Pärmäkoski kiri kakkossijalla Tourin kärkikamppailuun – Frida Karlsson on karussa, mutta kiertueen toinen ja kolmas sija ovat suomalaisnaisten ulottuvilla

Krista Pärmäkoski (kuvassa) jäi vapaan hiihtotavan 20 kilometrin takaa-ajossa 14,1 sekuntia Ruotsin Frida Karlssonista. Arkistokuva. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Krista Pärmäkoski (kuvassa) jäi vapaan hiihtotavan 20 kilometrin takaa-ajossa 14,1 sekuntia Ruotsin Frida Karlssonista. Arkistokuva. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Alavireisesti Tour de Skin aloittanut Krista Pärmäkoski on noussut Oberstdorfin kahden kakkossijan ansiosta kamppailuun kiertueen kärkisijoista. Ruotsin Frida Karlsson hankki Oberstdorfin voitoilla puolentoista minuutin etumatkan, mutta Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen ovat vain sekuntien päässä Tourin kakkossijasta.

Norjan Tiril Udnes Weng ja Anne Kjersti Kalvå, Pärmäkoski ja Niskanen ovat kokonaistilanteessa sijoilla 2–5. Pärmäkoski on 13:n ja Niskanen 27 sekunnin päässä Wengin kakkossijasta ennen Val di Fiemmen kolmea jäljellä olevaa kilpailua.

–  Todella kova hiihto Kristalta, päävalmentaja Teemu Pasanen tiivisti puhelimitse Pärmäkosken hiihdon keskiviikkona.

–  Hän hiihti eron Tourin kakkossijaan käytännössä kiinni. Harmi vain, että hän joutui sen takia uhraamaan hiihdon lopun eikä oikein voinut hiihtää kilpailun voitosta.

Pärmäkoski kuritti norjalaisia

Vapaan hiihtotavan 20 kilometrin takaa-ajo kehittyi Pärmäkosken ja Karlssonin kaksinkamppailuksi, kun Weng ja Kalvå kypsyivät kaksikon kyydissä matkan jälkipuoliskolla.

–  Laitoin lisää kaasua, kun Kalvå alkoi tippua ja Weng yritti keulapaikalla ottaa vauhtia pois. Oli pakko vetää, vaikka tiesin sen voiton kannalta vääräksi taktiikaksi, Pärmäkoski perkasi kilpailua V Sportilla.

Karlsson livisti voittoon viimeisessä pitkässä nousussa. Hän voitti kilpailun 14,1 sekunnin turvin, mutta Pärmäkoski jätti norjalaiset yli minuutin päähän.

Niskanen hiihti takaa-ajon isossa ryhmässä, jossa keltään ei löytynyt rohkeutta yrittää kärkeä kiinni. Hän jäi lähes kaksi minuuttia voittajasta.

–  Piti vain hiihtää porukassa. Siihen tuli iso lössi, jossa mentiin aika pitkään hiljaa, Niskanen kertoi V Sportilla.

–  Olin valmis hiihtämään viimeiset kierrokset kovaa, mutta kukaan ei oikein lähtenyt pitämään vauhtia. Tiesin, ettei kirini riitä vapaalla hiihtotavalla, joten keskityin hiihtämään sekunnit talteen.

Jasmi Joensuu oli takaa-ajossa 27:s ja Anne Kyllönen 28:s. Kyllönen on kiertueella 19:s ja Joensuu 21:s.

Välipäivä menee tankatessa

Perttu Hyvärinen oli miesten takaa-ajokilpailussa 30:s, Markus Vuorela 45:s ja Lauri Lepistö 58:s.

Hyvärinen on kokonaiskilpailussa parhaana suomalaisena 22:s kahden minuutin päässä kärjestä. Vuorela on 38:s ja Lepistö 56:s.

Tour de Ski jatkuu välipäivän jälkeen Italian Val di Fiemmessä. Perjantaina hiihdetään perinteisen hiihtotavan sprintti, lauantaina perinteisen hiihtotavan 15 kilometriä yhteislähtönä ja sunnuntaina vapaan hiihtotavan kymppi yhteislähtönä Alpe Cermisin loppunousuun.

–  Yritetään tankata. Pitää saada riittävästi energiaa kroppaan, Pärmäkoski sanoi torstain ohjelmastaan.

–  Kisa kerrallaan. Yritetään parasta, Niskanen tiivisti jatkonäkymät.

Joukkue suuntasi Oberstdorfista Italiaan heti keskiviikon kilpailuiden jälkeen.

Jasmin Kähärä, Ville Ahonen ja Katri Lylynperä keskeyttivät Tourin ennen Oberstdorfin takaa-ajoa. Jäljellä olevien suomalaisten on tarkoitus jatkaa kiertue loppuun.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje
Kiekko-Ippe