12-vuotiaan pojan kesäloma meni pilalle, kun upouusi polkupyörä kähvellettiin – Poliisi neuvoo, miten suojaat pyöräsi varkailta

Pyörävarkaat ovat liikkeellä etenkin kesäisin. Arkistokuva.
Pyörävarkaat ovat liikkeellä etenkin kesäisin. Arkistokuva.
Kuva: Mikko Stig
Jaa artikkeli

Seinäjokisen 12-vuotiaan pojan kesälomasuunnitelmat menivät pilalle, kun reilu kaksi kuukautta sitten ostettu uusi polkupyörä varastettiin. Pyörä hävisi viime lauantain ja sunnuntain välisenä yönä kotitalon pihalta.

– En ollut uskoa silmiäni, että se on varastettu lukosta tuosta pihalta. Niin se oli vain karannut siitä, pojan isä muistelee.

Isä lähti heti samana päivänä etsimään polkupyörää käyden kaikki lähialueen talot läpi, mutta menopeliä ei löytynyt. Facebook-ilmoituksen ansiosta muutama vihje ojassa makaavista pyöristä tuli, mutta yksikään niistä ei ollut pojan musta Jopo, joka on edelleen karkuteillä.

– Kyllä se oli suuri järkytys. Pojalla on suurin piirtein koko kesäloma pilalla. Emme pääse mihinkään rientoihin tästä kaupungille, jos siellä tapahtuu jotain. Vähän vaikeaa tästä on sitten yhtäkkiä lähteä käymään tuolla, isä harmittelee. Perhe elää ilman autoa, ja matkaa keskustaan on sen verran, että jalan se vie aikaa.

Mies on tehnyt varkaudesta rikosilmoituksen, mutta odottavan aika on pitkä. Pyörävarkaan kiinni saaminen ei ole myöskään aivan yksinkertainen homma.

Mikäli jonkun omaatuntoa kolkuttaa, isä pyytää varasta palauttamaan pyörän takaisin paikoilleen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pyöriä häviää etenkin kesäisin

Vaikka pyörä palautuisikin oikealle omistajalleen, tekijää ei aina poliisin mukaan saada kiinni. Polkupyörät, jotka poliisi luovuttaa asianomistajalle, ovat usein tulleet löytötavarana poliisille.

– Ratkaisevinta on, että asianomistaja on ilmoittanut pyörän runkonumeron tai muun vastaavan yksilöivän tunnisteen. Ilman tunnistetta pyörän palauttaminen on käytännössä mahdotonta, kerrotaan poliisilaitokselta.

Pohjanmaan poliisilaitoksen tilastojen mukaan kesällä pyöriä varastetaan huomattavasti eniten.

Pohjanmaan alueella pyörävarkauksia tapahtui edellisen vuoden aikana 528. Etelä-Pohjanmaan alueella vastaava luku oli 273.

Vaasa, Seinäjoki ja Pietarsaari ovat mainitussa järjestyksessä pyörävarkauksien suhteen vilkkaimmat kaupungit.

Näin vähennät pyörävarkauden riskiä

Omaa polkupyörää voi yrittää suojella varkaiden kynsiltä. Poliisilaitos ohjeistaa:

  • Merkitse muistiin pyöräsi tunnistetiedot; merkki, malli, väri, rungon numero, mahdolliset erityistuntomerkit ja valokuvaa pyöräsi.

  • Hanki vähintään yksi hyvä, tukevantuntuinen ja luotettava merkkilukko.

  • Lukitse aina pyöräsi, vaikka jättäisit sen vain hetkeksi näkyvistäsi.

  • Pidä pyörä lukittuna, sekä ulkona että sisällä.

  • Harkitse tarkkaan mihin ja milloin jätät pyöräsi. Avara julkinen paikka, jossa liikkuu ihmisiä on parempi kuin pimeä sivukuja.

  • Käytä kahta lukkoa. Käytä toista pyörän rungon kahlitsemiseen johonkin kiinteään rakenteeseen.

  • Mikäli joku varastaa pyöräsi, ilmoita heti polkupyörävarkaus poliisille. Ilmoituksen voi esimerkiksi tehdä sähköisesti osoitteessa poliisi.fi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje