Suomi pelaa huomenna MM-finaalissa, Helsinki aikoo suojella Havis Amandaa vaneriaidoilla

Jaa artikkeli

Suomi pelaa huomenna jääkiekon MM-finaalissa, ja Helsinki aikoo suojata Havis Amanda -suihkulähteen mahdolliselta juhlivalta väkijoukolta.

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan vs. toimialajohtaja Laura Aalto kertoi aiemmin tänään STT:lle, että kaupunki varautuu suojaamaan suihkulähteen vaneriaidoin, jos Suomi pelaa finaalissa. Vaneriaita rakennetaan Havis Amandan ympärille sunnuntaina.

Helsingin kauppatorin laidalla sijaitseva suihkulähde on ollut urheiluhuumaa juhlivien kantapaikka vuosien ajan, mutta viime vuosina on herännyt huoli yli 110-vuotiaan patsaan kestävyydestä.

Suojattu aiemminkin

Ville Vallgrenin tekemä suihkulähde Havis Amanda on ollut paikallaan 1900-luvun alusta lähtien, ja se kuuluu Helsingin taidemuseon kokoelmaan.

Julkisesti patsaan varjelusta nousi keskustelu vuonna 2019 juhlitun Suomen jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen. Varsinkin silloinen apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) toivoi, että pronssista valettua Mantaa kunnioitettaisiin urheilujuhlinnassa.

–  Havis Amandan ympärillä saa kyllä juhlia jatkossakin. Kylpemiseen pitäisi vaan keksiä toinen paikka, jos halutaan pitää ihmisten turvallisuudesta huoli ja patsas kunnossa myös seuraavat 110 vuotta, Razmyar kommentoi Twitterissä vuonna 2019.

Helsingin kaupunki suojasikin patsaan aidoin viimeksi vuonna 2021 jääkiekkofinaalin alla. Tuolloin patsas sai olla rauhassa, koska maajoukkue jäi hopealle. Helmikuussa 2022 pelatun jääkiekon olympiafinaalin alla patsasta ja suihkulähdettä ei suojattu. Patsaalle kiivettiin talvipakkasessakin.

Havis Amanda on myös perinteinen vapun juhlinnan paikka. Erona kultajuhliin on kuitenkin se, että vappuna tapahtumalla on virallinen järjestäjä, spontaaneissa urheilujuhlissa ei.

–  Viime vuosista olemme oppineet, että on tarpeellista suojata kiipeilijöitä ja haurasta Mantaa, sanoo vs. toimialajohtaja Aalto.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje