan Koillis-Ukrainassa.

Monet näistä joukoista kärsivät todennäköisesti heikentyneestä taistelumoraalista, tiedusteluraportissa todetaan.

Venäjä pyrkii korjaamaan ongelmia keskittämällä taisteluvoimia, lyhentämällä huoltoyhteyksiä ja yksinkertaistamalla komentoketjuja.

Puutteet yksikkötason osaamisessa ja epäjohdonmukainen ilmatuki ovat raportin mukaan johtaneet siihen, ettei Venäjä ole onnistunut hyödyntämään täysin massavoimaansa.

Zelenskyi: Venäjä yrittää tuhota kaiken elämän Donbassin alueella

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän joukot yrittävät tuhota kaiken elämän Itä-Ukrainan Donbassissa.

Päivittäisessä puheessaan Zelenskyi sanoi Venäjän iskeneen alueella toistuvasti muun muassa asuinrakennuksia kohti.

–  Jos venäläiset onnistuvat toteuttamaan suunnitelmansa, edes osittain, on heillä yhä tarpeeksi tykistöä ja lentokoneita tuhotakseen koko Donbassin. Aivan kuten he tuhosivat Mariupolin.

Myös Harkovan tilannetta Zelenskyi kuvaili vaikeaksi.

Zelenskyi kommentoi myös pommituksia, jotka Venäjä teki eilen Kiovaan YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin vierailun aikana. Zelenskyin mukaan on valitettavaa, että tarkoituksella tehty nöyryyttävä isku YK:ta vastaan ei aiheuttanut voimakkaampia reaktioita.

Presidentti Zelenskyi ilmaisi myös kiitollisuutensa Yhdysvalloille ja presidentti Joe Bidenille sekä kongressille niin kutsutun laina-leasing -ohjelman käynnistämisestä. Toisesta maailmansodasta tuttu ohjelma helpottaa aseiden ja muun avun toimittamista liittolaisille.

–  Tämä ja muut ohjelmat, jotka tukevat Ukrainaa, ovat konkreettinen todiste siitä, että vapaus kykenee yhä puolustamaan itseään tyranniaa vastaan.

Ydinaseiden uhka

Pentagonin lehdistösihteeri John Kirby kommentoi perjantain tiedotustilaisuudessaan ydinaseiden käytön uhkaa, kun häneltä kysyttiin onko Pentagon huolissaan siitä, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaisi käyttää ydinaseita.

Kirbyn mukaan erilaisista asetyypeistä puhumisen sijaan tulisi puhua siitä, että kyseessä ovat ydinaseet ja joukkotuhoaseet. Kirby sanoi Yhdysvaltojen seuraavan tilannetta venäläisten osalta mahdollisimman tarkasti.

–  Ja kuten olen sanonut monta, monta kertaa, olemme tyytyväisiä strategiseen ydinasepelotteeseen, joka meillä on kotimaamme puolustamiseksi sekä liittolaisten ja kumppaneiden puolustamiseksi. Me kehotamme Venäjää lopettamaan ydinaseita koskevan retoriikan kärjistämisen ja toimimaan kuten pitää, Kirby sanoi.

Kirby vahvisti Yhdysvaltojen tukevan Ukrainaa ja sen kykyä puolustautua niin pitkään, kunnes rauhansopimus saadaan aikaan.

Venäjä: Yhdysvaltain ja Naton lopetettava Ukrainan asevarustelu

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo, että Yhdysvaltain ja Naton on lopetettava Ukrainan asevarustelu, mikäli ne ovat todella kiinnostuneita ratkaisemaan "Ukrainan kriisin".

Lavrovin lausunnosta uutisoi Kiinan valtion uutistoimisto.

Lavrov lisäsi, että Venäjä keskittyy etääntymään Yhdysvaltain dollarista, vähentämään maahantuontia ja vahvistamaan teknologista itsenäisyyttään.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje