TPS venytti todennäköistä kohtaloaan liigafinaaleissa – Elmeri Eronen laukoi turkulaisille avausvoiton

 TPS:n Elmeri Eronen laukoi kotiyleisön riemuksi ottelun avausmaalin päätöserän puolivälin jälkeen. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
TPS:n Elmeri Eronen laukoi kotiyleisön riemuksi ottelun avausmaalin päätöserän puolivälin jälkeen. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Turun Palloseuran ykkösketjun Juuso Pärssinen, Markus Nurmi ja Mikael Pyyhtiä ovat hurmanneet jääkiekon Liigan pudotuspelien aikana, mutta finaalisarjassa Tapparaa vastaan kolmikko on jäänyt pimentoon. Yritystä riitti tiistainakin, mutta turkulaisjoukkue sai Elmeri Erosesta uuden ratkaisijan.

Eronen laukoi kolmannen erän puolivälin jälkeen TPS:lle 1–0-johdon, joka jäi loppulukemiksi ja piti TPS:n mestaruushaaveet elossa.

Oliko uran makein maali?

–  Kyllä melkein voisi sanoi, että on. Finaalit käynnissä ja paljon yleisöä, Eronen vastasi STT:lle ja kiitteli yli 10  000 katsojan luomaa tunnelma.

Aarne Intonen ja Mitch Hults napsivat syöttöpisteet.

–  Saimme hyvän aloitusvoiton, sain kiekon ja pääsin vielä keskemmälle laukomaan. Tolpan kautta sisään, Eronen kuvaili.

TPS kavensi ottelusarjan 1–3:een, mutta vain venytti todennäköistä kohtaloaan. Liigan historiassa kukaan ei ole noussut finaalisarjan 0–3-tappioasemasta mestariksi.

Ylipäätään Liigan pudotuspeleissä on nähty vain kerran nousu ottelusarjan 0–3-tappioasemasta voittoon, kun Blues kuroi keväällä 2012 KalPan etumatkan kiinni ja eteni välieriin voitoin 4–3.

TPS:ltä temppu edellyttäisi vielä kolmea peräkkäistä voittoa, joista kahta Tampereelta, jossa joukkueet kohtaavat seuraavan kerran torstaina.

–  Kyllä tällä voitolla kerää itseluottamusta. Olimme kärsivällisiä pelissä, puolustimme, kyttäilimme paikkoja ja pääsimme hyvin hyökkäämään viisikkoina, maalintekijä sanoi.

Maalit säännöstelykortilla

Perinneseurojen Tapparan ja TPS:n finaalisarja on ollut historiallisen vähämaalinen. Liigan ensimmäisenä pudotuspelikeväänä 1976 mestaruus ratkaistiin paras kolmesta -menetelmällä, ja TPS kukisti Tapparan voitoin 2–0. Joukkueet tekivät finaalisarjassa yhteensä vain kahdeksan maalia.

Tänä keväänä Tappara voitti kaksi ensimmäistä peliä 2–1 ja kolmannen 3–1. Tiistaina finaalisarjan maalimäärä kasvoi 11:een, joten kokonaislukema voi jäädä keväiden 1998 ja 2005 lukeman 13 alle.

–  Pudotuspeleissä hyvät maalipaikat ovat vähissä, mutta olimme kärsivällisiä. Meidän ykkösketjulla on kova vastuu ja on hyvä, että saamme laajemmalta rintamalta onnistumisia, Eronen paalutti.

Hän oli neljäs TPS-peluri, joka onnistui maalinteossa finaalisarjassa. Tapparankin jokaisella maalilla on ollut eri tekijä, mutta muuten tamperelaiset ovat vyöryttäneet laajemmalla kokoonpanolla.

Tapparan maalivahti Christian Heljanko ja TPS:n Andrei Karejev näyttelivät pääosia kaksi ensimmäistä erää. Karejev hoiti tonttinsa varmasti, mutta Heljanko esitteli kylmäpäisyyttään erityisesti avauserässä. Hän luisteli vastaan Jack Rodewaldin läpiajoon ja kurotti mailallaan kiekon kanadalaisen ulottumattomiin.

Myös kahdessa seuraavassa erässä hän teki tyhjäksi Rodewaldin aikeet, mutta Erosen kuti tuli pahan maskin takaa.

TPS-luotsi Jussi Ahokas lupasi ryöstöretken jatkuvan Tampereella

Turun Palloseuran päävalmentaja Jussi Ahokas oli yhtä hymyä miesten jääkiekkoliigan neljännen loppuottelun jälkeen.

Ensimmäistä kauttaan Palloseuraa luotsaava Ahokas kiitteli joukkueensa tasaista suoritusta.

–  Kaikki ketjut pelasivat mallikkaasti, vaikka maalipaikkojen luominen tuotti taas tuskaa. Pelaajat näyttivät, että he todella haluavat voittaa. Pelimme parani koko ajan. Kolmas erä oli selvästi meidän erämme, jonka kruunasi Elmeri Erosen maali, Ahokas iloitsi.

–  Hyökkäyspeliin pitää jatkossa löytää lisää potkua. Puolustus toimi hyvin, mutta muutama maalipaikka kyllä annettiin Tapparalle liian helposti. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Torstaina ryöstöretkeily jatkuu Tampereella, niin sitten pääsemme vielä kerran loistavan kotiyleisömme eteen vapun kunniaksi lauantaina, Ahokas kaavaili.

Ahokaan, 41, ura liigatasolla päävalmentajana alkoi vasta vuonna 2019, jolloin mies kiinnitettiin KooKoon luotsiksi. Ahokas nosti KooKoon ensimmäistä kertaa Liigan pudotuspeleihin, ja hänet palkittiin jo ensimmäisen kauden jälkeen Liigan parhaana valmentajana.

Tappara-valmentaja pettyi joukkueensa ujosteluun: .Olimme kuin ala-asteen diskossa.

Turkulaisisäntien voittomaali syntyi vahvasta hallintajaksosta.

–  Ansaittu voitto Tepsille. Tulimme hyvin peliin, mutta sitten Tepsi pääsi pelin päälle ja vyöryi yli, Tapparan päävalmentaja Jussi Tapola tuumi kenttähaastattelussa.

Hän pettyi erityisesti joukkueensa toisen ja kolmannen erän peli-ilmeeseen.

–  Olimme kuin ala-asteen diskossa. Ujoimmat katsoivat, kun muut tanssivat, Tapola vertasi.

Hetkeä myöhemmin Tapola ruoti ottelua tarkemmin. Hukattu paikka ratkaista mestaruus kismitti, mutta uusi tilaisuus odottaa torstaina Tampereella. Johto voitoin 3–1 on tukeva.

–  Parempi joukkue voitti. Eka erä oli tasainen, mutta toinen ja kolmas erä olivat selvästi Tepsin. Emme saaneet omaa peliä käyntiin kolmannessa erässä kuin hetkittäin ja muutamia jaksoja. Sitä kautta TPS ansaitsi voittonsa, Tapola kertoi STT:lle.

Tappara oli latautunut siihen, että se ratkaisee mestaruuden ensimmäisen paikan tullen. Tapola ei poissulkenut mahdollisuutta, että alitajunnassa oli ajatus mestaruuden ratkaisemisesta vasta kotona. Tämä saattoi aiheuttaa lipsumista Turussa.

–  Vaikea sanoa, kun meillä on tuolla 20 pelaajaa. Isoin syy oli se, että Tepsi oli hyvä, lisäsi kaasua, luisteli, kamppaili, voitti tilanteita ja sai pelata rennosti peliään. Emme päässeet kiinni siihen rytmiin, ja se lamautti, Tapola sanoi.

–  Emme päässeet kiinni rytmiimme kolmannessa erässä, missä peli ratkaistiin. Se oli TPS:n hyvyyttä ja varmasti osittain myös meidän pelaamista, ettemme ansainneet mitään. Silloin peli on rehellinen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje