Ebba Andersson on Kerttu Niskasen suosikki

Kerttu Niskasen (oik.) mielestä on ihme, jos Ebba Andersson ei ota kultaa jokaisella hiihtämällään MM-matkalla. Kuvassa Niskanen onnittelee Anderssonia yhdistelmäkilpailun jälkeen. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen
Kerttu Niskasen (oik.) mielestä on ihme, jos Ebba Andersson ei ota kultaa jokaisella hiihtämällään MM-matkalla. Kuvassa Niskanen onnittelee Anderssonia yhdistelmäkilpailun jälkeen. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Kerttu Niskanen hiihtää tasolla, jossa hänellä on mahdollisuudet mitaliin jokaisessa normaalimatkan kilpailussaan. Mitali on pakko asettaa Planican MM-kisoissa tavoitteeksi myös vapaan hiihtotavan kympillä, vaikka realistinen ennakko-odotus olisi jossain viidennen, kuudennen sijan tuntumassa.

Niskanen ennusti mielessään Planican yhdistelmäkisan kärkikolmikon täysin oikein. Tiistain kympille hänellä on vain yksi suosikki.

Ruotsin Ebba Andersson voitti kolme perättäistä maailmancupin normaalimatkaa ennen MM-kisoja ja nappasi mestaruuden yhdistelmäkilpailussa.

– Ihme, jos Ebba ei ota kultaa joka matkalla, jonka hiihtää. Toki hänelläkin se vaatii, että kaikki natsaa kilpailussa, Niskanen arvioi naishiihtäjien tämän hetken asetelmia.

– Enkä aseta itseäni Ebban haastajaksi tässä lajissa. Olen sen verran realistinen, etteivät ajatukset ole ihan siellä.

Niskanen sijoittui yhdistelmäkilpailussa viidenneksi. Kymppi mennään vapaalla, mutta Niskaselle sopivasti väliaikalähtönä ja radalla, josta hän tykkää.

– Kova ja mieluinen rata, Niskanen vahvisti.

– Odotan, että saisin nousujohteisen vedon niin, että saisin jätettyä kaiken ladulle. On tärkeää, että jaksaisin tehdä raskaissa työpätkissä hyvin töitä vielä kilpailun lopussa. Olen tyytyväinen, jos onnistun siinä.

Jalka salli hiihtämisen

Niskaselle tuli Planicassa ylimääräinen huoli, kun hän kaatui laskussa nelisenkymmentä minuuttia ennen yhdistelmäkilpailua. Hän loukkasi jalkaansa ja kärsi kivusta edelleen maanantaina.

– Kipua tuntuu, mutta pääsin jo suksille, ja katse on huomisessa, Niskanen kertoi.

– Jalan piti antaa olla eilinen päivä levossa. Sen kummempaa sille ei pysty tekemään.

Niskanen ei paljastanut tarkemmin, millaisesta vaivasta hän kärsii.

– Ihan hyvin pystyin hiihtämään. Huomenna ollaan viisaampia, tuntuuko jalassa kipua ollenkaan tai minkä verran, Niskanen jatkoi.

Aihe väsytti Niskasta, kun hän joutui vastailemaan samoihin kysymyksiin kilpakumppaneiden seurassa ja tavatessaan median.

– Haluan nähdä tässä jotain positiivistakin. Hiihdän huomenna kilpaa, Niskanen huomautti.

Kympin kilpailussa Niskasen ennalta hankalimpia vastustajia ovat ruotsalaiset Anderssonin ja Frida Karlssonin johdolla sekä Yhdysvaltain, Norjan ja Saksan hiihtäjät.

Viileässä palautuu

Naisten maajoukkueen vastuuvalmentaja Jussi Piirainen arvioi, että Niskaselta ja Krista Pärmäkoskelta voi odottaa sijoitusta kuuden kärkeen.

– Toki mitaliinkin on mahdollisuudet, mutta se edellyttäisi täydellistä onnistumista, Piirainen totesi.

