Lehikoinen hautasi Helanderin SE:n MM-välierissä – 400 metrin aitojen uusi ennätysaika on 54,60

Viivi Lehikoinen sijoittui SE-ajallaan Eugenen MM-kisojen välierissä 13:nneksi ja karsiutui loppukilpailusta. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Viivi Lehikoinen sijoittui SE-ajallaan Eugenen MM-kisojen välierissä 13:nneksi ja karsiutui loppukilpailusta. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
Jaa artikkeli

Viivi Lehikoinen jatkoi Eugenen MM-kisojen välierissä vinhaa kehitystä, jossa hän on veistellyt kahden kauden aikana lähes kaksi sekuntia 400 metrin aitajuoksun ennätyksestään. Välieräjuoksussa hän otti Tuija Helanderilta matkan Suomen ennätyksen nimiinsä ajalla 54,62.

Helanderin Rooman 1987 MM-kisoissa juoksemasta ajasta lohkesi kaksi sekunnin sadasosaa.

Lehikoinen saavutti nuorten 2017 EM-kisoissa pronssin ennätyksellään 56,49. Sen hän sai nurin vasta viime vuonna, mutta sen jälkeen hän on riepotellut ennätystään juoksusta toiseen.

Hän paransi ennätystään neljästi viime kesänä aikaan 55,42. Eugenen alkuerä 54,80 oli tämän kauden kolmas ja välieräjuoksu neljäs ennätys.

–  Helpottava juttu. Enää ei tarvitse vastailla SE-kysymyksiin, Lehikoinen kommentoi iloisena SE-saavutustaan.

–  Ja on siistiä saada nimi ennätyslistaan, kun olen hallinnut lajia Suomessa monta vuotta. Olen haaveillut tästä siitä saakka, kun juoksin ensi kertaa Kalevan kisoissa vuonna 2013.

Lehikoinen oli SE-ajallaan välierässään kuudes ja erien aikavertailussa 13:s. Viimeinen loppukilpailupaikka jäi aikavertailussa 0,88 sekunnin päähän.

Valmentaja patisti muutokseen

Lehikoinen lähti välierissä alkueräjuoksun tapaan napakasti matkaan. Nyt hän juoksi vain kolme ensimmäistä aitaväliä 15 askeleella, jatkoi 16 askeleella seitsemännelle aidalle ja tuli lopun 17 askeleen rytmillä.

Alkuerässä hän juoksi 15 askeleella neljä aitaa. Hän teki muutoksen sveitsiläisen valmentajansa Laurent Meuwlyn ehdotuksesta. Sillä haettiin lisäpuhtia loppuvetoon.

–  Muutos eilisestä oli pieni riski, sillä olin henkisesti valmistautunut samaan rytmiin kuin alkuerissä, Lehikoinen tunnusti.

–  Juoksu oli silti aika lähellä hyvää, mutta aidoissa jää aina jossiteltavaa. Jouduin nytkin jossain kohdassa vähän passailemaan. Voi olla, että kasiaita meni vähän päälle.

Juoksu oli muuten onnistunut.

–  Jännitin alkuerää enemmän kuin tätä juoksua. Nyt sain juosta rennosti ja jalat tuntuivat hyviltä. Tuntuu, että eilinen sai jaloista karstat liikkeelle. Sain itsestäni niin paljon irti kuin mahdollista, Lehikoinen jatkoi.

Jätski tekstaria odotellessa

Lehikoinen pääsi juoksussa myös palkinnoille. Erän juoksijat sopivat kokoontumishuoneessa, että ensimmäiselle aidalle ensin ehtinyt saa valita ruokalassa minkä tahansa jäätelöistä.

–  Ne ovat siis ilmaisia, Lehikoinen huomautti naureskellen.

Jätskin lisäksi Lehikoinen odotteli onnitteluviestiä Tuija Helanderilta.

–  Tuija on tsempannut minua kovasti. Hänkin on halunnut, että ennätys menee jo. Varmasti kilahtaa tänään puhelimeen viesti, Lehikoinen arveli.

Seuraavan kerran Lehikoinen starttaa 400 metrin aitoihin vasta Münchenin EM-kisoissa. Kalevan kisoissa hän juoksee vain 400 metrin sileän.

–  En tiedä vielä treenijuttujani Müncheniä varten, mutta ensi viikolla on varmisti jotain kevyempää kesätekemistä, että saan ajatuksia urheilusta muualle, Lehikoinen arveli.

Lehikoinen ei ryhtynyt arvioimaan EM-mahdollisuuksiaan MM-tulosten perusteella.

–  Lähden taistelemaan finaalipaikasta, mutta se on taas eri kisa. Osa urheilijoista tähtäsi MM-kisoihin, osalle EM-kisat on päätavoite, Lehikoinen huomautti.

Naisten 400 metrin aitajuoksu kilpaillaan EM-kisoissa 19. elokuuta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje