Nuorten Leijonien kultajahdille karmaiseva loppu – Ruotsi iski kahdesti MM-puolivälierän loppuhetkillä

Ruotsin pelaajat juhlimassa Leo Carlssonin ensimmäistä osumaa. AFP/Lehtikuva
Ruotsin pelaajat juhlimassa Leo Carlssonin ensimmäistä osumaa. AFP/Lehtikuva

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkueen neljäs sija, pronssi ja hopea edellisistä MM-kilpailuista olisivat kaivanneet jatkoksi kultaa Kanadassa pelattavissa MM-kilpailuissa, mutta kultajahti ja peräkkäisten välierien sarjakin päättyivät maanantai-iltana karmaisevalla tavalla Monctonissa pelatussa ottelussa.

Nuoret Leijonat johti Ruotsia 2–1, kun puolivälierää oli jäljellä neljä minuuttia. Leo Carlsson tasoitti ajassa https://56.33 ja Victor Stjernborg teki voittomaaliksi jääneen 3–2-osuman alivoimalla ajassa https://58.55. Se jäi ottelun viimeiseksi maaliksi ja jätti Suomen mitalipelien ulkopuolelle ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen.

Nuoret Leijonat hävisi MM-kilpailujen puolivälierän viimeksi 2018, jolloin Tshekki nujersi Jussi Ahokkaan valmentaman Suomen maalein 4–3 voittolaukauskilpailun päätteeksi. Vuotta myöhemmin Ahokas luotsasi Suomen maailmanmestariksi. Vuonna 2020 Raimo Helmisen valmentama maajoukkue selvitti puolivälierän, mutta Suomi jäi neljänneksi.

Suomi selvitti puolivälierän myös Antti Pennasen komennossa 2021 (pronssi) ja 2022 (hopea) matkalla mitaleille, mutta Tomi Lämsä ei onnistunut luotsaamaan Suomea mitalipeleihin saatikka nousujohteisten vuosien päätteeksi maailmanmestariksi.

–  Minun mielestä meillä oli kolmannessa erässä hyvää pelaamista. Pelasimme erinomaisen alivoiman ja puolustimme tiiviisti ja hyvin, Lämsä kertasi STT:lle puhelimitse hetkiä ennen romahdusta.

–  Tällaisessa ottelussa homma on yhdestä poikki. Tappiolla oleva joukkue pistää silloin kaiken pöytään ja usein momentum kääntyy. Vastustaja sai hyvän päätypelin ja maalin. Sitten oli epäonnekas pomppu. Kaikki taivaankappaleet eivät olleet kohdallaan. Kiekot pomppi, ja kaveri pääsi läpi alivoimalla.

"Sen kun tietäisi"

Alkusarjan jälkeen Ruotsi joutui vaihtamaan pelipaikkakunnan Halifaxista Monctoniin ja totutteli puolivälierässä hetken uuteen kaukaloon. Suomen alku otteluun oli väkevä, ja kapteeni Oliver Kapanen teki avausmaalin. Carlsson tasoitti erän lopussa Ruotsin toisella maalia kohti suuntautuneella laukauksella.

Kolmannessa erässä Suomi tarttui välieräpaikkaan Niko Huuhtasen 2–1-maalilla, mutta Carlsson tasoitti jälleen. Pahempaa oli vielä tulossa.

Miksi ote lipesi?

–  Sen kun tietäisi. Kaveri sai loppuun hyvän hengen päälle ja sai tasoitusmaalin. Menimme pieneen lukkoon, mutta saimme ylivoiman. Kiekko pomppasi lavan yli, ja kaveri pääsi läpi. Ei sen enempää siitä, kapteeni Kapanen summasi.

"Läpiajon pystyy aina torjumaan"

Suomi voitti alkusarjassa kaksi ottelua ja hävisi kaksi. Puolivälierässä Ruotsia vastaan suoritus oli varsin ryhdikäs karmaisevaa loppua lukuun ottamatta.

Onko tämä uran pahin pettymys?

–  Ainakin aika lähellä sitä. Takana on viime kauden finaalitappio. Aika lähellä sitä tunnetta, Edmontonissakin mukana ollut Kapanen kuvaili.

Maalivahti Jani Lampinen (17 torjuntaa) piti Suomen pelissä erityisesti toisessa erässä, mutta Ruotsin Carl Lindbom (33 torjuntaa) kesti kiekkosateen virkaveljeään paremmin.

Oliko ratkaisumaalissa mitään tehtävissä?

–  Läpiajon pystyy aina torjumaan. Tänään Ruotsin poika vei sen, Lampinen tuumi.

–  Harmittaa todella paljon. Olisi ollut mahdollisuuksia mennä pitkälle. Sulatellaan loppupäivä ja katsotaan huomenna, mitä tehdään.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje
Kiekko-Ippe