Tiskijukalla riitti tekemistä Slovenian Planicassa järjestettävien pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailujen sunnuntai-illassa, kun valtaosa harvenevasta yleisöstä pakeni mäkimontusta lumisadetta, navakkaa tuulta ja kiristyvää pakkasta.
Ja mäkihypyn piti nimenomaan olla laji, jota slovenialaisten odotettiin tulevan katsomaan.
Menestysodotuksia riittää Timi Zajcin, Anze Lanisekin, Ema Klinecin ja Nika Kriznarin johdolla. Eikä sovi unohtaa kestotähti Peter Prevcia, jonka kuva seisoo läheisen maantien varressa.
Suomen mäkimaajoukkueen Niko Kytösaho puntaroi sunnuntain sekajoukkuekilpailun jälkeen koko MM-kilpailujen yleisömäärää.
– Kuulin, että liput on aivan ylihinnoiteltu. Tänne oli ennakoitu 200 000 katsojaa, mutta edes 50 000 lippua ei oltu myyty muutama päivä sitten, Kytösaho sanoi.
– Kaikki hotellitkin on ylihinnoiteltu. Planican maailmancupin finaaleissa on niin paljon porukkaa, ettei kaikki mahdu monttuun. Silloin liput ovat oikeissa hinnoissa, nyt ne ovat törkyhintaisia.
"Eivät he tule tänne"
Tiskijukka sai loihdittua tunnelmaa isäntämaan hyppääjien suoritusten ajaksi mäkihypyn sekajoukkuekilpailussa, mutta muuten tunnelma on jäänyt valjuksi. Edes lauantainen miesten normaalimäen kilpailu ei täyttänyt monttua, vaikka hetkittäin tunnelma olikin korkealla.
Päävalmentaja Janne Väätäinen komppaa Kytösahoa.
– Mitä olen kuulostellut, niin hyvällä bisneksellä ja ahneudella on ero. Lippujen hinnat mutta myös hotellien hinnat ovat kovat. Jotain ihmiset protestoivat. Eivät he tule tänne.
Aikuisten päivälipun MM-kilpailuissa saa halvimmillaan 64 eurolla, kun päiväohjelmassa on enemmän kuin yksi loppukilpailu. Suomalaisten mediaanipalkkaan suhteutettuna hinta olisi satasen luokkaa.
Ensimmäisen kisaviikon alkuvaiheessa tunnelmaa piristivät koululaisryhmät itse askarreltuine Slovenian ja muidenkin maiden lippuineen. Viikonloppuna hiihtokatsomoissa näkyi runsaimmin Norjan, Ruotsin ja Suomen lippuja, mutta syy on selvä. Noilta kolmelta maalta odotetaan menestystä ladulla.
Slovenian suurin hiihtäjätähti Anamarija Lampic siirtyi kilpailujärjestäjien kannalta huonoon aikaan ampumahiihtoon juuri ennen MM-kotikisakautta.
Keski-Euroopan maista itävaltalaisia ja saksalaisia saapui kohtuullisen paljon mäkihyppykilpailuihin, mutta maailmancupiakin kiertäviä puolalaisia ei juuri näkynyt. Syytä olisi ollut. Piotr Zyla voitti normaalimäen, Saksan Andreas Wellinger ja Karl Geiger himmeämmät mitalit. Sekajoukkuekilpailussa juhlivat Saksa, Norja ja Slovenia.
Vuorten kainalossa
Tiskijukka pyörittää levyjä laajalla skaalalla Abbasta AC/DC:n kautta tirolilaisschlagereihin ja nykyajan euroviisuihin.
Mäkimontussa lumisotasille ryhtyneillä tenavilla ja muutaman juhlajuoman rohkaisemilla Slovenian mäkihyppyfaneilla riitti tunnelmaa, mutta muuten tunnelma ja tiheys mäkimontussa olivat väljät kuin Salpausselän kisoissa suomalaisen mäkihypyn laihoina vuosina.
Koronapandemia sotki tapahtuma-alan lähes kolmeksi vuodeksi, mutta Planicassa ei ole rajoituksia. Maskeja näkee lähinnä urheilijoiden kasvoilla.
Syynä yleisökatoon ei voi olla hankala sijaintikaan, vaikkei urheilukeskukseen pääse henkilöautolla perille, kuten vaikka Lahdessa.
Kytösaho jos joku tietää, ettei paikalle ole vaikea saapua. Salzburgissa asuva mäkimies hurauttaa parissa tunnissa Itävallan pohjoisosista etelänaapurin mäkimekkaan. Etelä-Saksan keskuksesta Münchenistä automatka kestää nelisen tuntia. Autobahneilla matka taittuu tasaisesti. Vuoristoalueilla Itävallasta Sloveniaan kulkiessa voi valita myös reitin Italian kautta. Tien varteen jää Suomen hiihtomaajoukkueen tukikohta Tarvisio.
Planicassa autot on jätettävä pellolle parin kolmen kilometrin päähän urheilukeskuksesta, ja loppumatka täytyy taittaa jalan. Yleisö osaa tulla paikalle Alppien välissä sijaitsevaan laaksoon lentomäkikilpailuihinkin mutta miksei MM-kilpailuihin?
– Minun puolesta saisi väkeä olla enemmänkin, mutta aikaisempiin päiviin verrattuna nyt on enemmän väkeä, ilahduttavan kuudennen sijan sekajoukkuemäessä napannut Suomen avaushyppääjä Jenny Rautionaho sanoi.
Toinen kisaviikko voi muuttaa suunnan ja paikata kisajärjestäjien kassaa.
– Ehkä ihmiset tulevat katsomaan suurmäen kilpailuja, Rautionaho mietiskeli.