Mika Kojonkoski nimettiin mäkihypyn ja yhdistetyn lajijohtajaksi, Antti Kuismasta yhdistetyn maajoukkuevalmentaja – Kojonkoski aikoo johtaa enemmän tuulipuku kuin kauluspaita päällä

Mika Kojonkoski on aiemmin toiminut muun muassa Itävallan, Suomen ja Norjan mäkihyppymaajoukkueiden päävalmentajana. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
Mika Kojonkoski on aiemmin toiminut muun muassa Itävallan, Suomen ja Norjan mäkihyppymaajoukkueiden päävalmentajana. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO
  • STT
Jaa artikkeli

Suomen Hiihtoliitto julkaisi keskiviikkona Mika Kojonkosken lajijohtajasopimuksen, jonka puitteissa hän ottaa vastuulleen mäkihypyn ja yhdistetyn valmennus- ja koulutusjärjestelmän rakentamisen.

Kojonkoski on toiminut urallaan muun muassa Itävallan, Suomen ja Norjan mäkihyppymaajoukkueiden päävalmentajana ja palaa 20 vuoden jälkeen Hiihtoliiton leipiin. Kojonkoski lähti Suomen päävalmentajan paikalta Norjaan 2002 ja jätti Suomen maajoukkueen päävalmentajan tehtävän Tommi Nikuselle, jonka aikana suomalaishyppääjät menestyivät vielä erinomaisesti. Viime vuosina ilonaiheisiin ovat lukeutuneet toiselle kierrokselle pääsemiset.

Onko kenttäväen tahto ollut saada Kojonkosken tapainen meritoitunut tekijä tehtävään johtamaan paluuta menestysuralle?

–  Viimeiset yli kymmenen vuotta on ollut kohtuullisen heikkoa menestystä, joten kenttäväellä on herkkyys ja halu muutokselle, Kojonkoski aloitti urakkansa ruotimisen STT:lle tiedotustilaisuuden virallisen osuuden jälkeen.

–  Mitä olen keskustellut valmentajien kanssa, olen saanut poikkeuksellisen hyvän tuen. Ratkaisevaa oli myös se, että edelliset maajoukkuevalmentajat Lauri Hakola ja Janne Väätäinen pitivät sitä (lajijohtajan palkkaamista) oman jatkamisen edellytyksenä.

Väätäinen jatkaa edelleen mäkimiesten päävalmentajana.

–  Uskoisin, että suomalaisen mäkihypyn tekijät ovat isolla rintamalla pyrkimässä uuteen nousuun ja valmiit laittamaan lusikkansa yhteiseen soppaan. Nyt ei ole kysymys vain Mika Kojonkosken show'sta, vaan yhdessä haemme parempia tapoja toimia, Kojonkoski sanoi.

Valmentajan sielu ja solu

Antti Kuisma nimettiin yhdistetyn miesten maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Petter Kukkosta tehtävässä seuraava Kuisma on valmentanut 12 vuoden ajan nuorten maajoukkueessa.

Kojonkosken siipien suojissa mäkihyppy ja yhdistetty aikovat tiivistää yhteistyötään harjoittelussa ja välinekehityksessä. Kojonkoski myöntää Suomen jääneen jälkeen mäkihypyn välinekehityksessä.

–  Kyse on muustakin kuin hyppyhaalareista, joihin keskustelu keskittyy. Välinekehitykseen liittyvät myös suksi, side, mono ja monoon laitettava kiila, lajijohtaja avasi.

Onko lajijohtaja enemmän kauluspaita vai tuulipuku päällä?

–  Vähemmän olen kauluspaita päällä. Kiinan-projektissa huomasin, että mitä lähempänä olen tekemistä, sitä enemmän nautin. On mahdollista tehdä konkreettisia asioita ja muutosta. Siinä tuli uudestaan esiin, että minun sielu ja solu ovat valmentajan sielu ja solu, Kojonkoski avasi Kiinan mäkihypyn olympiaprojektin aikana tekemiään havaintoja.

Kojonkoski ei siis aio jähmettyä "toimistokerrokseen".

–  Yhteisten keskustelujen jälkeen päädyttiin lajijohtajan rooliin, joka on kädet savessa -lajijohtajan rooli. Yritän kädet savessa auttaa meidän valmentajia ja olla tuulipuku päällä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje