Kannustus auttoi Anni Alakosken voittoon kympin perinteisellä Suomen cupin kisassa Vantaalla, Vilma Nissinen raskaassa kelissä kakkoseksi

Vuokatti Ski Teamin Vilma Nissinen sijoittui lauantaina Suomen cupin kymmenen kilometrin kilpailussa toiseksi. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa
Vuokatti Ski Teamin Vilma Nissinen sijoittui lauantaina Suomen cupin kymmenen kilometrin kilpailussa toiseksi. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Kainuun Hiihtoseuran Anni Alakoski hiihti Vantaalla Suomen cupin kympin perinteisen voittoon 12,6 sekunnin erolla Vuokatti Ski Team Kainuun Vilma Nissiseen.

– Hyvä, nousujohteinen kisa. Olen todella tyytyväinen päivään. Oli raskasta kelin puolesta, mutta hyvä kannustus auttoi, Alakoski kertoi.

Kilpailut järjestäneen Vantaan Hiihtoseuran Anni Kainulainen oli kolmas. Hän jäi voittajasta 17,7 sekuntia.

– Olen tosi tyytyväinen palkintopallisijoitukseen. Keli oli raskas ja imi voimat. Tämä oli paras paikka onnistua ja odotan innolla viestiä, kotikilpailun tunnelmassa viihtynyt Kainulainen iloitsi.

Vilma Nissinen ei lannistu, vaikka arvokilpailut jäävät väliin jo toisella kaudella peräkkäin.

– Olen tyytyväinen, että pääsen viivalle ja pystyn hiihtämään tällaisia sijoja. Syksyllä näytti sille, ettei tästä talvesta tule yhtään mitään. Nyt taskussa on SM-mitali ja palkintokorokepaikka Suomen cupissa, hyväntuulinen Nissinen tuumi lauantaina Vantaalla.

Hän hiihti tammikuussa Tampereella pariviestin SM-pronssille Eveliina Piipon kanssa Vuokatti Ski Team Kainuun väreissä ja sijoittui lauantaina kymmenen kilometrin kilpailussa toiseksi.

– Aika pahalta tuntui, eikä ollut herkkua. Olin alkuviikon flunssassa ja pääsin tekemään kolme harjoitusta, Nissinen tuumi.

Yöllä satanut lumi hidasti menoa, vaikka keli kääntyikin lopulta aurinkoiseksi.

– Taisi olla yli puolen tunnin kymppi. Hiihto ei tuntunut vauhdikkaalta ja mietin, tuleeko tästä mitään. Ei tainnut muillakaan olla sen liukkaampaa. Tosi nätti keli tuli siihen verrattuna, mitä etelässä on ollut, loppuajan https://30.59,4 lykkinyt Nissinen sanoi.

Käsi murtui hankalaan aikaan

Vantaalla vallinneen sään lisäksi Nissisen kausikin on kääntymässä aurinkoiseksi, ja tässä vaiheessa pikkuflunssat eivät masenna.

Jo toisen kerran peräkkäin kausi on ollut iso pettymys kansainvälisesti, kun arvokilpailut jäävät väliin.

Vuosi sitten sairastelut pilasivat mahdollisuudet antaa olympianäyttöjä, eikä kisapaikkaa tullut. Elokuussa Nissisen veneluu murtui, kun hän kaatui rullasuksilla. Käsivamma kampitti tavoitteet MM-kilpailuihin pääsemisestä, koska näyttöjen antaminen Planicaan oli jäämässä muutamiin kilpailuihin.

Hän palasi kilpaladuille joulukuussa eikä ole kilpaillut tällä kaudella maailmancupissa.

– Tavoite on kevään kilpailuissa, että saisin huippukunnon esiin maalis-huhtikuussa, 25-vuotias urheilija jutteli ja silmäili esimerkiksi kevään SM-hiihtojen suuntaan.

"Ihan stadilainen"

Etelän kelit ovat tulleet tutuiksi Nissiselle, koska hän muutti täksi kaudeksi Kainuun lumilta pääkaupunkiseudulle.

– Olen nykyään ihan stadilainen, heinolaislähtöinen Nissinen virnisti.

– Treenaan Vantaalla ja Espoossa.

Kainuussa asuessa oli lumitakuu, mutta pääkaupunkiseudulla ei.

– Tiedossa oli, että täällä kelit voivat olla ihan mitä vain, mutta olosuhteet ovat olleet hyvät. Täällä osataan pitää tykkilumiladut hyvässä kunnossa, Nissinen kehui pääkaupunkiseudun hiihtolatuja.

– Varauduin kyllä siihen, että pohjoisessa joutuu leireilemään, mutta pääkaupunkiseudulla olen harjoitellut pääosin ja päässyt tällaiseen kuntoon.

"Elämä on hyvällä mallilla"

Nissinen hiihti kaksi vuotta sitten Oberstdorfin MM-kilpailuissa 22. ja 29. sijan, jotka lupailivat hyvää tulevaan. Nyt kaksi arvokisakautta on mennyt pilalle kansainvälisten kilpailujen suhteen.

Seuraavaksi edessä on arvokisaton kausi. Kuinka kauan jaksat yrittää?

– Jos olen tehnyt töitä 15 vuotta hiihdon eteen, en ole valmis luovuttamaan siihen, että käsi murtuu. Osasta ongelmia voin katsoa peiliin, Nissinen vastasi ja viittasi aikanaan vaivanneeseen ylikuormitukseen.

– Tavoite on vuoteen 2026. En ole valmis luovuttamaan sen suhteen, hän mainitsi Italiassa järjestettävät olympialaiset.

Nissinen on panostanut elämään myös latujen ulkopuolella.

– Valmistun keväällä tradenomiksi, joten ei ole hätää. Elämä on hyvällä mallilla. Loukkaantumisen jälkeen urheilu on maistunut paremmin, ja ehkä se tuli jopa hyvään saumaan, kun sain ladattua akkuja.

– Se ei lohduta, että itkee kotona. Parasta on se, että nousee ylös ja tekee, mitä sinä päivänä pystyy tekemään. Ihan sama mitä elämässä tekee, tulee vastoinkäymisiä. Siihen nähden käsimurtuma on aika pientä. Minulla ei ole ollut vakavia terveysongelmia, Nissinen muistutti.

Lylynperä: Tiedän valintojen pelisäännöt

Maastohiihtäjä Katri Lylynperä räki pitkään, kulki toimittajat perässään lenkin huoltoalueella, haki lämpimiä vaatteita ylleen ja oli sitten valmis purkamaan pettymystään.

Syynä pettymykseen ei ollut seitsemänneksi jääminen Vantaalla lauantaina hiihdetyssä Suomen cupin kymmenen kilometrin perinteisen kilpailussa vaan se, ettei häntä valittu Planicaan matkaavaan MM-joukkueeseen.

– Ei yllättänyt, Lylynperä vakuutteli.

– Tiedän, millä pelisäännöillä pelataan. Olisi se vähän yllättänyt, jos olisi valittu.

Lylynperä hiihti kaksi vuotta sitten kahdeksanneksi Oberstdorfin MM-kilpailujen perinteisen sprintissä ja vuosi sitten 23:nneksi Pekingin olympialaisten vapaan sprintissä. Päätä ei ole palellut arvokilpailuissa, mutta helmi-maaliskuun taitteessa hän seuraa MM-kilpailut televisiosta.

Kaivamalla pettymys tulee esiin, vaikka urheilija vakuutteli, ettei valitsematta jättäminen yllättänyt.

– Mikä se sellainen urheilija on, joka ei pety silloin, kun ei saavuta tavoitteitaan, Lylynperä tokaisi päättäväisesti.

"Yhteishaku olisi keväällä"

Hän kertoi olympiadin mittaisen periodin päättyvän tähän kevääseen. Ensi kausi on arvokisaton kausi, eikä 29-vuotias urheilija ole vielä päättänyt, jatkuuko hiihtoura. Opinto-oikeus Tampereen teknillisessä yliopistossa on umpeutumassa, kun opintoja ei ole kertynyt.

– Yhteishaku olisi keväällä. Pitää miettiä vaihtoehtoja, Vuokatti Ski Team Kainuuta edustava Lylynperä tuumi.

– Tässä kohtaa kautta ei kannata miettiä jatkoa. Kevättalvella on vielä maailmancupin kilpailujakin, hän muistutti.

Tähän asti maailmancupissa kauden näytöt jäivät ohuiksi. Rukan perinteisen sprintissä hän oli 18:s ja kympillä 15:s, mutta sen jälkeen sijoitukset painuivat huonommaksi. MM-näyttöjen kannalta viimeisessä paikassa Ranskan Les Roussesissa Lylynperä oli perinteisen sprintissä 20:s ja keskeytti 20 kilometrin perinteisen yhteislähdön.

– Kaikilta MM-joukkueeseen valituilta löytyy parempi maailmancupin sija kuin minulta.

Lylynperän iskunpaikka olisi ollut MM-kilpailuissakin sprintissä, johon Jasmi Joensuu, Johanna Matintalo, Jasmin Kähärä ja Anne Kyllönen ovat nyt todennäköisimmät osallistujat. Ainakin Joensuulle, Matintalolle ja Kyllöselle on käyttöä muillakin matkoilla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje
Kiekko-Ippe