Eurooppalainen muovijätti ottaa haltuunsa Wärtsilän vanhat tilat – Tavoitteena on mittava kasvu

Primon toimitusjohtaja Jari Lehtimäki esitteli pari vuotta sitten salaatin kasvatukseen tarkoitettua viljelykourua. Arkistokuva.
Primon toimitusjohtaja Jari Lehtimäki esitteli pari vuotta sitten salaatin kasvatukseen tarkoitettua viljelykourua. Arkistokuva.
Kuva: Jarno Pellinen
  • Hannu Purola
Jaa artikkeli

Wärtsilän Runsorissa tyhjäksi jättämille tiloille on löytynyt vuokralainen. Euroopan johtava asiakkaille muoviprofiileja valmistava Primo-konserni siirtää Vaasan tehtaansa Runsoriin tämän vuoden aikana.

Primo Finlandin toimitusjohtaja Jari Lehtimäki kertoo, että Vaasassa Primolle ovat tulleet seinät vastaan.

– Emme enää pysty lisäämään automaatiota. Se näkyy nimenomaan pakkauspäässä. Muutto antaa meille mahdollisuuden tehokkuuden kasvattamiseen, ja sitä kautta myös kilpailukyvyn säilyttämiseen.

Tärkeintä Primolle oli, että se pääsee nyt yhden katon alle. Se toimii tällä hetkellä Vaasassa kolmessa hallissa. Myös lattiatason piti olla sama. Muut tarpeet ovat muokattavissa.

Primo etsi uusia tiloja aktiivisesti. Uudisrakentaminen oli yksi vaihtoehto.

– Tämän tilan löytyminen aikaisti muuttoa. Me saimme nyt tilaa kasvaa. Se on juuri sitä, mitä haimme.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Konsernin suuruus auttaa kasvamaan

Primolla on 14 tehdasta ympäri Eurooppaa ja myös Kiinassa. Liikevaihto on yli 180 miljoonaa euroa vuodessa. Työntekijöitä on 1 100. Kasvu on ollut huimaa. Lehtimäen mukaan viime vuonna se oli 38 prosenttia, ja tänä vuonna 25 prosenttia.

Vaasassa työntekijöitä on 71. Työntekijämäärä ei ole kasvamassa, tuotanto kyllä. Tässä siis auttaa se, että tuotantolinjoja voidaan modernisoida. Mallia Vaasan Primo voi ottaa Euroopassa olevista tehtaistaan.

Tehtaiden väliseen työnjakoon uudet tilat Vaasassa eivät Lehtimäen mukaan vaikuta. Konserni kasvaa nyt kaikkialla.

Primo ei valmista omia tuotteita, vaan se tekee niitä asiakkaille. Kasvun taustalla on ennen kaikkea se, että konttihinnat ovat kasvaneet. Muovituotteiden tekeminen Kiinassa ei ole niin kannattavaa kuin ennen. Primon tehtaat Euroopassa hyötyvät.

Toisaalta nykyiset energiahinnat aiheuttavat hintapaineita.

– Se on hirveä ongelma. Paineita muovin hinnannousun siirtämisestä asiakashintoihin on tosi paljon. On myös suoranaista muovipulaa, Lehtimäki kuvaa.

Primo on toistaiseksi kuitenkin pystynyt toimittamaan tilatut tuotteet asiakkaille.

– Meitä auttaa se, että olemme iso konserni. Olemme niin iso asiakas, että muovin toimittajat haluavat pitää asiakkuudesta kiinni. Tilanne on valitettava yleisesti ottaen, mutta meidän kannaltamme hyvä.

Primolla on ollut pienimuotoista toimintaa myös Venäjällä. Se ajetaan kuitenkin alas.

– Siellä ei ole mahdollisuutta nyt toimia, eikä ole haluakaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muutto vuoden loppuun mennessä

Wärtsilä muutti Runsorista Vaskiluotoon aikataulun mukaisesti 31.3. Kiinteistön omistajat tekivät Primo Finland Oy:n kanssa vuokrasopimuksen maaliskuussa. Alun perin Vaasassa varauduttiin myös siihen, että kiinteistölle tulee useita vuokralaisia.

Tiloja on muokattu viime kesästä lähtien ja muokkaus jatkuu nyt Primon tarpeisiin.

Asiasta annetun tiedotteen mukaan pitkäaikainen sopimus kattaa kaikki kolme teollisuushallia sekä niiden ympärillä olevan tontin kokonaisuudessaan. Primo muuttaa uusiin tiloihin vuoden loppuun mennessä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje