Amnesty vaatii Fifaa ja Qataria maksamaan korvauksia riistetyille siirtotyöläisille

Qatar on rakennuttanut seitsemän uutta stadionia ja kunnostanut yhden stadionin kuukauden kuluttua alkavaa jalkapallon miesten MM-lopputurnausta varten. LEHTIKUVA/AFP
Qatar on rakennuttanut seitsemän uutta stadionia ja kunnostanut yhden stadionin kuukauden kuluttua alkavaa jalkapallon miesten MM-lopputurnausta varten. LEHTIKUVA/AFP

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty vaatii Kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa ja Qatarin hallitusta perustamaan kompensaatiorahaston ihmisoikeusloukkauksista kärsineille siirtotyöläisille. Amnestyn mukaan siirtotyöläisten olot eivät ole Qatarissa merkittävästi parantuneet.

Amnesty arvioi tuoreessa raportissaan, että tuhannet siirtotyöläiset joutuvat yhä työskentelemään Qatarissa vaarallisissa oloissa ilman palkkaa tai vapaapäiviä.

Qatar on rakennuttanut seitsemän uutta stadionia ja kunnostanut yhden stadionin kuukauden kuluttua alkavaa jalkapallon miesten MM-lopputurnausta varten. Kisoista on tulossa kaikkien aikojen kalleimmat, ja stadionit ovat nousseet maahan siirtotyöläisten oikeuksia polkemalla.

Amnestyn mukaan tuhannet työntekijät ovat kuolleet Qatarin työmailla, joissa heidän työolonsa ovat surkeat muun muassa äärimmäisen kuumuuden takia. Qatarille joulukuussa 2010 myönnetty MM-turnaus pelataan marras-joulukuussa juuri kuumuuden takia.

Qatarin viranomaiset eivät ole Amnestyn mukaan juuri tutkineet siirtotyöläisten kuolemia eivätkä ole maksaneet korvauksia heidän läheisilleen. Amnestyn lisäksi muun muassa Human Rights Watch -järjestö vaatii korvauksia uhrien perheille.

–  Monet perheet ovat veloissa, koska perheenjäsen kuoli Qatarin työmailla. On vaikea iloita MM-kisoista, kun nämä perheet ovat ilman tukea, arvioi Human Rights Watchin tutkija Rothna Begum uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Uudistuksia ei valvota

Qatarin hallinto alkoi uudistaa työntekoon liittyvää lainsäädäntöä ja käytäntöjä vuonna 2017, mutta uudistusten toimeenpano ja valvonta on Amnestyn mukaan riittämätöntä.

–  Paperilla Qatar on tehnyt merkittäviä muutoksia, jotka tekisivät työelämästä oikeudenmukaisempaa. Muutoksilla ei kuitenkaan ole merkitystä, jos kukaan ei valvo niiden toimeenpanoa ja toteutumista, sanoo Amnestyn Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson tiedotteessa.

Työntekijöillä ei ole esimerkiksi oikeutta järjestäytyä tai kuulua ammattiliittoon. Rakennustyömaiden lisäksi työntekijöiden oikeuksia loukataan muun muassa kotitalouksissa ja vartiointialalla, joissa työnteko muistuttaa pakkotyötä. Työpäivät voivat olla 14–18-tuntisia, vapaapäivät ovat kiellettyjä ja työntekijöiden passit on voitu takavarikoida.

–  Qatarin hallinnon täytyy sitoutua uudistusten toimeenpanoon välittömästi ja jatkaa työtä myös MM-kisojen jälkeen, Johansson sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje