Jättimäisen valmennusuran tehnyt Seppo Pulkkinen luotsaa Australiaa, jonka pelaajille MM-turnaus on maksanut valtavasti rahaa

Salibandyn miesten MM-kisoissa usean joukkueen valmentajana on suomalainen. Konkarivalmentaja Seppo Pulkkinen luotsaa Australian maajoukkuetta. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
Salibandyn miesten MM-kisoissa usean joukkueen valmentajana on suomalainen. Konkarivalmentaja Seppo Pulkkinen luotsaa Australian maajoukkuetta. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Konkarivalmentaja Seppo Pulkkisen kasvot huokuvat hyväntuulisuutta Zürichin hulppean jäähallin käytävillä. Takana on Australian 7–4-voitto Singaporesta salibandyn miesten MM-kisoissa. Tulos vie Pulkkisen luotsaaman Australian pelaamaan perjantaina 13. sijasta Thaimaata vastaan.

Kuulostaa pieneltä asialta, mutta Australian kaltaiselle piskuiselle salibandymaalle kyseessä on tärkeä juttu.

–  Olen erittäin hyvillä mielin. Hävisimme Singaporelle karsinnoissa. Meille on äärimmäisen tärkeää, että olisimme Aasian ja Oseanian alueen selkeä ykkösjoukkue, Pulkkinen intoilee ja kehuu pelaajiaan vuolaasti.

Miesten MM-turnaus on perinteisesti Ruotsin, Suomen, Tshekin ja Sveitsin leikkikenttä, jossa kaksi ensiksi mainittua on vienyt kaikki mestaruudet. Nelikon takana muut unelmoivat noususta edes askeleen lähemmäs lajikärkeä.

–  Jokainen voitto on pienelle salibandymaalle tärkeä. Tarvitsemme pelejä, ja niitä täältä saa, Pulkkinen sanoo.

Pulkkisen, 68, valmennusura hakee vertaistaan, sillä se on kestänyt 47 vuotta. Hän valmensi vuosituhannen vaihteeseen asti lentopalloa.

Lentopallossa Pulkkinen muun muassa luotsasi Suomen naisten maajoukkueen EM-kisoihin vuonna 1989. Salibandyssä Pulkkisen valmennusmeriitteihin kuuluvat esimerkiksi kaksi naisten maajoukkueen MM-hopeaa ja Happeen miesten Suomen mestaruus vuonna 2014.

Ulkomailla Pulkkinen on valmentanut salibandyssä Sveitsin naisten liigassa ja Kanadan sekä Australian miesten maajoukkueita.

–  Valtava intohimo ja palo kehittyä, ne vievät väkisin tällaisen kokeneemmankin kaverin mukanaan, Pulkkinen kehuu Australian pelaajien sitoutumista.

Australian pelaajat ovat joutuneet kaivamaan tuntuvasti kuvettaan MM-projektin takia. Joukkue valmistautui Sveitsin MM-turnaukseen pelaamalla Tshekissä paikallisia seurajoukkueita vastaan.

–  Pelkästään MM-turnaus ja valmistautumisleiri ovat maksaneet kullekin pelaajalle 5  500 euroa. Kun siihen lisätään karsinnat Singaporessa ja kotimaan leirit, puhutaan yli 10  000 euron satsauksesta jokaiselta pelaajalta, Pulkkinen sanoo.

Suomalaiskonkari sanoo saaneensa haluamansa pelaajat mukaan.

–  Pelaajilla on ollut vaikka minkälaista rahankeräyssysteemiä: talkoita, sponsoreita, sukulaisia ja tuttavia auttamassa, ja osa on ottanut lainaa.

Australia pelasi MM-kisojen D-alkulohkossa, jossa maa hävisi Tanskalle sekä Puolalla ja voitti Filippiinit. Pienistä salibandymaista Kanada on tehnyt Pulkkiseen vaikutuksen, vaikka se hävisi haastattelun jälkeen Tanskalle.

MM-turnauksessa suomalainen päävalmentaja löytyy Australian ja Suomen lisäksi Latvialta (Arto Riihimäki), Kanadalta (Otto Moilanen) ja Tanskalta (Matti Kaipio).

Rehtorin virastaan eläkkeelle jääneen Pulkkisen valmennusura jatkuu, sillä hän on naisten F-liigassa pelaavan oululaisen SS Rankkojen Ankkojen luotsi. Jatko Australian peräsimessä on auki.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje