Seinäjoen keskustassa kisaavat rallin maailmanmestari ja Toyotan tallipäällikkö – Myös Japanin uudet tähdet vauhdissa

Antti Lahtinen, Juha Hautala ja Jouni Saarijärvi odottavat tuhansia katsojia Pohjanmaa-ralliin.
Antti Lahtinen, Juha Hautala ja Jouni Saarijärvi odottavat tuhansia katsojia Pohjanmaa-ralliin.
Kuva: Tanja Korpela
Jaa artikkeli

Pohjanmaa-rallissa on tänä vuonna eritystä mielenkiintoa.

Mukana ovat muun muassa Toyotan WRC-rallitiimin tallipäällikkö Jari-Matti Latvala ja Toyotan uudet juniorit. Historic-luokassa ajava Latvala kisaa aktiiviuransa MM-tasolla päättäneen Juho Hännisen kanssa.

– Latvala oli erittäin innoissaan, kun soitin hänelle. Pohjanmaa-ralliin hän palaa neljän vuoden jälkeen, Pohjanmaa-rallin tiedotuspäällikkö Antti Lahtinen kertoo.

Toyota aloittaa Pohjanmaa-rallin yhteydessä uuden junioriohjelmansa, ja japanilaiset Hikaru Kogure, Nao Otake ja Yuki Yamanoto aloittavat taipaleensa kohti rallin MM-sarjaa.

– Tämä on käsittääkseni heidän ensimmäinen julkinen esiintymisensä, Lahtinen toteaa.

Japanilaisten kartanlukijoina ovat Topi Luhtinen, Marko Salminen ja Miika Teiskonen.

SM-rallin lisäksi Pohjanmaa-ralli on tänä vuonna osa Kansainvälisen autoliitto FIA:n European Rally Trophy -sarjaa.

– Se on Euroopan laajuinen sarja, jossa ajetaan kuutta eri sarjaa ympäri Eurooppaa. Suomi kuuluu Skandinavian sarjaan Ruotsin ja Tanskan kanssa. Sarja alkoi Ruotsista kaksi viikkoa sitten. Seuraavaksi on Pohjanmaa-ralli ja syksyllä on asfalttiralli Tanskassa, Lahtinen taustoittaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Antti Lahtisen mukaan Jari-Matti Latvala tulee innostuneena Pohjanmaa-ralliin.
Antti Lahtisen mukaan Jari-Matti Latvala tulee innostuneena Pohjanmaa-ralliin.
Tanja Korpela

Rallia Seinäjoen keskustassa

Pohjanmaa-ralli ajetaan 17.-18. kesäkuuta kahdeksan erikoiskokeen reitillä. Perjantaina ajetaan kaksi pätkää Jalasjärvellä ja lauantaina kuusi Seinäjoella, Ylistarossa, Alahärmässä, Kauhavalla ja Lapualla. Erikoiskoekilometrejä on vähän alle 130.

Lähtö ja maali ovat Seinäjoen keskustassa, koska järjestäjät haluavat tuoda tapahtuman lähelle ihmisiä.

– Meille iso juttu on se, että Seinäjoen keskustassa ajetaan yksi erikoiskoe. Se on maailmallakin iso juttu, mutta harvemmin rallin SM-sarjassa ajetaan tällainen pätkä ihan ydinkeskustassa, Lahtinen hehkuttaa.

Kaupunkierikoiskokeella nähdään Jari-Matti Latvalan lisäksi toinenkin entinen maailmantähti, kun ralliautoilun kaksinkertainen maailmanmestari Marcus Grönholm ajaa näytösajon ennen kilpailijoita.

Markkinointivastaava Jouni Saarijärvi odottaa koko tapahtumaan yli 10 000 katsojaa.

– Seinäjoen kaupunkierikoiskokeelle odotamme tuhansia katsojia. Se on iso ponnistus meiltä ja puitteet ovat kunnossa.

Reittijohtaja Juha Hautala ei aluksi innostunut kaupunkierikoiskokeesta.

– Pidin sitä mahdottomana ajatuksena, koska tiesin, että se vaatii paljon, mutta Seinäjoen kaupunki innostui siitä. Kun yön mietin asiaa, aamulla olin sitä mieltä, että se on mahdollista järjestää.

Seinäjoen kaupunkierikoiskoe on pituudeltaan 1,4 kilometriä. Se on oikeasti ajettava reitti, ei tynnyrien ja tolppien kiertelyä.

– Sponsorien ja kaupungin toiveena on ollut, että mahdollistamme kaikille helpon kilpailun seuraamisen, Saarijärvi kertoo.

Esimerkiksi invalideille on autokatsomo erikoiskokeen maalipäässä.

Kaupunkierikoiskokeen vuoksi Seinäjoen Kirkkokatu suljetaan liikenteeltä kevyen liikenteen väylineen välillä Kaartotie ja Marttilantie. Lisäksi suljetaan Alasenpuisto, uimahallin ja lukion piha-alueet ja liikennepuisto sekä puistoraitit välillä Talankuja–Matinkujan silta/Kalevankatu. Sulku on voimassa perjantaina 17. kesäkuuta kello 7–10 ja lauantaina 18. kesäkuuta kello 13–19.

– Toivottavasti tämä onnistuu niin hyvin, että siitä saadaan perinne, reittijohtaja Juha Hautala sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Myös naiskuljettajia

Pohjanmaa-ralliin osallistuu tänä vuonna 118 kuljettajaparia. Naiskuljettajia on ainakin kaksi, Etelä-Pohjanmaan Urheiluautoilijoiden Sanna-Kaisa Tiilikka ja ylivieskalainen Maria Sorvisto.

Naisia on myös karttureina. Heistä tunnetuin on Reeta Hämäläinen, joka on Emil Lindholmin kartturina. Syövän selättänyt Hämäläinen kisasi viime vuonna Jyväskylän MM-rallissa.

Pohjalaisten kannattaa seurata etenkin SM1-luokan kuljettajaa, Alavuden UA:n Teemu Asunmaata, joka on SM-sarjassa tällä hetkellä toisena Lindholmin jälkeen.

Myös Laihian UA:n Jere Pensas kannattaa noteerata, sillä hän johtaa kartturinsa Jouni Saarijärven kanssa SM5-luokkaa ennen Kauhavan UA:n Leevi Lassilaa.

– Siinä on pohjalaisilla verinen taistelu. Johdamme, koska kaikki asiat ovat onnistuneet ja olemme tehneet pitkään töitä, Saarijärvi toteaa.

Pohjanmaa-ralli on SM-sarjan viides osakilpailu. Aiemmat on ajettu Rovaniemellä, Riihimäellä, Kuopiossa ja Turussa. Pohjanmaa-rallin jälkeen kisataan vielä Mikkelissä ja Kouvolassa.

Ensimmäinen Pohjanmaa-ralli ajettiin 1973. Sitä ennen ralli tunnettiin nimellä Seinäjoki-ralli.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje