Historiallinen päätös vuosien väännön jälkeen: Wasalandian vanhat rakennukset puretaan ja leirintäalueen jatko selvisi – Puuharyhmä syyttää ilkivaltaa

Moni suomalainen tuntee Vaasan Wasalandiasta, vaikka huvipuisto on ollut suljettuna vuosia. Arkistokuva.
Moni suomalainen tuntee Vaasan Wasalandiasta, vaikka huvipuisto on ollut suljettuna vuosia. Arkistokuva.
Kuva: Jaakko Elenius

Vaasan kaupunginhallitus teki maanantaina historiallisen päätöksen.

Wasalandian tontti saatiin kaupungin haltuun, ja entisen huvipuiston purkutyöt alkavat viimeistään syksyllä.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina, että Wasalandian maanvuokrasopimus Vaskiluodossa päätetään ennenaikaisesti ja vuokralainen Puuharyhmä Oyj purkaa huvipuistorakennukset.

Päätös on tärkeä, sillä kaupunki ja Puuharyhmä ovat neuvotelleet asiasta vuosia. Huvipuisto lopetti toimintansa vuonna 2015.

Puuharyhmä pitää Vaskiluodossa Top Camping Vaasa -leirintäaluetta ja vuokraa siihen maata kaupungilta. Vuokrasopimus päättyi viime vuoden lopussa, mutta kaupunki jatkaa vuokrasopimusta. Lisäksi kaupunki osallistuu Wasalandian alueen purkukustannuksiin 50 000 eurolla, kaupunginhallitus päätti.

Vuokrasopimuksen jatkoa koskeva asia saatiin viimein ratkaistua, kun Vaskiluodon osayleiskaava sai lainvoiman, kaupunki kertoi tiedotteessaan.

Historiallinen päätös vuosien väännön jälkeen: Wasalandian vanhat rakennukset puretaan ja leirintäalueen jatko selvisi – Puuharyhmä syyttää ilkivaltaa

Wasalandian vanhat rakennukset ja rakennelmat puretaan. Puuharyhmä vastaa purkutyöstä, jonka arvioidaan kestävän joitakin kuukausia.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaupunki toivoo Graffitilandialle jatkoa

Kaupunki toivoo, että Puuharyhmä ja Graffitilandiaa pyörittävä Katukulttuuri ry pääsisivät sopimukseen Graffitilandian toimimisesta myös ensi kesänä, kertoo kaupunkiympäristön toimialajohtaja Markku Järvelä.

– Graffitilandian toimiminen ensi kesänä on kaupunginhallituksen vahva tahto. Ymmärsin myös, että kaupungin sivistystoimessa on mietitty, mistä toiminnalle löytyisi seuraava paikka, Järvelä sanoi.

Kaupunki linjasi, että huvipuistorakennukset täytyy purkaa kesäkuun loppuun mennessä. Jos Puuharyhmä sopii Graffitilandian toimimisesta alueella ensi kesänä, purkaminen saa lisäaikaa vuoden loppuun.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Leirintäalueella iso osa Wasalandian ratkaisussa

Neuvottelut ratkaisi lopulta aika.

– Kun on jumpattu tarpeeksi kauan, asioista löytyy yhteinen näkemys, sanoo kaupungingeodeetti Petur Eklund.

Kaavaprosessin aikana ja koronan ollessa pahimmillaan keskusteluja ei juuri käyty. Kaupungille oli tärkeää osayleiskaavaprosessi, joka valmistui ja tuli lainvoimaiseksi viime vuonna.

Eklund kertoo, että aiemmin Wasalandiaan harkittiin huvipuistotoiminnan aloittamista uudelleen. Kaavaprosessin edetessä selveni, että aluetta aletaan käyttää muuhun kuin huvitarkoitukseen.

Puuharyhmä on maksanut maanvuokraa ja muita kuluja alueesta, jossa ei ole enää ollut huvipuistoa. Nyt yritys voi keskittyä muuhun toimintaansa eli leirintäalueeseen ja kylpylä Tropiclandiaan, Eklund sanoo.

– Kaupunki tulee vastaan vuokrissa eli antaa vuokrahyvitystä 50 000 euroa.

Lisäksi kaupunki jatkaa leirintäalueen vuokraa 10 vuodella.

Siihen sisältyy jatkomahdollisuus vuoteen 2037 asti. Sen toteutuminen riippuu lähialueiden maankäytöstä ja kaavoituksesta, sillä leirintäalueen vieressä olevaa Fennon aluetta aletaan kaavoittaa asuinrakentamiseen.

Oliko leirintäalueen vuokrasopimus ratkaisevaa Wasalandian sopimukselle?

– Niistä on pitkään keskusteltu kokonaisuutena. On vaikeaa sanoa, olisiko toista syntynyt ilman toista, Eklund sanoo.

Wasalandian aluetta voidaan käyttää väliaikaisesti esimerkiksi sataman välivarastona, kunnes alueelle tehdään asemakaavamuutos.

Sataman kuljetusten määrää pyritään kasvattamaan. Jos tuulivoimaloiden siipiä kuljetetaan paljon, satamassa on ahdasta. Niitä voitaisiin tuoda alueelle väliaikaisesti. Siipiä on varastoitu nykyäänkin parkkipaikkojen päätyyn toiselle puolen Sahakatua.

Osayleiskaavassa Wasalandia on kaavoitettu pääasiassa keskustatoimintojen ja asuinrakentamisen alueeksi, jonka lisäksi Top Campingin vieressä sijaitsevalle entisen Fennon alueelle kaavaillaan uusia asuntoja.

Osayleiskaavan mukaan Vaskiluotoon voi tulevaisuudessa muuttaa jopa 2200 uutta asukasta.

Fennon alueella alkaa tänä vuonna kansainvälinen arkkitehtikilpailu. Ensimmäisessä vaiheessa Top Campingin leirintäalue pysyy leirintäaluekäytössä, mutta se voi muuttua myöhemmin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puuharyhmä syyttää ilkivallan tekijöitä

Puuharyhmän varatoimitusjohtaja Petteri Järvenpää on tyytyväinen, että leirintäalue sai jatkoa.

Graffitilandian jatkosta ei ole tietoa, ja hän ohjaa kysymään asiaa sen aktiiveilta.

– Olemme maksaneet Wasalandian alueesta 60 000 euroa vuodessa vuokraa, kiinteistöveroa, vakuutuksia ja muita maksuja. Siinä eivät muutaman sadan euron kuukausivuokrat tunnu.

Hän on silti tyytyväinen, että toiminta on rauhoittanut aluetta.

Alussa huvipuiston lopetettua siellä toimivat vesi, sähköt, lämpö ja netti, mutta pian alueella oli kovaa ilkivaltaa. Puuharyhmä toivoi löytävänsä toimijan alueelle, mutta paikka meni yhä huonompaan kuntoon.

– He jotka kävivät repimässä siellä, repivät osaltaan alueen tulevaisuuden hajalle, Järvenpää sanoo.

Katukulttuuri ry:n Aku Siik ei halunnut vielä kommentoida asiaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje