Yhdysvaltalaisten johtama sijoittajaryhmä osti lontoolaisseura Chelsean venäläisoligarkilta – Abramovitshin voitot menevät hyväntekeväisyyteen

Britannian hallitus on aiemmin asettanut Chelsean omistajalle, venäläisoligarkki Roman Abramovitshille talouspakotteita. LEHTIKUVA / AFP
Britannian hallitus on aiemmin asettanut Chelsean omistajalle, venäläisoligarkki Roman Abramovitshille talouspakotteita. LEHTIKUVA / AFP

Valioliigaseura Chelsean odotettu kauppa on enää liigan ja Britannian hallituksen hyväksyntää vailla.

Venäläisoligarkki Roman Abramovitsh laittoi omistamansa seuran myyntiin maaliskuussa vain päiviä ennen Britannian Ukrainan sodan takia määräämiä pakotteita, jotka kohdistuivat myös häneen.

Ostajaksi seuloutui baseballseura Los Angeles Dodgersin yhdysvaltalainen osaomistaja Todd Boehly, joka on tehnyt Chelseasta 5,2 miljardin dollarin eli 4,97 miljardin euron tarjouksen.

–  Kauppa on tarkoitus saattaa loppuun toukokuun lopulla, jos saamme sille kaikki tarvittavat luvat viranomaisilta, Chelsea ilmoitti tiedotteessaan myöhään perjantai-iltana.

–  Kerromme kaupan yksityiskohdista tarkemmin siinä yhteydessä.

Tarjouskilpailuun osallistui useita sijoittajaryhmiä, joista kauppaa valvova Raine Group -pankki valitsi Boehlin johtaman liittoutuman esityksen.

Mojova potti seuran kehittämiseksi

Boehlyn johtamaan sijoittajaryhmään kuuluvat Dodgersin toinen osaomistaja Mark Walter, sveitsiläinen miljardööri Hansjörg Wyss ja yhdysvaltalainen sijoitusyhtiö Clearlake Capital.

Abramovitshin varoja on jäädytetty Britanniassa, mutta hän on luvannut lahjoittaa Chelseasta saamansa varat hyväntekeväisyyteen.

–  Kauppasummasta 2,5 miljardia puntaa (2,9 miljardia euroa) käytetään seuran osakkeiden ostoon ja tuotto talletetaan jäädytetylle pankkitilille, josta se on tarkoitus lahjoittaa kokonaisuudessaan hyväntekeväisyyteen kuten Roman Abramovitsh on vahvistanut, seura ilmoitti.

–  Varojen siirtämiseksi jäädytetyltä tililtä vaaditaan Britannian hallituksen hyväksyntä.

Kauppasumman lisäksi uudet omistajat sitoutuvat 1,75 miljardin punnan (yli 2 miljardia euroa) lisäinvestointiin seuran kehittämiseksi.

Abramovitshin on väitetty hankkineen lontoolaisseuran omistukseensa vuonna 2003 Venäjän presidentin Vladimir Putinin käskystä. Abramovitsh on kiistänyt väitteen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje