Kolmosketju toi valoa Nuorten Leijonien pimeään päivään – MM-urakka alkoi tappiolla viimeksi kolme vuotta sitten

Aku Koskenvuo aloitti Suomen maalilla. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Chris Tanouye / Images on Ice
Aku Koskenvuo aloitti Suomen maalilla. Arkistokuva. LEHTIKUVA / Chris Tanouye / Images on Ice

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkueen pelaajien ilmeet olivat vakavat, kun joukkue poistui kaukalosta Kanadan Monctonissa MM-kilpailujen avausottelun jälkeen. Sveitsi käytti iskupaikkansa Nuorten Leijonien pimeänä maanantaipäivänä ja voitti jatkoajalla 3–2.

Yllättikö Sveitsin hyvyys?

–  Ei yllättänyt. Katsoimme heidän peliä videolta. Sanottiin, että pitää olla valmiina. Ei oltu, hyökkääjä Kalle Väisänen tiivisti puhelimitse.

Väisäsen (1+1), Sami Päivärinnan (0+2) ja Konsta Kapasen muodostama kolmosketju oli Suomen paras. Kapanen teki toisen erän alkupuolella avausmaalin, kun Päivärinta petasi kahdella yhtä vastaan -hyökkäyksen ketjukavereilleen. Väisänen laukoi, ja Kapanen viimeisteli Sveitsin maalivahti Kevin Paschen (14 torjuntaa) eteensä torjumasta kiekosta.

Sveitsi nousi tasoihin Lorenzo Canonican maalilla. Kolmannessa erässä Jeremy Jabola survoi johto-osuman, mutta Väisänen venytti pelin jatkoajalle.

–  Päivärinnan johtama ketju pystyi esittämään paikoin sitä jääkiekkoa, mitä haluamme pelata. Väisäsen ja Kapasen maalit olivat asioita, jotka jäivät plusmerkkisinä mieleen, päävalmentaja Tomi Lämsä sanoi.

Ilme ja työmäärä eivät riittäneet

Lämsä pettyi joukkueen ilmeeseen, joka kiteytyi Attilio Biascan jatkoaikaratkaisussa. Suomi jätti pitkän vaihdon päätteeksi Biascan vartioimatta, ja sveitsiläinen yllätti maalivahti Aku Koskenvuon (24 torjuntaa) tarkalla laukauksella.

–  Joukkueen yleinen ilme ja työmäärä olivat asioita, joihin en ollut tyytyväinen. Kamppailupelaamisessa ja luistelutyömäärässä jäimme paljon vajaaksi, päävalmentaja tuumi.

Hyökkääjä Joakim Kemellin penkittäminen puhutti ennen ottelua. Hänet merkattiin 13:nneksi hyökkääjäksi, mutta peliaikaakin kertyi tupen puremisen lisäksi. Kemell istui yhden jäähyn väärän vaihdon seurauksena ja katseli läheltä voittomaalia.

Miksi Kemell oli 13:s hyökkääjä?

–  Joukkueen valmistavassa vaiheessa on ollut paljon asioita, sairastumisia ja loukkaantumisia. Olemme vasta turnauksen alussa ja haluamme pitää koko joukkueen iskukykyisenä, Lämsä perusteli.

"Roolitus on hyvä"

Väisäsellä oli selvä vastaus siihen, miksi peli ailahteli niin paljon.

–  Vähän omaa ylimielisyyttä. Lähdimme vähän löysästi, ja tulos on sen mukainen, hyökkääjä ruoski.

Nuoret Leijonat hävisi MM-kilpailujen avausottelun viimeksi kolme vuotta sitten, jolloin Raimo Helmisen luotsaama joukkue taipui Ruotsille 2–3. Tuolloin Suomi hävisi alkusarjassa myös Sveitsille 2–5 ja jäi kisoissa lopulta neljänneksi. Antti Pennasen valmennuskaudella Suomi saavutti 2021 pronssin ja 2022 hopean, jota Lämsän joukkue yrittää kirkastaa.

Väisänen oli tyytyväinen ketjunsa peliin, vaikka tappio kaihersi.

–  Roolitus on hyvä. Saamme pelata paljon ja vietyä peliä hyökkäyspäähän.

Suomi kohtaa tiistaina Slovakian.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje
Kiekko-Ippe