Joel Armia luopui nuoruusvuosien pelityylistään ja oli valmis ottamaan NHL-paikan "hinnalla millä hyvänsä" – viikonloppuna hän debytoi vihdoin A-maajoukkueessa

NHL:n kokeminen Buffalossa, Winnipegissä ja Montrealissa on täyttänyt yhden Joel Armian unelmista. Kuva Torontosta vuodelta 2020. LEHTIKUVA/AFP
NHL:n kokeminen Buffalossa, Winnipegissä ja Montrealissa on täyttänyt yhden Joel Armian unelmista. Kuva Torontosta vuodelta 2020. LEHTIKUVA/AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Jääkiekkohyökkääjä Joel Armia pukeutui Suomen maajoukkueiden käyttämään leijonapaitaan edellisen kerran lähes kymmenen vuotta sitten, kun hän pelasi kaudella 2012–13 alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa.

Armia teki nuorisomaajoukkueissa ja Porin Ässien liigajoukkueessa teini-ikäisenä hyviä tehopistemääriä ja oli ikäluokkansa suomalainen kärkivaraus NHL:ään, mutta nyt maajoukkueasuun palaa pelaajaprofiililtaan melko erilainen Armia. Pohjois-Amerikassa hyökkääjästä kuoriutui alempien ketjujen raataja, joka kuvailee roolin kuin roolin sopivan.

Millaista asennemuutosta vaati, että teit läpimurron Pohjois-Amerikassa täysin erilaisessa roolissa kuin mihin olit tottunut?

–  En tiedä asennemuutosta. Unelma on ollut pelata NHL:ssä, aina on ollut. Piti tehdä päätös, että siellä pelaaminen pitää tehdä hinnalla millä hyvänsä. Jos se vaatii pelitavan muuttamista, niin se on tehtävä. Ja se onnistui. Hyvä näin, Armia vastasi STT:n kysymykseen myöhään torstai-iltana Tampereen areenan syvyyksissä.

Haastattelualueella seisoi parrakas, rauhallinen ja tasapainoisen oloinen jääkiekkoilija, joka on sinut menneisyyden kanssa. Mahtitehot jäivät Eurooppaan, mutta NHL:n kokeminen Buffalossa, Winnipegissä ja Montrealissa on täyttänyt yhden pikkupojan unelmista.

Kauan odotettu mahdollisuus

Toinen unelmista on täyttymässä lähiaikoina, todennäköisesti jo viikonloppuna Ruotsin EHT-turnauksessa. Armia valittiin Suomen MM-leiriryhmään, joten A-maajoukkuedebyytti on lähellä muutamaa viikkoa vaille 29-vuotiaana.

Olisitko parikymppisenä arvannut, että A-maajoukkueeseen pääsemiseen menee näin kauan?

–  En varmaan olisi osannut arvata. Joskus ajattelin, että paikka tulisi aikaisemmin.

Armian mukaan paikka ei ole ollut aiemmin lähelläkään. NHL on pitänyt miehen kiireisenä.

–  Ikinä ei tiedä, mitä tapahtuu. Onko sopimusasioita, koronaa tai mitä vaan. On hyvä fiilis, että pääsin nyt mukaan.

Armian 1993-ikäluokasta esimerkiksi hyökkääjä Miro Aaltonen pelasi porilaisen kanssa kahdet nuorten ja yhdet poikien MM-kilpailut ja jahtaa paikkaa ensi viikolla alkaviin MM-kotikisoihin.

–  Tässä porukassa on montakin tuttua pelaajaa. Pelasin kaikkiaan kolmet nuorten MM-kilpailut, joten olen päässyt pelaamaan monen eri ikäluokan pelaajien kanssa. Tässä on hyvä määrä tyyppejä, jotka tunnen entuudestaan, Armia kertoi.

"Syksy oli raskas"

Vuosi sitten Armian kausi Montrealissa jatkui Stanley Cupin finaaleihin asti, mutta tämä kausi meni pieleen alusta alkaen. Siksi MM-kotikisojen leirityksen loppusuoralle saapui pelihaluja puhkuva hyökkääjä.

–  Syksy oli raskas. Ei siitä pääse mihinkään. Kausi lähti alusta rullaamaan huonoon suuntaan, emmekä saaneet käännettyä. Urheilu on joskus sellaista.

–  En voi henkilökohtaisestikaan olla tyytyväinen kauteen, joka on takana. Loppukaudesta alkoi mennä paremmin, ja peli lähti kehittymään siihen suuntaan, mihin pitääkin. Siitä on hyvä jatkaa.

Armia toivoo pääsevänsä pelaamaan mahdollisimman nopeasti, jotta pelituntuma palaisi. Hän on ollut tositoimissa viimeksi huhtikuun puolivälissä.

–  Pelaamalla oppii parhaiten tuntemaan joukkueen systeemejä. Se on paras tapa päästä kiinni tähän.

Oikealta ampuva Armia olisi oivallinen lisä ylivoimapeliin, joka ei ainakaan torstaina Sveitsiä vastaan toiminut. Luuletko rightin-kätisyydestä olevan apua pelipaikkoja ja -aikaa jaettaessa?

–  En minä tiedä, Armia hymyili.

–  Se on valmentajien käsissä, miten he rakentavat ylivoimat.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje