Ehdokasanalyysi: Keskustan neljä paikkaa vaatii ehdokkailta onnistumista ja vähän tuuriakin

Keskusta koki neljä vuotta sitten rökäletappion vaalipiirissä. Nyt puolue pyrkii säilyttämään tämänhetkiset neljä kansanedustajaansa. Kuvassa toimittajat Marja Tyynismaa ja Mikko Kallionpää.
Keskusta koki neljä vuotta sitten rökäletappion vaalipiirissä. Nyt puolue pyrkii säilyttämään tämänhetkiset neljä kansanedustajaansa. Kuvassa toimittajat Marja Tyynismaa ja Mikko Kallionpää.

Ehdokasanalyysi

Keskusta lähtee vaaleihin lievästikin sanottuna haastavasta tilanteesta. Puolueen kannatus mataa kymmenen prosentin tietämillä, matalammalla kuin koskaan aikaisemmin.

Oman lisänsä keskusteluun tuo vaalipiiristä tulevan elinkeinoministeri Mika Lintilän (56) viime aikojen julkisuus – vaikuttaako se vaaleihin, ja jos vaikuttaa niin miten?

Tällä vaalikaudella puolueella on ollut neljä kansanedustajaa. Etelän viisaat ovat ennustaneet Vaasan vaalipiiriin jopa katastrofaalista kahden edustajapaikan menetystä.

Niin huonosti vaalit tuskin kuitenkaan menevät.

Neljä vuotta sitten keskusta kärsi vaalipiirissä suurtappion, ja tipahti historiallisesti kakkoseksi RKP:n kiriessä reilulla kahdellatuhannella äänellä ohi. Edustajia puolueilla on yhtä monta.

Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen linjasi piirin kampanja-avauksessa Seinäjoella puolueen tavoitteeksi viisi kansanedustajaa, mutta jatkoi sivulauseessa nykytilanteen säilyttämisen minimitavoitteeksi.

Se taisi olla viisas sivulause.

Keskusta yllätti gallupit niin kunta- kuin aluevaaleissakin, ja nyt puolue odottaa eduskuntavaaleista samankaltaista yllätystä.

Vaalityössä keskusta on ollut aina iso. Pirkanmaalta piirin toiminnanjohtajaksi tullut Pilvi Kärkelä ihasteli alkuvuodesta, miten Pohjanmaalla työtä tehdään myös muiden kuin oman kunnallisjärjestön asettaman ehdokkaan hyväksi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Irene Turenius oli neljä vuotta sitten Pasi Kivisaaren vaalipäällikkö. Tällä kertaa hän vetää Henna Helmi Heinosen vaalitiimiä. Arkistokuva.
Irene Turenius oli neljä vuotta sitten Pasi Kivisaaren vaalipäällikkö. Tällä kertaa hän vetää Henna Helmi Heinosen vaalitiimiä. Arkistokuva.
Jaakko Elenius

Kokeneet nimet ehdokkaina

Keskustan listalta ei kokemusta puutu. Ehdolla on neljä istuvaa kansanedustajaa, joista kolme on ollut tällä kaudella ministerinä. Ainoastaan puolueen viime vaalien ääniharava Pasi Kivisaari (51) ei ole päässyt testaamaan ministeriauton takapenkin kyytiä.

Keskustan pohjalaisministereistä Antti Kurvinen (36) ja Mika Lintilä ovat pitäneet itsensä otsikoissa niin hyvässä kuin pahassakin. Ministereistä kumpikin on puheissaan ja ehkäpä myös toimissaan räväköitä, joten aihetta otsikoihin tulee välillä ihan ilman pyytämättä.

Mikko Savolan (41) mainiosti mennyt pätkäministeriys päättyi maaliskuun alussa.

Paluuta Arkadianmäelle ovat yrittämässä kuusikymppiset Paula Sihto (61) ja Lasse Hautala (60), joista jälkimmäisen pyrkimykset jopa Timo Soini noteerasi aamu-TV:n lähetyksessä. Tehyläisenä työsuojeluvaltuutettuna toimiva Sihto on keskustan listalla harvoin nähtyjä ay-aktiiveja.

Kokeneeseen kaartiin voi laskea myös ilmajokelaisen Esa Niemistön (65), joka on aiemmin ollut ehdolla perussuomalaisten hajoamisen jälkimainingeissa syntyneen Sinisen Tulevaisuuden listoilla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kelpo rivi naisehdokkaita

Keskusta haki viimeiseen saakka naisehdokasta puolueen listan viimeiselle tyhjänä olevalle paikalle. Ei löytynyt naista, mutta löytyi neljäs ehdokas ja toinen rehtori Seinäjoelta, kun Jouko Peltonen (56) ilmoittautui kisaan mukaan. Myös Kivisaari on siviiliammatiltaan rehtori.

Naisehdokkaita puolueen listalla on kuusi, kaksi enemmän kuin neljä vuotta sitten. Määrää ei tarvitse hävetä, sillä se on suurempi kuin esimerkiksi kokoomuksella, perussuomalaisilla tai vasemmistoliitolla.

