Demarit vaatii lakimuutosta: Työnantajat eivät saa kuormittaa yhteydenotoillaan vapaalla olevia työntekijöitä – ”Koomista”, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja

Työehtosopimukset eivät ole pysyneet kaikilta osin mukana työelämän kehityksessä, sanoo Matias Mäkynen. Arkistokuva.
Työehtosopimukset eivät ole pysyneet kaikilta osin mukana työelämän kehityksessä, sanoo Matias Mäkynen. Arkistokuva.
Kuva: Elena Mikkilä

Työssäjaksamisen parantamiseksi ja työuupumuksen estämiseksi, sosialidemokraatit haluavat tehdä lakimuutoksen, jossa kiellettäisiin työnantajia ottamasta yhteyttä työntekijöihin työajan ulkopuolella. Asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Valmista lakimuutossapluunaa puolueella ei ole esittää, mutta aihe todennäköisesti nousee esiin tulevissa hallitusneuvotteluissa.

– On puhuttu, että työturvallisuuslakia voitaisiin muuttaa niin, että psykologinen kuormitus ja työturvallisuus huomioitaisiin paremmin, SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen sanoo ja lisää, että kysymys on myös työaikalaista.

– Pidetään kiinni työajoista. Totta kai työnantajalla pitää olla myös mahdollisuus hälyttää ihmisiä töihin vapaa-ajaltakin, mutta pitää olla selvät pelisäännöt. Asia ei saa jäädä epäselvänä roikkumaan niin, että työntekijälle vielä valutetaan vapaa-ajallekin tehtäviä, Mäkynen toteaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Työehtosopimukset eivät pysy mukana

Samanlaisia lakilinjauksia on Mäkysen mukaan tehty muuallakin Euroopassa, muun muassa Portugalissa.

Taustalla on se, että nykyään työnantajan on helppo pitää yhteyttä vapaa-ajalla olevaan työntekijään esimerkiksi sähköpostilla tai puhelimitse ja antaa sitä kautta tälle töitä tai jotenkin kuormittaa tätä asioilla. 

– Työehtosopimukset eivät ole pysyneet kehityksessä mukana. Työ on tullut yhä enemmän vapaa-ajalle, mikä johtaa esimerkiksi työuupumukseen, Mäkynen sanoo.

Myös aiemmin esimiehille kuuluneita työtehtäviä on hänen mukaansa vaivihkaa siirtynyt työntekijöille.

– Olen kuullut, että esimerkiksi varhaiskasvatuksen työntekijät tai opettajat, joutuvat joskus käyttämään iltojaan ja viikonloppujaan sijaisten hankkimiseen, kun sairaustapauksissa joku pitää saada hoitamaan hommat, Mäkynen kertoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

"Tässä maassa ei kannata työllistää"

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pitää demarien esitystä suorastaan koomisena.

– Tämä ei ole sellainen ongelma, johon tarvitaan uutta sääntelyä. Ongelma on pikemmin se, että pienen työnantajan harteille on jo nyt kasattu kohtuuton taakka asioita erilaisella sääntelyllä. On selvää, että uupunut työntekijä ei ole yhdenkään työnantajan etu, mutta pitää muistaa, ettei uupumus johdu suinkaan aina työelämästä, vaan usein esimerkiksi yksityiselämästä, Pentikäinen toteaa.

SDP:n esitykset ”yhteydenpitokiellosta” ja nelipäiväisestä työviikosta Pentikäinen kokee ikävinä viesteinä työnantajayrittäjille, joista monet ovat jo muutenkin ahtaalla.

– Viesti on se, ettei tässä maassa kannata työllistää. Koko ajan tulee uutta sääntelyä, joka hankaloittaa työnantajana toimimista. Kun SDP lisäksi esittää yrittäjille yli puolen miljardin euron veronkiristyksiä, on syytä olla huolissaan.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei demarien lakimuutosesityksestä pidä.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen ei demarien lakimuutosesityksestä pidä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Etätyö voi jatkossa vähentyä

Pentikäinen kyllä tunnistaa sen, että töitä on valunut vapaa-ajalle, mutta se on hyvin alakohtaista. Myös etätyö on hämärtänyt työn ja vapaa-ajan rajoja.

– Etätyössä työntekijä saa paljon vapaammin valita, koska tekee työtään. Työntekijät ovat kokeneet sen myönteisenä asiana, koska se on lisännyt heidän omaa päätösvaltaa työajan suhteen. Tämä on johtanut siihen, että työnantaja ei ole enää ollut samalla tavalla kiinnostunut työajasta, vaan siitä, mitä työntekijä saa aikaan, Pentikäinen sanoo ja jatkaa:

– Työantaja ei välttämättä tiedä, milloin työntekijä tekee töitä ja milloin jotakin muuta. Jos tähän nyt tulee joku uusi sääntely, se johtaa siihen, että etätöitä pitää ruveta vähentämään. Kuka sitä haluaa?

Työnantajan ja esimiesten on Pentikäisen mielestä työpaikkakohtaisesti mietittävä, koska viestejä lähetellään.

– Jos jossakin päiväkodissa työntekijä joutuu hommaamaan itselleen sairauslomasijaisen, se ei ole lainsäädäntöasia, vaan johtamisongelma. Kyllähän se on työnantajan ja esimiehen tehtävä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Työelämän laatua pitää parantaa

Yhteydenpitoesitys liittyy sosialidemokraattien haluun muuttaa isomminkin työelämää.

– On hyvä kysymys, pitääkö näistä asioista säätää lailla. Kuitenkin haitat tulevat yhteiskunnalle ja veronmaksajille, kun ihmiset uupuvat töissä eivätkä jaksa kokonaisia työuria. Ei tämä ole mitenkään työnantajilta pois, vaan kaikki voittavat, Mäkynen sanoo.

Hän toteaa, että tällä hallituskaudella yritettiin kehittää myös palkka-avoimuutta aika laihoin tuloksin, koska kolmikantakeskusteluissa elinkeinoelämän edustajat marssivat neuvottelupöydästä pois.

– Työelämän laadun kehittämisasiat seisoo. Jos sanoo vaan kaikkeen, että ´ei käy´, niin sitten pitää kertoa, mitä tehdään? Jos joka neljäs nuori työntekijä kärsii työuupumuksesta ja se on suurin syy varhaiseen eläköitymiseen, niin siihen pitää puuttua, Mäkynen linjaa. 

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje