Ruuskanen joutui sairaalahoitoon, Hyvärinen kaatui, Niskanen kärsi krampista – Suomen miehillä epäonninen yhdistelmäkisa Planicassa

Perttu Hyvärinen teki parhaan suomalaissuorituksen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Perttu Hyvärinen teki parhaan suomalaissuorituksen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Perttu Hyvärinen hiihti Planican MM-kisojen yhdistelmäkilpailussa parhaan suomalaistuloksen, mutta kymppisija oli kokeneelle arvokisaedustajalle rankka pettymys. Hän saavutti viime talvena kuudennen sijan Pekingin olympialaisissa ja lähti parantamaan sitä MM-avauksessaan.

– Tämä päivä on iso pettymys. Tähän kilpailuun oli ladattu paljon ja odotin aika paljon enemmän. Harmittaa, sillä tällaisia tsäänssejä ei uralla enää hirveästi ole, Hyvärinen totesi.

Hyvärinen pysyi perinteisen osuudella 14 hiihtäjän isossa kärkijoukossa. Hän hiihti ryhmän hännillä ja yritti säästää voimia vapaan osuuteen, mutta suunnitelmat menivät pilalle, kun hän kaatui vapaan hiihtotavan ensimmäisellä 3,8 kilometrin kierroksella.

– Olin aika hapoilla ja suksi alkoi kirjoittaa. Siinä oli hyvä vauhti päällä, enkä kyennyt korjaamaan sitä. Ihan tyylikkäät lipat, Hyvärinen jatkoi.

Komeasti nurin

Hyvärinen hukkasi tilanteessa aikaa ja menetti samalla tuntuman edellä hiihtäviin. Pettymyksen aisti selvimmin tavasta, jolla hän kuvasi nurinmenoaan.

– Näin kaatumisen videolta ja hienohan se oli. Tuolleen se pitää tehdä, jos kerran kaatuu, Hyvärinen murjaisi.

Hyvärinen saattoi lohduttautua vain sillä, että kunto on kohdallaan ja vapaan tekniikkaan on löytynyt varmuus.

– Olin ahtaalla pertsan osuudella, mutta vapaa alkoi heti hyvin ja sain ohitettua aika monta miestä, Hyvärinen kertoi.

– Hiihto kulki hyvin myös kaatumisen jälkeen, joten skeitti (vapaa hiihtotapa) on nyt hyvällä mallilla. Ei vain ollut tähdet kohdallaan.

Samalla Hyvärisen ajatukset hyppäsivät keskiviikkoon, jolloin kisaohjelmassa on 15 kilometrin väliaikalähtö vapaalla hiihtotavalla.

– Siihen kilpailuun on mukava lähteä. Sitten alla on vähemmän happoa, kun lähdetään hiihtämään vapaata, Hyvärinen huomautti.

Norjalle neloisvoitto

Iivo Niskanen oli kilpailussa 13:s.

Niskanen ja Hyvärinen saapuivat perinteisen osuudella suksienvaihtoon kärkijoukossa, mutta erot kasvoivat nopeasti vapaan hiihtotavan osuuden alussa. Norjalaishiihtäjät rynnistivät kärkipaikoille, ja lopulta Simen Hegstad Krüger nappasi mestaruuden, Johannes Hösflot Kläbo kiri hopealle ja Sjur Röthe otti pronssia. Pål Golberg täydensi Norjan neloisvoiton.

Pekingissä 30 kilometrillä olympiapronssia ottanut Niskanen piti kärkipaikkaa valtaosan perinteisen osuudesta, mutta kärkinippu pysyi kasassa. Niskanen saapui maaliin 50 sekuntia Hyvärisen perässä.

– Vasen jalkani oli vapaan osuudella krampissa noin 13 kilometriä. Vapaan hiihdosta ei tänään tullut mitään, ja taistelin vain maaliin, Niskanen sanoi Ylelle.

Suomen Remi Lindholm nousi vapaan osuudella lopputuloksissa sijalle 22. Perinteisen osuus oli Lindholmille vaikea, sillä hän saapui 15 kilometrin väliaikapaikalle 28:ntena vajaat kaksi minuuttia kärjen perässä.

Ruuskanen satutti itseään ja keskeytti

Suomen joukkueen neljäs hiihtäjä Arsi Ruuskanen joutui keskeyttämään kilpailun kisan ensimmäisellä kierroksella. Ruuskanen satutti itseään Italian Paolo Venturan kanssa sattuneen yhteentörmäyksen seurauksena, ja suomalaishiihtäjä vietiin ensiapuun. Ruuskanen satutti tiettävästi jalkaansa.

– Menetin pehmeässä lumessa tasapainoni ja törmäsin suomalaishiihtäjän (Ruuskasen) kanssa. Hänet vietiin ensiapuun. Minulta katkesi tilanteessa suksi ja päätin keskeyttää, Ventura selvitti tilannetta STT:lle.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje
Kiekko-Ippe