Fraser-Pryce juoksi satasen MM-kultaa viidennen kerran, Crouser työnsi kisaennätyksen

Jamaikalainen Shelly-Ann Fraser-Pryce voitti naisten sadan metrin MM-kultaa viidennen kerran. LEHTIKUVA/AFP
Jamaikalainen Shelly-Ann Fraser-Pryce voitti naisten sadan metrin MM-kultaa viidennen kerran. LEHTIKUVA/AFP
Jaa artikkeli

Erinomaiset kilpailijan ominaisuudet jalostavat jamaikalaisen Shelly-Ann Fraser-Prycen pikajuoksun hämmästyttäväksi valtiaaksi. Fraser-Pryce juoksi Yhdysvaltain Eugenessa jo viidennen maailmanmestaruutensa naisten 100 metrin juoksussa.

–  Olen luonteeltani kilpailija. Rakastan kilpailemista, ja uskon, että jumala on antanut minulle juoksemisen lahjan, Fraser-Pryce sanoi MM-voittonsa jälkeen.

Jamaikalaistähden ensimmäinen satasen MM-kulta tuli 13 vuotta sitten Berliinistä. 100 metrillä hän oli MM-ykkönen myös Moskovassa 2013, Pekingissä 2015 ja Dohassa 2019. Eugenessa hän kuorrutti viidennen kultansa kisaennätyksellä 10,67.

–  Olen aina halunnut kisoissa osoittaa, millaiseen työhön olen sitoutunut. Harjoittelen kovaa, koska haluan aina parantaa, Fraser-Pryce perusteli kehitystään.

–  Viides kulta 35-vuotiaana! Minulle sanotaan monesti, että ikä ja äitiys tuovat ongelmia, mutta koen, että kummastakin on minulle etua, esikoisensa vuonna 2017 synnyttänyt Fraser-Pryce sanoi.

Hän tähyää Eugenessa myös 200 metrin mestariksi. Hän voitti MM-kisojen molemmat pikamatkat myös vuonna 2013.

–  Uskon olevani nopeampi kuin ennen. Kun minulla on tuo usko, en pysähdy ennen kuin onnistun, hiuksensa kotimaansa väreihin värjännyt jamaikalaistähti sanoi.

Olympialaisista hänellä on satasen kultaa Pekingistä vuodelta 2008 ja Lontoosta 2012. Viime vuonna Tokiossa hän oli toinen satasella.

Historiallinen kolmoisvoitto

Eugenen satasella jamaikalaisjuoksijat ottivat kolmoisvoiton, kuten yhdysvaltalaiset miesjuoksijat olivat ottaneet päivää aiemmin pikamatkalla. Miesten MM-kisahistoriassa kolmoisvoitto oli kaikkien aikojen kolmas satasella, mutta naisten pikamatkalla vasta ensimmäinen.

Shericka Jackson juoksi finaalissa hopealle ennätyksellään 10,73, ja olympialaisissa loistanut Elaine Thompson-Herah oli kolmas ajalla 10,81.

–  Juoksin ennätykseni ja sain mitalin, joten en voi valittaa, Jackson totesi.

Viime kesän olympialaisissa Tokiossa Thompson-Herah juoksi kultaan, Fraser-Pryce hopealle ja Jackson pronssille.

Lähimmäs jamaikalaisten vauhtia yltänyt Britannian Dina Asher-Smith pettyi nelossijaansa. Hän sivusi MM-Dohassa juoksemaansa Britannian ennätystä ajalla 10,83.

Crouser työnsi kisaennätyksen kuulassa, Yhdysvaltain miehet kolmoisvoittoon

Lähes kotikonnuillaan kilpaillut Ryan Crouser ilahdutti yhdysvaltalaisyleisöä MM-kilpailujen sunnuntai-illassa, kun hän pukkasi miesten kuulan MM-voittoon kisaennätyksellä 22,94. Crouser on kotoisin Oregonin osavaltiosta, jossa MM-kisat kilpaillaan.

Tällä kaudella kahdesti 23 metriä ylittänyt Crouser johdatti isäntämaan työntäjät kolmoisvoittoon. Hopealle ylsi kaksien MM-kisojen mestari Joe Kovacs kauden parhaallaan 22,89. Josh Awotunde oli kolmas tuloksella 22,24.

Uusiseelantilainen olympiapronssimitalisti Tom Walsh oli neljäs työnnettyään tuloksen 22,08.

Yhdysvaltojen Grant Holloway pika-aitojen mestariksi dramaattisessa finaalissa

Yhdysvaltojen Grant Holloway on voittanut miesten 110 metrin aitajuoksun maailmanmestaruuden yleisurheilun MM-kilpailuissa Eugenessa. Hollowayn voittoaika oli 13,03. Hän oli matkan maailmanmestari myös kolme vuotta sitten Qatarin Dohassa, mutta epäonnistui viime kesänä Tokion olympialaisissa.

MM-hopea meni Yhdysvaltojen Trey Cunninghamille ajalla 13,08 ja pronssi Espanjan Asier Martinezille, joka kellotti ajan 13,17.

Finaalissa oli dramaattisia käänteitä, sillä alkuverryttelyssä jamaikalainen Hansle Parchment törmäsi aitaan ja loukkasi takareitensä. Parchment ei pystynyt juoksemaan finaalissa. Lisäksi Yhdysvaltojen maailmantilaston tämän kauden kärkimies Devon Allen otti aavistuslähdön ja hänet hylättiin. Barbadosta edustava Shane Brathwaite puolestaan jätti juoksun kesken.

Allenille kilpailu saattoi olla yleisurheilun viimeinen arvokisa, sillä hän tavoittelee uutta uraa amerikkalaisen jalkapallon NFL:ssä. Allen on tehnyt sopimuksen Philadelphia Eagles -seuran kanssa.

Pohjoismaiset tähdet finaaliin

Pohjoismaiset tähtiurheilijat jatkavat Eugenessa loppukilpailuihin, sillä Norjan Karsten Warholm juoksi finaalipaikan miesten 400 metrin aidoissa ja ruotsalainen kiekonheittokaksikko Daniel Ståhl–Simon Pettersson eteni mitalitaisteluun. Norjalaisista myös Jakob Ingebrigtsen juoksi miesten 1  500 metrillä finaaliin. Hän oli matkan olympiaykkönen vuosi sitten.

Warholm oli aidatulla ratakierroksella välierien toiseksi nopein ajalla 48,00 voitettuaan eränsä. Warholmin MM-kisakunto oli arvoitus ennen Eugenen kisoja, sillä hän loukkasi takareittään kesäkuun alussa Timanttiliigan kilpailussa Marokossa ja joutui pitämään lähes puolentoista kuukauden kisatauon.

–  Sain sellaisen juoksun, jonka halusin, Warholm sanoi uutistoimisto NTB:n mukaan.

Warholm, 26, on matkan hallitseva maailmanmestari kaksista aiemmista MM-kisoista. Viime vuonna hän voitti Tokiossa olympiakultaa.

Välierien nopein oli toisen erän voittanut Brasilian Alison dos Santos ajalla 47,85. Erävoittoon juoksi myös Yhdysvaltain Rai Benjamin (48,44).

Miesten 400 metrin aitajuoksun loppukilpailu juostaan varhain keskiviikkona Suomen aikaa.

Miesten kiekon loppukilpailussa niin ikään keskiviikkona olympialaisten kärkikaksikko Daniel Ståhl–Simon Pettersson tavoittelee taas mitaleja. Maailmantilaston kärkimies Ståhl ei yltänyt karsintakilpailussa parhaimmilleen, mutta karsintarajasta jäänyt tulos 65,95 riitti seitsemänteen sijaan. Kesän aikana tekniikkansa kanssa kipuillut Pettersson heitti karsinnassa kauden parhaansa 68,11.

Kiekkokarsinnan ykkönen oli Liettuan 19-vuotias Mykolas Alekna tuloksella 68,91. Hänen isänsä Virgilijus Alekna voitti kiekossa kaksi MM-kultaa ja kaksi olympiakultaa.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje