Uutiset

Digiakatemia opettaa lehden lukua tabletilla

Ilkka-Pohjalaisen Markku Mantila keksi Digiakatemian, jossa opettavat digiasiantuntija Mari Kasari Ilkasta ja toimittajakoulun opettaja Hanna Hietikko Etelä-Pohjanmaan opistolta. Lokakuussa Digiakatemia pidetään Seinäjoella ja Vaasassa. Helmikuussa Digiakatemia kokoontuu rehtori Kyösti Nyyssölän johtamalla Etelä-Pohjanmaan opistolla Ilmajoella.
Ilkka-Pohjalaisen Markku Mantila keksi Digiakatemian, jossa opettavat digiasiantuntija Mari Kasari Ilkasta ja toimittajakoulun opettaja Hanna Hietikko Etelä-Pohjanmaan opistolta. Lokakuussa Digiakatemia pidetään Seinäjoella ja Vaasassa. Helmikuussa Digiakatemia kokoontuu rehtori Kyösti Nyyssölän johtamalla Etelä-Pohjanmaan opistolla Ilmajoella.
Kuva: Kari Löfhjelm

Ilkka-Pohjalainen ja Etelä-Pohjanmaan opisto aloittavat lokakuussa Digiakatemian, jossa senioreille opetetaan digitaitoja. Digiakatemiassa ikäihmiset oppivat muun muassa lukemaan sanomalehteä tablettietokoneella. Opetustapahtumassa pääsee helposti kokeilemaan laitetta, jos ei ole hankkinut omaa.

–  Digiakatemian tärkein tehtävä on alentaa kynnystä käyttää digitaalisia palveluita, idean isä ja Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila toteaa ytimekkäästi.

Digiakatemia on osa Ilkka-Pohjalaisen ja Etelä-Pohjanmaan opiston yhteistä mediataitohanketta, jonka rahoittaa suurimmaksi osaksi Etelä-Pohjanmaan lehtiseura. Mediataitoprojektin tuloksena on jo saatu aikaan vireä pohjalaisten opiskelijoiden verkkolehti Pomedia. Seuraavaksi huomio on senioreissa.

Tapahtuma järjestetään osuvasti vanhusten viikolla tiistaina ja keskiviikkona. Digiakatemia kokoontuu peräkkäisinä päivinä sekä Seinäjoella että Vaasassa. Myöhemmin on tarkoitus kokoontua muuallakin, esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan opistolla Ilmajoella.

Journalismi onkin jo juurtunut yhtä vahvemmin osaksi opiston toimintaa viime ja kuluvan lukuvuoden aikana.

– Journalismi näkyy opetustarjonnassa. Yksi opintolinjoista on Toimittajakoulu, joka toteutetaan yhteistyössä Ilkka-Pohjalaisen kanssa. Pomedia julkaisee erilaisia juttuja opiskelusta ja opistostakin. Hienoa, että myös opiston opiskelijat pääsevät tekemään digiajan lehteä, Etelä-Pohjanmaan opiston rehtori Kyösti Nyyssölä sanoo.

Opistolla koulutetaan keväällä journalismin pariin nuorten toimittajanalkujen lisäksi myös seniorikansalaisia.

– Pomedian sekä Opetushallituksen ja Etelä-Pohjanmaan lehtiseuran tukeman mediakasvatushankkeen avulla Opistokin on osaltaan mukana digiajan journalismin rakentamisessa. Opiston kannalta on tärkeää, että on olemassa kriittistä journalismia, sitä ta­­­rvitaan oikean kuvan muodostamiseen maailman menosta, Nyyssölä jatkaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Digiakatemian opettajat ovat ilkkalaisia

Digiakatemiassa opettavat Ilkan digiasiantuntija Mari Kasari sekä Etelä-Pohjanmaan opiston Toimittajakoulun opettaja Hanna Hietikko. Opetusta varten on hankittu 20 kappaletta Samsungin tablettietokoneita, joten Digiakatemiaan osallistuakseen ei tarvitse omistaa omaa laitetta. Toki omankin voi ottaa mukaan.

– Digiakatemia on tarkoitettu erityisesti sinulle, jolla ei ole aikaisempaa käyttökokemusta tabletlaitteesta tai digilehdestä. Olet tervetullut, vaikka et olisi koskaan tablet-laitetta pidellyt käsissäsi. Omaa laitetta ei tarvitse olla, mutta jos sellainen löytyy, kannattaa se ottaa mukaan, digiasiantuntija Mari Kasari kertoo.

Opetuksessa aloitetaan alkeista. Edes sähköpostiosoitetta ei tarvitse vielä olla.

– Mikäli sinulla ei vielä ole omaa sähköpostiosoitetta, teemme sellaisen. Tämän jälkeen luomme I-Mediatilin, jota tarvitset Ilkka-Pohjalaisen digipalveluiden käyttämiseen. Sitten lataamme Ilkka-Pohjalaisen sovelluksen ja opettelemme sovelluksen käyttöä sekä tutustumme Ilkka-Pohjalaisen verkkosivustoon.

Epäonnistumista ei tarvitse pelätä.

– Mitään aiempaa käyttökokemusta tai tilausta et tarvitse. Etenemme rauhallisesti, niin että päivän päätteeksi tiedät, miten Ilkka-Pohjalaisen Digilehteä pääsee lukemaan, Kasari sanoo.

Seuraavaksi Digiakatemian kokoontumisajankohdaksi kaavaillaan helmikuista Mediataitoviikkoa. Kansalliset teemaviikot ovat hyvä aika kokoontua, jotta tavoittaa mahdollisimman laajan yleisön. Valtakunnallinen mediahuomio ei ole pahitteeksi, vaikka Digiakatemia onkin pohjalaisille suunnattu.

Fakta:

  • Mitä: Digiakatemia on Ilkka-Pohjalaisen digilehden käytön opetusta tabletilla senioreille.

  • Missä: Ilkka-Pohjalaisen tiloissa Seinäjoella ja Vaasassa.

  • Milloin: 4. ja 5. lokakuuta 2022. Seuraavan kerran helmikuussa 2023.

  • Kenelle: Senioreille, jotka haluavat lukea Ilkka-Pohjalaisen näköislehteä ja tuoreimpia uutisia älylaitteella.

  • Miksi: Digitaitojen edistämiseksi ja medialukutaidon parantamiseksi alueellisesti.

  • Digiakatemiaan ilmoittautuminen on auki syyskuun ajan. Ilmoittautua voi sähköpostitse osoitteeseen hanna.hietikko@ilkka.com tai soittamalla Hietikolle numeroon 050 416 4358. Kumpaankin kokoontumiseen otetaan kerralla 20 osallistujaa.

  • Digiakatemia on osa kansallista digituen verkostoa. Digiakatemiasta voi lukea lisää osoitteesta https://ilkkapohjalainen.fi/digiakatemia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje