Kommentti: Raivo repesi Suomessa – Ex-pääministerikin kihisi kiukkua

Luc Tardifin puheet eivät miellyttäneet kaikkia.
Luc Tardifin puheet eivät miellyttäneet kaikkia.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tiistaina Suomessa koettiin järisyttävä hetki. Se sai vakavasti miettimään, eletäänkö nyt oikeasti vuotta 2023.

Suomessa vierailleen Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n puheenjohtaja Luc Tardifin häkellyttävät Venäjä-lausunnot aiheuttivat monessa kiukkua. Suorastaan raivo repesi. Esimerkiksi Suomen entinen pääministeri Alexander Stubb kihisi kiukkua.

Kanadalais-ranskalainen Tardif pamautti, etteivät poliittiset tai moraaliset syyt vaikuta Ukrainassa tuhoamissotaa käyvän Venäjän ja Valko-Venäjän mahdolliseen paluuseen kansainväliseen jääkiekkoiluun.

Kiekkopomo linjasi, että liiton on tehtävä päätöksiä moraalisten asioiden ulkopuolella, eikä se tuomitse Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

– Organisoimme jääkiekkotapahtumia, emme ratko maailman ongelmia, Tardif paalutti Suomen pääkaupungissa, Helsingissä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vastenmielisiä kommentteja

Luc Tardifin kommentit ovat vastenmielisiä.

Kuinka joku tällainen merkittävä urheilujohtaja voi vielä vuonna 2023 ajatella, ettei Venäjän raakalaismaisella sodalla Ukrainassa ole mitään vaikutusta urheiluun? Venäjä on monet vuodet käyttänyt urheilua yhtenä propagandansa aseena.

Myös vuosina 2014–2015 Suomen pääministerinä ollut Alexander Stubb kirjoitti Twitterissä, että Kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtajalla on selvä ymmärryksen puute politiikan ja urheilun välisestä linkistä.

– Lausunnot, joita kuvittelet ”turvallisiksi”, päätyvät näyttämään ”moraalittomilta”. Venäjä on ulkona niin kauan kuin se on Ukrainassa.

Hirvittäviä sotatuhoja Ukrainassa aiheuttanut Venäjä ja sen liittolaismaa Valko-Venäjä eristettiin kansainvälisestä jääkiekkoilusta vuosi sitten helmikuussa. Ne on pidettävä eristettyinä vähintään niin kauan kuin barbaarinen sota Ukrainassa jatkuu ja mielellään vielä senkin jälkeen useita vuosia.

Tardif ei ole jättänyt epäselväksi, mitä hän ajattelee tästä. Jos olosuhteet sallivat eli sota loppuu, Tardif haluaa maat nopeasti takaisin kansainväliseen jääkiekkoperheeseen. Se olisi hänen mielestään fantastista.

IIHF ei näytäkään ajavan Venäjälle sodan päättymistä kauemmin jatkuvaa osallistumiskieltoa lukuisista viattomista uhreista ja kärsimyksistä huolimatta. Onko jääkiekko tärkeämpää kuin sodassa kuolleet lapset, naiset ja miehet Ukrainassa?

Viime viikolla myös Kansainvälinen olympiakomitea tyrmistytti. Olympiakomitea kertoi, että se on lähellä ratkaisua, jonka mukaan venäläiset ja valkovenäläiset voisivat päästä takaisin osallistumaan maajoukkuekilpailuihin.

Suomen on boikotoitava ensi vuoden Pariisin kesäolympialaisia, jos siellä urheilevat venäläiset tai valkovenäläiset. Mikäli näin ei tapahdu, urheilujohtajien on syytä katsoa peiliin ja tehtävä johtopäätökset.

Urheilutoimittaja Jarno Ranta.
Urheilutoimittaja Jarno Ranta.
Tomi Kosonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje
Kiekko-Ippe