Eveliina Piippo käy enää vain hiihtokoulua

Piippo kilpaili aikuisten MM-tasolla edellisen kerran Itävallan Seefeldissä 2019 ja janoaa nyt hyviä sijoituksia Slovenian Planicassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Piippo kilpaili aikuisten MM-tasolla edellisen kerran Itävallan Seefeldissä 2019 ja janoaa nyt hyviä sijoituksia Slovenian Planicassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Maastohiihtäjä Eveliina Piippo on vasta 24-vuotias, mutta hänen edellisistä arvokilpailuistaan tuntuu olevan nuoren ihmisen elämässä ikuisuus. Piippo kilpaili aikuisten MM-tasolla edellisen kerran Itävallan Seefeldissä 2019 ja janoaa nyt hyviä sijoituksia Slovenian Planicassa.

Yhdistelmäkilpailun 15. sija oli kelvollinen, mutta antoi myös epätietoiset askelmerkit tänään hiihdettävään 10 kilometrin vapaan kilpailuun.

– Nyt kun kilpailusta on kulunut enemmän aikaa, olen ollut tyytyväisempi perinteiseen kuin vapaaseen. Se ehkä vähän jopa huolestuttaa, kun vapaa ei tullut niin hyvin, Piippo tuumi eilen harjoitusten jälkeen.

– Se on nollattu. Uusi kisa on edessä ja toivon, että on tuoreempi jalka.

Piippo kaatui 7,5 kilometrin perinteisen osuudella ja putosi pääjoukosta, mutta hän ei usko kaatumisen vaikuttaneen vapaan kulkuun toisella 7,5 kilometrin pätkällä.

– Jos olisin pysynyt kärkiporukassa, olisin ollut kuollut jo suksienvaihdossa. Vapaa olisi ollut silti tukala, Piippo muistutti.

MM-urakan ensimmäistä mitalia jahtaavan Suomen hiihtäjät harjoittelivat eilen tuoreen lumen pehmentämillä laduilla, joten vireystilaa oli vaikea arvioida.

– Eihän se hiihto kovin nopeaa ole tai mene kevyesti. Vaikea sanoa vireystilasta. Hyvät ajatukset on kilpailusta muuten. Sen verran monta kymppiä olen hiihtänyt, Piippo jutteli.

"Nälkä kasvaa syödessä"

Piippo oli neljä vuotta sitten Seefeldissä yhdistelmäkilpailun 23:s ja 30 kilometrin kilpailun 19:s. Sen jälkeen maailmancupin startteja on kertynyt vain 15, kun kaudet ovat olleet rikkonaisia. Tällä kaudella meno on maistunut.

– Olen tyytyväinen, kun perustaso on vakiintunut. Jos on ok päivä ja ok suksi, olen 20 parhaan joukossa. Vielä olisi kärkikymmenikkö saavuttamatta, mutta toivon, että se tulisi joko täällä tai maailmancupissa. Nälkä kasvaa syödessä aika äkkiä, Piippo paalutti.

Kuinka iso palkinto kärsivällisyydestä MM-kilpailuihin pääseminen oli?

– En oikein tiedä. Minulle on ollut itsestäänselvyys, että tulen takaisin. En ole epäröinyt. Osaan arvostaa sitä, että saan harjoitella terveenä.

Takavuosina Piippo korosti sitä, että pitää olla muutakin tekemistä kuin hiihto, ja lähti 2020 Yhdysvaltoihin Denverin yliopistoon hiihtämään ja opiskelemaan. Enää opinnot eivät kulje hiihtouran rinnalla.

– Nyt käyn vain hiihtokoulua. Katsotaan, kuinka kauan jaksan tätä.

Ankkuriosuudesta ei ole lämpimiä muistoja

Kymmenen kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailu alkaa kello https://13.30 Suomen aikaa. Sinivalkoisissa trikoissa hiihtävät myös Jasmi Joensuu, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

– Kolmella suomalaisella on mahdollisuudet 10 parhaan joukkoon. Kuuden parhaan joukkoonkin on realistista yltää, valmentaja Jussi Piirainen arvioi.

– Eveliinan viime kilpailu näytti hyvältä. Hän voi yltää hyvällä onnistumisella kymmenen parhaan joukkoon, valmentaja jatkoi.

Joensuu, Niskanen, Pärmäkoski ja Piippo ovat potentiaalinen viestikvartetti. Neljä vuotta sitten Piippo sippasi pahasti ja ankkuroi Suomen kuudenneksi.

– Arvokisojen ankkuriosuudesta ei ole hirveän lämpimiä muistoja, mutta haluan hiihtää kaiken, mihin valmennus minut valitsee.

Tänään Planicassa myös hypätään naisten suurmäen karsinta, johon suomalaisista osallistuvat Jenny Rautionaho ja Julia Kykkänen. Karsintakilpailu alkaa kello https://19.30.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje
Kiekko-Ippe