Perttu Hyvärinen turvasi keskeyttämisellä loppukauden – myös Ville Ahonen keskeytti

Lämpimässä säässä hiihdetty MM-kilpailujen 50 kilometrin kilpailu imi mehut Suomen Perttu Hyväriseltä, mutta hän jakoi pian keskeytyksen jälkeen haastattelualueella kommentteja leppoisaan tapaansa.

Sanoiko järki vai ruumis, että kannattaa keskeyttää?

– En tiedä. Se oli elämäni toinen keskeytys. Ei ollut järkeä hiihtää noinkaan pitkälle. Pari kierrosta kun tuuppasi tasuria, Hyvärinen puhalteli.

– Ei ollut maistillaan, mutta oli hieno keli ja hieno yleisö, hän tuumi Slovenian Planican lämmössä.

Aurinko helli katsojia, mutta oli sunnuntaina armoton kilpailijoille. Hyvärinen löi leikiksi puolimatkan tietämissä ja vaihtoi kuulumisia katsojien kanssa. Viimeinen väliaika kirjattiin 27,7 kilometrissä, jolloin hän oli 34:ntenä.

– Mahtava oli päästä jutulle ladun varressa.

Hyvärinen saavutti Planicassa ensimmäisen aikuisten arvokilpailumitalinsa, kun hän onnistui kolmannella osuudella 4x10 kilometrin viestissä. Hopea maistui erinomaiselta, mutta muuten hän oli pettynyt suorituksiinsa.

Hyvärinen oli kymmenes 30 kilometrin yhdistelmäkilpailussa ja 13:s vapaan hiihtotavan 15 kilometrillä.

– Olen iloinen hopeahiihdosta, mutta henkilökohtaiset matkat menivät päin persettä. Olevinaan olin hyvässä kunnossa, mutta ei ollut tuuria. Ei vapaan 15 kilometrillä, ei yhdistelmäkilpailussa eikä nyt sitä vähääkään. Huumoria koitteli. Ei vaan tullut onnistumista henkilökohtaisella matkalla. Kaikkemme tehtiin.

"Nyt ei ollut mitään saatavissa"

Hyväristä kaavailtiin jopa Iivo Niskasen apuhiihtäjäksi kuninkuusmatkalla, mutta kärkivauhtiin ei ollut asiaa edes alkutaipaleella. Hyvärinen kuvailikin yrittäneensä hiihtää yhteistyössä Ville Ahosen (keskeytti) ja Ristomatti Hakolan (33:s) kanssa.

– Villen ja "Risen" kanssa yritimme joukkuetaktiikkaa. Odottelin poikia, mutta eivät he saaneet kiinni.

Hyvärinen on maailmancupissa parhaana suomalaismiehenä 18:ntena. Kilpailuja riittää vielä kierrettäväksi.

– Ei ollut järkeä jatkaa kisaa, koska sillä sijalla ei olisi saanut mitään. Maailmancup jatkuu jo tulevana viikonloppuna ja taistelen normaalimatkojen cupissa ihan ok sijalla, normaalimatkojen cupin kauden 12:nneksi paras hiihtäjä tuumi.

– Nyt ei ollut mitään saatavissa. Lähdin hiihtämään kymppisakkiin joka kilpailussa, eikä nyt ollut mahdollisuuksia sinne.

Kesken haastattelun Hyvärinen kääntyi ladun puoleen ja kannusti Niskasta, joka taisteli tuossa vaiheessa vielä mitalista.

Niskanen jäi lopulta kuudenneksi. Norjan Pål Golberg voitti maailmanmestaruuden, Johannes Hösflot Kläbo oli toinen ja Ruotsin William Poromaa kolmas.

Aika raju reissu"

Myös maastohiihtäjä Ville Ahosen ensimmäiset aikuisten arvokilpailut päättyivät keskeytykseen 50 kilometrillä. Hän kellotti sunnuntaina viimeisen väliaikansa 34,8 kilometrissä ja oli tuolloin 39:ntenä.

– Aika raju reissu oli. Alusta alkaen oli haastavaa ja ajattelin antaa mahdollisuuden, että homma lähtee toimimaan. Monesti on ollut niin, että alku on haastava ja sitten lähtee paremmin toimimaan. Nyt ei lähtenyt missään vaiheessa, hän myönsi.

Slovenian Planican lämmössä käydyssä kilpailussa vika oli miehessä.

– Sukset olivat ihan hyvät. Ensimmäisessä parissa olisi saanut olla enemmän pitoa, mutta ei homma siihen kaatunut.

Ahonen keskeytti hallitusti stadionalueella.

– Tuo on sellainen reissu, että jos ei lähde kulkemaan, miettii koko ajan, että miten pääsee eteenpäin. Ajattelin antaa muutaman kierroksen aikaa, vaikka pahalta tuntui. Päätin maistella ja tunnustella, mutta ei lähtenyt toimimaan. En tiedä, olisinko päässyt pois, hän ruoti äärirajoille vievää touhua.

"Olen tyytyväinen"

Ahonen kertoi ennen MM-kilpailuja, että hän tavoittelee Planicassa ensimmäistä sprintin välieräpaikkaansa. Sen Ahonen myös saavutti ja oli kymmenes perinteisellä hiihtotavalla. Kuninkuusmatka oli ekstra, mutta perinteinen ei sujunut enää odotettuun tapaan.

– Kokonaisuudessaan tästä jää plusmerkkinen maku. Hienoa on, että se on kehittynyt, mitä olen harjoitellut.

– Alun perin oli ajatuksena, että hiihdän vain sprintin. Tämä 50 kilometriä aukesi takaportin kautta. Olen tyytyväinen reissuun, mutta keskeyttäminen ei ole ikinä kivaa. Se ei ole mieltäylentävää.

Ahonen hiihti MM-kilpailujen ensimmäisen ja viimeisen matkan, mutta kertoi harjoitelleensa ja syöneensä hyvin väliajan.

Loppukaudellakin riittää kilpailtavaa.

– Drammenissa taitaa olla perinteisen sprintti reilun viikon päästä. Pitää palautua siihen. Salpausselällä voisi olla kiikarissa perinteisen sprintti ja 20 kilometriä. Hyviä kilpailuja riittää. Nyt pitää saada levättyä, että saa puristettua niihin kilpailuihin.

SM-kilpailut odottavat maalis-huhtikuun taitteessa. Vuosi sitten Ahonen saavutti perinteisellä 50 kilometrin SM-pronssia, mutta Inarissa etenemistapana on vapaa.

– Se on raju. Jos ei perinteisellä pääse maaliin, niin voi olla vaikeaa vapaallakin. Tarkoituksena on hiihtää se kilpailu, hän painotti.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje
Kiekko-Ippe