Pärmäkoskella on Planicasta kuudennet sijat sekä yhdistelmäkilpailusta että pariviestistä Jasmi Joensuun kumppanina. Hän ei ole vielä päässyt samalle tasolle kuin Tour de Skillä vuodenvaihteessa, mutta vire on paranemassa.

– Olen nyt palautunut pariviestistä paremmin kuin yhdistelmäkilpailusta pariviestiin. Kroppa palautuu paremmin, kun keli on viileämpi, Pärmäkoski kertoi.

– Olen ihan luottavaisin mielin. Ei tarvitse panikoida, mutta kaiken pitää tietenkin onnistua ja pitää vähän venyä, jos kympillä aikoo huomenna menestyä.

Eveliina Piippo tähtää kymppisijan tuntumaan. Hän kaatui yhdistelmäkilpailussa, mutta nousi vapaan hiihtotavan puolikkaalla 15:nneksi.

Joensuu nauttii vastuusta

Jasmi Joensuu murehti turhia Planican MM-avauksen jälkeen. Torstain sprintti meni häneltä pilalle kaatumisen takia ja hän pelkäsi, että edustustehtävät typistyisivät siihe, kuten Pekingin olympialaisissa. Toisin kävi.

Joensuu oli sprintissä 16:s, sunnuntaina pariviestissä Pärmäkosken kanssa kuudes ja tiistaina hän hiihtää vapaan hiihtotavan kymppiä.

– Tosi hienoa. On kunnia-asia päästä edustamaan Suomea, eikä tänne ole tultu makoilemaan, Joensuu totesi kisojen välipäivänä maanantaina.

– Saan pukea Suomi-puvun päälle ja teen parhaani.

Joensuu nauttii valmentajien osoittamasta luottamuksesta. Yhtä mukavalta ei tuntunut ikävin somepalaute, jota hän oli saanut sprinttikilpailun jälkeen.

– Eihän se hyvältä tunnu. Pistää ladulla kaikkensa peliin ja sitten esimerkiksi sanotaan, että lopeta hiihto, Joensuu kertoi.

– En pyri lukemaan juttuja, mutta sille ei voi mitään, jos näitä viestejä tulee omille kanaville.

Joensuu yrittää ottaa etäisyyttä ikävimpiin viesteihin.

– Ei pidä ottaa arvostelua liian henkilökohtaisesti. Eivät nämä kuitenkaan ole niitä ihmisiä, jotka vaikuttavat elämässäni. Ei saisi liikaa tällaista miettiä, Joensuu jatkoi.

Ikävä palaute, maukasta ruokaa

Joensuu yrittää liimata ajatuksensa myönteisempiin asioihin Planican kisoissa. Hiihto kulki sprintissä hienosti, eikä hän voinut mitään sille, että kilpakumppani ajeli takaa suksille ja aiheutti kaatumisen.

Osuusajat todistivat Joensuun hyvän vireen myös pariviestissä.

– Viimeinen puoli kilometriä teki tiukkaa, mutta ekat kaksi osuutta olivat ajallisesti aika kovia. Olen tyytyväinen, vaikka kuolema tulikin matkalla. Kyllä se joskus vielä kantaa loppuun asti, Joensuu palasi pariviestiin, joka tiristi kehosta kaikki voimat.

Joensuu jäi viimeisen osuutensa jäljiltä pitkäksi aikaa lumelle keräämään voimiaan.

– Kympillä tavoite on olla maalissa vähintään yhtä väsynyt. Matka on pidempi, joten siinä on mahdollista uupua vielä pahemmin, Joensuu naurahti.

Mieleen juolahti vielä yksi ilonaihe. Joensuu kiitteli joukkueen kokin Liisa Eskosen ruokia Tarvision majapaikassa.

– Liisa on loihtinut meille viiden tähden illallisen ja lounaan joka päivä. Meillä on ollut ihan loistavat ruoat, Joensuu kiitteli.

– Kulutus on aika iso, sillä stressikin nostaa sitä. Nyt saa syödä niin paljon kuin napa vetää.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje
Kiekko-Ippe