Eikä ole häpeämistä ehdokkaiden laadussakaan. Vasta muutaman vuoden jäsenkirjaa kantanut helsinkiläissyntyinen kirjailija ja psykologi Henna Helmi Heinonen (41) on noussut nopeasti puolueen piirin kärkinimiin, ja saanut koko joukon luottamustoimia hoidettavakseen.

Politiikassa pikkutytöstä vaikuttanut keskustanaisten alajärveläinen puheenjohtaja Sari Palmu (50) on ehdolla ensimmäistä kertaa, samoin toinen Järviseudulta tuleva naisehdokas, listan nuorin nainen, 33-vuotias Alina Lehto. Kokkolassa Tuomo Puumalan äänisaalista on tavoittelemassa aluevaaleissa erinomaisesti menestynyt juristi Sari Innanen (57).

Listan nuorin on 22-vuotias opiskelija Oliver Pietilä. Hän on ehtinyt olla mukana jo muun muassa EU-parlamentin vaaleissa. Listan iäkkäin on 65-vuotias Niemistö. Ehdokkaiden keski-ikä on 48,5 vuotta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Keskustan eduskuntaryhmä kokousti Seinäjoella elokuussa 2021. Puolueen varapuheenjohtaja Markus Lohi tapasi kokouksen yhteydessä  seinäjokelaisia keskustorilla. Arkistokuva.
Keskustan eduskuntaryhmä kokousti Seinäjoella elokuussa 2021. Puolueen varapuheenjohtaja Markus Lohi tapasi kokouksen yhteydessä seinäjokelaisia keskustorilla. Arkistokuva.
Elena Mikkilä

Kesto-ongelma löytyy länsirannikolta

Keskustan kesto-ongelma vaalipiirissä on lähes 70 000 asukkaan Vaasa. Sitkeistä yrityksistä huolimatta kaksikielisestä kaupungista ei tunnu löytyvän jalansijaa puolueelle.

Kun Seinäjoelta ehdokkaita on neljä, on puolueella vaali vaalin jälkeen työ ja tuska löytää Vaasasta edes yksi ehdokas. Tällä kertaa onneaan kokeilee urheilun harrastuspiireissä tunnettu vähäkyröläinen Pasi Keskinen (47).

Keskustalla on ollut perinteisesti ehdokas myös Lapualta, mutta tällä kertaa lapualaiset ovat ryhmittäytyneet lapualaisjuurisen Kivisaaren taakse. Myös Sihton juuret ovat Lapualla.

Kurikassa nähtiin mielenkiintoinen tilanne, kun puolueen nuorisojärjestön jo hyvissä ajoin ehdolle ajama parikymppinen Mikko Tukeva Jalasjärveltä väistyi kantakurikkalaisen Olavi Kandolinin (43) tieltä henkilökohtaisiin syihin vedoten.

Suupohja on pedattu Lasse Hautalan paluulle. Kurikasta länteen kenttä on hänen, sillä muita ehdokkaita ei seutukunnasta ole. Suomenselällä tilanne on lähes sama, eikä Mikko Savolan tarvitse kisata äänistä oman puolueen ehdokkaiden kanssa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Viisi kysymystä, viisi vastausta

Keskustapiirin puheenjohtaja Mikko Savola, mitkä ovat puolueesi kolme keskeisintä vaaliteemaa?

Ruoan ja energian omavaraisuus, perheet ja turvallisuus 

Valitse teemoista yksi, ja kerro lyhyesti, miten se toteutetaan.

Suomi on saatava omavaraiseksi lämmössä ja sähkössä. Tartumme uusien energiamuotojen mahdollisuuksiin ja näemme Suomen energian suurvaltana. Panostamme biokaasuun ja kotimaiseen energiaan. Varmistamme ruuantuotannolle ja metsätaloudelle parhaat edellytykset. Maatalouden osalta on varmistettava lainsäädännöllä tuottajan osuus ruuan hinnasta. Metsäpolitiikka kuuluu jatkossakin kansalliseen toimivaltaan, jonne EU:n toimivaltaa ei pidä ulottaa.

Mitkä kehityskohteet ovat tärkeimpiä Vaasan vaalipiirissä?

Toimivat raide- ja tieliikenneyhteydet ja alempiasteisen tiestön kunnossapito. Laajat koulutusmahdollisuudet lähellä peruskoulussa ja koko alueen kattavalla lukioiden ja ammatillisen koulutuksen verkostolla. 

Millainen hallituspohja on puolueellesi mieluisin?

Keskustalla on yhteistyökykyä toimivan hallituspohjan rakentamiseksi. Nykyinen hallituspohja ei kuitenkaan enää voi jatkaa. Näen yhteistyön vihreiden ja vasemmiston kanssa tulleen päätepisteeseen.

Millainen tavoite puolueellasi on Vaasan vaalipiirissä?

Tavoittelemme tulevaan eduskuntaan yhtä lisäpaikkaa. Säilytämme erinomaisen ehdokasjoukon ansiosta vähintään nykyiset neljä kansanedustajaa.

Edit 14.3 klo 9.10: Korjattu jutun kieliasua.

Edit 15.3 klo 9.37: Korjattu kohtaa Olavi Kandolinin ehdokkuudesta.

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje