100 metrin vapaauinnin 13 vuotta vanha kumipukuennätys vihdoin rikki – 17-vuotias romanialainen ui käsittämättömän ajan

Romanian David Popovici iloitsi voitostaan ja maailmanennätyksestä. LEHTIKUVA / AFP
Romanian David Popovici iloitsi voitostaan ja maailmanennätyksestä. LEHTIKUVA / AFP

Romanian 17-vuotias David Popovici on uinut miesten 100 metrin vapaauinnin maailmanennätyksen 46,86 pitkän radan EM-kisoissa Roomassa. Edellinen ennätys 46,91 oli brasilialaisen César Cielon, joka kellotti ajan 13 vuotta sitten niin ikään Roomassa. Rooman MM-kisoissa 2009 tehtiin peräti 43 maailmanennätystä, koska sekä miehillä että naisilla oli käytössä kokovartalouimapuvut, jotka kelluttivat huomattavasti.

Niistä ennätyksistä jäljellä on edelleen miehissä viisi ja naisissa yksi.

Popovici kutitteli Cielon aikaa jo välierissä, missä nuorukainen ui silloisen Euroopan-ennätyksen 46,98. Lauantain loppukilpailussa romanialainen kroolasi ensimmäisen 50 metriä aavistuksen kovempaa ja kesti vauhtinsa päätykaakeleihin asti. Cielon ennätyksen kimppuun on hyökätty viime vuosina rajusti, kun esimerkiksi Yhdysvaltalainen supertähti Caeleb Dressel ui vuoden 2019 MM-kisoissa 46,96.

Syyskuussa 18 vuotta täyttävä Popovici tyhjensi palkintopöydän vuosi sitten junioreiden EM-kisoissa ja löi itsensä läpi viimeistään kesäkuun aikuisten MM-kisoissa ottamalla kultaa sekä 100:n että 200 metrin vapaauinnissa.

Mattsson EM-finaaliin välierien nopeimpana

Matti Mattsson kellotti miesten 200 metrin rintauinnin välierien nopeimman ajan 2.09,88 pitkän radan EM-uinneissa Roomassa. Vaiheen toiseksi nopein oli Italian Luca Pizzini, joka hävisi suomalaiselle yli puoli sekuntia.

Loppukilpailu on ohjelmassa sunnuntain iltasessiossa, jossa Mattsson hypää altaaseen noin kello 20 Suomen aikaa.

Kesäkuun MM-kisoissa Mattsson oli finaalin kahdeksas. Tuolloin hänen edellään oli sunnuntain vastustajista vain Islannin Anton McKee.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje