Zelenskyi: Venäläisjoukot tuhonneet liki 600 terveydenhuoltolaitosta – satakunta sairaalaa täysin tuhoutunut

Päivittäisessä puheessaan presidentti Volodymyr Zelenskyi mainitsi keskustelleensa presidentti Sauli Niinistön kanssa.  LEHTIKUVA / AFP
Päivittäisessä puheessaan presidentti Volodymyr Zelenskyi mainitsi keskustelleensa presidentti Sauli Niinistön kanssa. LEHTIKUVA / AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Venäläisjoukot ovat tuhonneet Ukrainassa käymänsä sodan aikana 101 sairaalaa, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuoreessa puheessaan.

Kaikkiaan Zelenskyi väittää venäläisjoukkojen tuhonneen 570 terveydenhuoltolaitosta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa helmikuun loppupuolella. Hän kuvailee venäläisjoukkojen toimia barbaarisiksi.

Torstaina vietettiin kansainvälistä hoitajien päivää ja Zelenskyi huomioi tämän myös puheessaan.

–  Tänään minulla oli kunnia antaa valtionpalkintoja tämän ammatin edustajille. Niille, jotka eivät lakanneet tekemästä työtä ja pelastamasta ihmisiä vihollisen tulituksen alla ja miehityksen aikana, Zelenskyi sanoo.

–  Koko sydämestäni kiitän kaikkia hoitajia, kaikkia terveydenhuollon työntekijöitä, jotka auttavat ukrainalaisia taistelemaan joka päivä ja joka yö.

Presidentti kertoo Ukrainan sijoittaneen sodan alla lääketieteen kehittämiseen ja sosiaaliseen infrastruktuuriin. Zelenskyin mukaan näin tullaan tekemään myös sodan jälkeen.

Hän mainitsee puheessaan myös Tshernihivin alueella tehdyt kouluiskut. Ukrainalaispresidentti kertoo maan rakentavan uudelleen kaikki Venäjän tuhoamat sairaalat sekä kaikki venäläisjoukkojen pommittamat koulut, yliopistot, talot, sillat ja yritykset.

Zelenskyi mainitsi puhuneensa Niinistön kanssa

Myöhään eilisiltana julkaistussa puheessa Zelenskyi mainitsee myös keskustelleensa presidentti Sauli Niinistön kanssa Ukrainan eurooppalaisesta integraatiosta sekä puolustusyhteistyöstä. Zelenskyi ei mainitse myöhäisillan puheessaan Niinistöä nimeltä.

Zelenskyi ja Niinistö puhuivat puhelimessa torstaina. Ukrainalaispresidentin on kerrottu ilmaisseen tukensa Suomen Natoon hakemiselle ja sanoneen pitävänsä aikeita tervetulleena.

Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmaisivat tukensa Nato-jäsenyyden hakemiselle torstaina. Suomen valtionjohdon ilmoitus jäsenyyden kannattamisesta on otettu positiivisesti vastaan monissa Nato-maissa. Venäjä on puolestaan reagoinut odotetun negatiivisesti torstaiseen kannanottoon.

STT:n lähteiden mukaan Suomi aikoo noudattaa alkuperäistä suunnitelmaa, jonka mukaan Nato-hakemus jätetään vasta sitten kun eduskuntakäsittely päättyy. STT:lle kerrottiin vielä torstainakin, että Suomen on tarkoitus viedä Nato-hakemus yhdessä Ruotsin kanssa.

Ruotsalaislehti Expressen uutisoi torstaiaamuna lähteisiinsä nojaten, että Ruotsi aikoo hakea maanantaina sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Suomessa eduskunta aloittaa keskustelun Natoon hakemisesta vasta maanantaina aamupäivällä.

STT ei saanut torstaina vahvistusta sille, pitääkö Expressenin tieto Ruotsin aikataulusta paikkansa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje