Planican suurmäki on tympeä, mutta Eero Hirvonen saa koulukirjoista vaihtelua MM-kisamatkaan

Havuja 110–120 metrissä tomuttanut Eero Hirvonen jäi kolmella harjoituskierroksella parikymmentä metriä kärkimiehistä. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Havuja 110–120 metrissä tomuttanut Eero Hirvonen jäi kolmella harjoituskierroksella parikymmentä metriä kärkimiehistä. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Tasajalka-alastulolla korkeuksista rinteeseen laskeutuminen ja pieni päänpyörittely kertoivat, ettei Suomen yhdistetyn maajoukkueen Eero Hirvonen ollut tyytyväinen ensituntumaansa Slovenian Planicassa järjestettävien MM-kilpailujen suurmäessä.

Havuja 110–120 metrissä tomuttanut Hirvonen jäi kolmella harjoituskierroksella parikymmentä metriä kärkimiehistä, mutta hänen onnekseen metrejä ja tyylipisteitä muutetaan sekunneiksi ja minuuteiksi vasta tänään.

– Ei tuollaisten hyppyjen jälkeen voi olla tyytyväinen. Tuo on tympeä mäki hypätä, jos hyppääminen on vaikeaa. Näet jo ilmassa ja tiedät, mihin kohti tulet alas, Hirvonen jutteli eilisen harjoitusrupeaman jälkeen.

Ensimmäisellä kisaviikolla normaalimäkikään ei suosinut suomalaista, kun Hirvonen oli henkilökohtaisessa kilpailussa 19:s ja avasi sekajoukkuekilpailussa Suomen kuudenteen sijaan päättyneen viestin.

Yhdistetyn joukkuekilpailun mäkiosuus alkaa kello 12 Suomen aikaa. Hirvosen lisäksi Suomea edustavat myös Ilkka Herola, Arttu Mäkiaho ja Otto Niittykoski. Kilpailu huipentuu kello 16 alkaen 4x5 kilometrin viestissä.

Herola ja Hirvonen ovat urakoineet Planicassa myös sekajoukkuekilpailun, mutta maanantaina MM-kilpailuissa oli välipäivä.

– Kävimme aamulla hiihtämässä ja palauttelimme loppupäivän, Hirvonen kertoi.

Planica on tuttu leiripaikka kesäkaudelta, joten nähtävyyksiä ei ole ollut syytä lähteä kiertämään.

– Olemme möllöttäneet kämpillä ja tehneet opiskeluhommia.

Hirvonen opiskelee toista vuotta Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa.

– En etene ihan normaalitahtiin, mutta aika hyvin pystyn opiskelemaan etänä ja on mukavaa, kun reissuillakin on muutakin tekemistä kuin urheilu, hän muistutti opiskelujen merkityksestä myös vastapainona urheilulle.

Normaalimäessä 18:nneksi sijoittuneen Herolan ja Hirvosen vauhdit askarruttivat Suomen valmennusjohtoa myös suurmäen harjoituksissa.

– Ilkan ja Eeron osalta on oltu ihmeissään vauhtien kanssa. Hyvät omat rennot hypyt loistavat poissaolollaan. Voitelussa ei ole ongelmaa, koska Mäkiaholla on kärkivauhdit. Se on paljon kiinni siitä, miten latua lasketaan. Kun hyppy kulkee, asento on helppo ja rento, päävalmentaja Antti Kuisma tuumi.

Planicassa hiihdetään tänään myös miesten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailu. Suomalaista lähtöviivalla ovat Niko Anttola, Perttu Hyvärinen, Remi Lindholm ja Markus Vuorela.

– Yhdistelmäkilpailu jo osoitti, että Perttu on hyvässä kunnossa. Hän lähtee varmasti taistelemaan kärkipään sijoista, ja jopa kärkikuusikko on mahdollinen, hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Teemu Pasanen jutteli eilisten harjoituksien jälkeen.

Pasanen odottaa talvikelin jatkuvan, joten viime viikolta tuttua sohjorallia ei ole luvassa.

– Keli muuttui pari päivää sitten. Selkeä talvinen lumikeli näyttäisi jatkuvan.

Kello https://18.30 alkava naisten suurmäen kilpailu päättää kisapäivän. Suomalaisista ovat mukana Jenny Rautionaho ja Julia Kykkänen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje
Kiekko-Ippe