Enna Mikkilä kiinnostui sijoittamisesta ja taloudesta jo 14-vuotiaana – Nyt hän osallistuu Talousguru-finaaliin, vaikka unohtikin ensin alkukilpailun

17-vuotias Enna Mikkilä on säästäväinen ja sijoittaa säännöllisesti. Käyttörahansa hän käyttää matkusteluun, festareihin ja esimerkiksi uuteen puhelimeen tai kuulokkeisiin.
17-vuotias Enna Mikkilä on säästäväinen ja sijoittaa säännöllisesti. Käyttörahansa hän käyttää matkusteluun, festareihin ja esimerkiksi uuteen puhelimeen tai kuulokkeisiin.
Kuva: Krista Luoma

17-vuotiaalla lukiolaisella, Enna Mikkilällä, on jo jatko-opiskelupaikka. Talousguru-kilpailun finalistit saavat opiskelupaikan Helsingin valtiotieteellisestä tiedekunnasta. Mikkilä on yksi 14 finalistista.

Mikkilä oli jo 13-vuotiaana Tutustu ja tienaa -kesätöissä. Pian sen jälkeen hän teki ensimmäisen sijoituksensa äitinsä avustuksella. Nykyään Mikkilä sijoittaa kuukausittain muutamaan rahastoon, ja osakkeitakin hänellä on.

– Ei minua erityisemmin ohjattu sijoittamaan kotona. Äiti ja isä kyllä sijoittivat ja auttoivat, kun itse halusin aloittaa sijoittamisen, Mikkilä muistelee.

Mikkilä valmistautuu loppukilpailuun kuuntelemalla talouskirjoja

Lukion historian ja yhteiskuntaopin opettaja kertoi koulussa Talousguru-kilpailusta.

– Ajattelin, että onpa hyvät palkinnot! Mikkilä sanoo.

Hän ilmoittautui kilpailuun ja unohti asian.

– En ehtinyt valmistautua kovin paljoa, koska unohdin alkukilpailun. Mutta varmaan, koska olen kiinnostunut taloudesta, nopea kertaus riitti finaalipaikkaan, Mikkilä arvioi.

Loppukilpailua Mikkilä ei ole unohtanut ja jännittääkin sitä kovasti. Hän toivoo, että finaalissa olisi tilastoanalyysia, sillä hän on hyvä siinä. Hän on valmistautunut kertaamalla kilpailuun kuuntelemalla äänikirjoja 1,6-nopeudella.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Talousguru-kilpailu järjestetään jo 25. kerran

Talousgurun aloituskilpailuun osallistui noin 600 lukiolaista 120 eri lukiosta. Mikkilä arvioi, että Seinäjoen lukiossa osallistujia oli ehkä kymmenkunta. Aloituskilpailut järjestettiin 11.1. ympäri Suomea, ja niissä lukiolaiset analysoivat Arttu Wiskarin kappaletta Rivariunelmii talouden näkökulmasta.

Vaativan esseeanalyysin lisäksi ratkaistavana oli laskutehtävä inflaatiosta ja talouden termien, kuten stagflaatio, kannustinloukku ja päästökauppajärjestelmä, selittämistä.

Lisäksi piti osata kertoa virtuaalivaluutoista ja niihin liittyvistä riskeistä.

Mikkilä on ensimmäisiä seinäjokisia Talousgurun loppukilpailussa.
FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan viestintäpäällikkö Elina Antila

– On todella hienoa, että olemme saaneet enemmän tyttöjä mukaan kilpailuun. Tänä vuonna loppukilpailussa on mukana kolme tyttöä, iloitsee FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan viestintäpäällikkö Elina Antila. Esimerkiksi viime vuonna finaalissa oli vain poikia.

– Iso kiitos kuuluu lukioille: Opettajat innostavat oppilaita mukaan kilpailuun ja järjestävät alkukilpailun. Kilpailumateriaali on samalla hyvää treeniä ylioppilaskokeisiin, Antila kehuu.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sijoittamisessa kiehtovat taloudellinen vapaus ja varmuus

Enna Mikkilä toivoo, että nuoret innostuisivat taloudesta. Hän on itse oppinut taloudesta koulussa ja seuraamalla sosiaalista mediaa. Mikkilä haluaisi opiskella psykologiaa tai eläinlääketiedettä.

Sijoittaessaan Mikkilä ajattelee antavansa tulevaisuuden minälleen rahaa, vaikka summa olisikin nyt pois hänen käyttövaroistaan.

– Sijoittaminen kannattaa aloittaa ajoissa. Kun sijoittaa pitkäjänteisesti, korkoa korolle kasvattaa pääomaa. Se luo taloudellista vapautta ja varmuutta. On hyvin epätodennäköistä, että menettää kaikki rahansa, kun hajauttaa tarpeeksi, Mikkilä rohkaisee.

Edelläkävijyys vihreässä siirtymässä olisi tärkeä valttikortti Suomelle kansainvälisesti.
Enna Mikkilä, Talousguru-finalisti

Suomen taloudesta kysyttäessä Mikkilä painottaa vihreää siirtymää ja teknologiaa. Hän nostaisi työllisyysastetta panostamalla terveyspalveluihin, jotta useampi olisi työkykyinen.

Talousguru 2023 -loppukilpailu pidetään Helsingissä keskiviikkona 1.3.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje