Kerttu Niskanen nousi Tour de Skillä toiseksi – "Saimme varmistuksen, että olemme oikeilla raiteilla"

Kerttu Niskanen aloitti ja lopetti Tour de Skin seitsemän kilpailun urakan yli odotusten. LEHTIKUVA / AFP
Kerttu Niskanen aloitti ja lopetti Tour de Skin seitsemän kilpailun urakan yli odotusten. LEHTIKUVA / AFP

Kerttu Niskanen sijoittui maastohiihdon Tour de Skin viimeisessä kilpailussa neljänneksi ja kiertueen kokonaiskilpailussa toiseksi. Hän pudotti kokonaiskilpailussa Norjan Tiril Udnes Wengin kolmanneksi ja kuroi Ruotsin Frida Karlssonin etumatkan 33 sekuntiin Alpe Cermisin loppunousussa.

–  Meni napsun paremmin kuin odotin. Lähdin hiihtämään kolmatta sijaa ja sain kakkosen, Niskanen kertoi Ylen tv-haastattelussa.

–  Tämä oli yksi parhaista Alpe Cermisin kisoistani. Yritin pitää tasaista vauhtia ja jaksoin hyvin.

Niskanen aloitti ja lopetti Tour de Skin seitsemän kilpailun urakan yli odotusten. Ennalta paras osuus Oberstdorfissa ei onnistunut yhtä hienosti, mikä jäi harmittamaan Niskasta.

–  Oberstdorf jäi napsun harmittamaan. Jos siellä olisi mennyt edes kohtuullisesti, olisin voinut laittaa Fridan lujille kokonaiskilpailussa, Niskanen totesi.

–  Mutta iloitaan tästä. Pääsin Tourilla ensi kertaa palkintopallille. Se on iso ja tärkeä juttu.

Niskasen päätavoite on Planican MM-kilpailuissa helmi–maaliskuun vaihteessa. Hän toivoo, että Tourin urakka kohottaa kuntoa kevääksi.

–  Nyt huilataan ja toivotaan, että kunto menee eteenpäin kohti MM-kisoja, Niskanen jatkoi.

Valmentaja iloitsi tasaisista hiihtosuorituksista

Kerttu Niskasen valmentajapuoliso Juho Mikkonen seurasi Tour de Skitä hyvillä mielin loppuun asti. Seitsemän kilpailun kiertueella toiseksi kamppaillut valmennettava vahvisti, että kaksikon yhteistyö edistyy hienosti kohti päätavoitetta eli Planican MM-kisoja.

–  Saimme varmistuksen, että olemme oikeilla raiteilla, Mikkonen tiivisti puhelimessa Tour de Skin sanoman STT:lle.

Mikkonen iloitsi Niskasen tasaisista hiihtosuorituksista. Kokonaisuuden kohokohdaksi hän laski Val Müstairin takaa-ajon, jossa Niskanen nousi 12:nnelta tilalta toiseksi, vaikka keskittyi jo siinä vaiheessa Tourin kokonaiskilpailuun eikä yksittäisiin voittoihin.

–  Se Val Müstairin hiihto oli varmasti Kertulta kauden kovin. Siinä tarvittiin moottoria ja taloudellista hiihtoa, minkä Kerttu osaa perinteisellä, Mikkonen totesi.

Ison plussan Mikkonen merkitsi myös päätösetapista Alpe Cermisin loppunousuun ja Val di Fiemmen yhteislähdöstä. Niskanen oli loppunousussa neljäs ja 15 kilometrin yhteislähdössä kolmas, vaikka hiihti taas vain kiertueen kokonaistulosta.

–  Kerttu teki Fiemmen yhteislähdössä valtavan määrän töitä ja oli jopa päästä muista irti peesiradalla, Mikkonen tarkensi.

Jatko selviää lepoviikon jälkeen

Niskanen harjoitteli syksyllä pitkään suuria harjoitusmääriä. Vauhti alkoi parantua joulukuun alkupuolella, ja vire näyttää paranevan samaan tapaan kuin viime talvena ennen olympialaisia.

–  Kertun kunto on mennyt alkukaudesta eteenpäin. Nyt tarkoitus on levätä ja yritetään sitten hilata kuntoa vielä paremmaksi kohti Planican MM-kisoja.

Kauden päätavoite odottaa helmi–maaliskuun vaihteessa. Välissä on SM-hiihdot, mutta Niskasen kilpailuohjelma ei ole vielä selvillä.

–  Lepäillään viikko, katsotaan miten palautuminen alkaa edetä ja päätetään sitten jatkosta. Katsotaan, miten paljon kisoja tarvitaan ennen Planicaa, Mikkonen kaavaili jatkoa.

Tampereen SM-kilpailut hiihdetään 20–22. tammikuuta.

Karlsson uupui loppunousussa

Frida Karlsson johti Tourin viimeistä kilpailua loppunousun alkuun, mutta uupui viime kilometreillä 15:nneksi. Hän tuupertui maaliintulon jälkeen pitkäksi aikaa lumen pintaan.

Lääkintähenkilökunta hoiti Karlssonia maalialueella ja siirsi sen jälkeen hänet pois alueelta, eikä kiertueen voittaja päässyt palkintojenjakoon. Ruotsin joukkue ilmoitti hieman myöhemmin, että Karlsson voi jo paremmin.

–  Hänen voimansa olivat aivan lopussa, mutta hän voi jo paremmin, Ruotsin joukkueen tiedottaja Astri Lindbäck ilmoitti Ruotsin tietotoimistolle.

Ranskan Delphine Claudel voitti Tourin viimeisen kilpailun, joka päättyi loppunousuun Alpe Cermisin rinteillä. Norjan Heidi Weng sijoittui toiseksi ja Yhdysvaltain Sophia Laukli kolmanneksi.

Anne Kyllönen oli loppunousussa 28:s ja koko kiertueella 19:s.

–  Kilpailu oli taistelua, sillä kroppa oli tyhjä energiasta. Oli tyhjän tuntuista jo ennen lähtöä, Kyllönen kertoi Ylellä.

–  Kiertue oli silti positiivinen steppi eteenpäin. Nyt toivon, että palaudun tästä ja vältän kaikki taudit.

"Huippuhiihto Kertulta"

Naisten maajoukkueen valmennuksesta vastaava Jussi Piirainen ylisti vuolaasti Niskasen taistelua Alpe Cermisin rankassa nousussa.

–  Huippuhiihto Kertulta. Kilpailu meni käsikirjoituksen mukaan tai jopa paremmin, Piirainen kehui Ylen haastattelussa.

–  Kerttu tuli hyvin rinteen viimeiset jyrkät ja loppuloivan. Hän pystyi tekemään ison eron Tiril Udnes Wengiin ja pääsi yllättävän lähelle Karlssonia.

Tourille lähti kaikkiaan seitsemän suomalaista naishiihtäjää. Loppuun asti pääsivät vain Niskanen ja Kyllönen.

–  Sillä tavalla kaksijakoiset tunnelmat, että aika moni joutui keskeyttämään, mutta kokonaistilanne on hyvä. Monet ovat hiihtäneet tällä kaudella hyviä tuloksia, Piirainen arvioi näkymiä kohti Planican MM-kisoja.

Piiraisen mukaan Jasmi Joensuu ja Krista Pärmäkoski ovat jo toipumassa sairastumisistaan.

–  Tilanne on jo aika hyvä. Tauti näyttää menevän nopeasti ohi, Piirainen kertoi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje
Kiekko-Ippe