Esikoisromaani teki historiaa: Pohjalaisen kirjallisuuspalkinnon voitto Elina Jokiselle

SEINÄJOKI

Historian ensimmäinen Pohjalainen kirjallisuuspalkinto jaettiin sunnuntaina Seinäjoella.

Palkinto myönnettiin kirjailija Elina Jokiselle (s. 1978) romaanista Päivä, jona Stella Julmala tuli hulluksi (Tuuma-kustannus 2020).

Kyseessä on ähtäriläislähtöisen Jokisen esikoisromaani. Se kertoo Stella Julmalasta, joka menettää lapsensa ja mielensä hallinnan. Fiktiivisessä tarinassa on yhtymäkohtia Jokisen omaan elämään.

Lue lisää: Elina Jokinen makasi kaksi kuukautta liikkumattomana sairaalassa, ettei vauva kuolisi kohtuun – Sitten tapahtui romahdus, ja neljän lapsen äiti pelkäsi tulevansa hulluksi .

Maakuntamedia Ilkka-Pohjalaisen jakaman palkinnon arvo on 5 000 euroa. Palkinto jaettiin Aleksis Kiven päivänä 10. lokakuuta Seinäjoen pääkirjasto Apilassa.

Palkintoraadin Elina Jokisen esikoisromaani on rohkea ja puhutteleva kaunokirjallinen debyytti.

– Monitasoinen sukupolvitarina kertoo elämänhallinnasta ja tuon hallinnan menettämisestä, säröistä joita ihmiset kantavat ja joita heihin syntyy. Se kertoo vaikeista valinnoista ja ihmisen elämänkulkuun vaikuttavista ylisukupolvisista voimista, raati kuvaa.

Stela Julmalan valintaperustelussa korostuu kirjan poikkeuksellinen kerronnan tapa ja tyyli.

– Jokisen kertojanote on yllätyksellinen ja raikas, siinä on vimmaa ja syvyyttä. Romaanissa on runsaasti tarttumapintaa. Päivä, jona Stella Julmala tuli hulluksi on teos, joka kestää useamman lukukerran.

Palkintoraatiin kuuluvat Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila ja kulttuuritoimittaja Anne Puumala, kirjailija Henna Helmi Heinonen, tietokirjailija-toimittaja Anssi Orrenmaa ja toimittaja Anne Flinkkilä.

Ehdokkaana palkinnon saajaksi oli yhteensä kymmenen teosta tekijöineen . Jokisen lisäksi muut ehdokkaat olivat Susanna Alakoski, Ann-Luise Bertell, Marko Hautala, Paula Nivukoski, Sari Peltoniemi, Miia Toivio, Antti Tuuri, Johanna Valkama ja Satu Vasantola.

Lue lisää: "Mukana jopa maailmanluokan teoksia" – Nämä kymmenen kirjailijaa kisaavat historian ensimmäisen Pohjalaisen kirjallisuuden palkinnon voitosta .

Pohjalainen kirjallisuuspalkinto jaetaan pohjalaiskirjailijalle, joka asuu Etelä-Pohjanmaalla tai Pohjanmaalla tai on lähtöisin sieltä. Pohjalaisuus voi tarkoittaa myös sitä, että sillä on teoksessa huomattava merkitys.

Ilkka-Pohjalainen on esitellyt syksyn aikana kaikki kymmenen ehdokasta.

– Haluan olla kirjailijana herättäjä mutta myös parantaja. Haluan tehdä kirjoja, joissa lukija joutuu katsomaan itseään kriittisesti, mutta jotka myös samalla hoitavat, Elina Jokinen kertoi Ilkka-Pohjalaiselle syyskuussa (ilkkapohjalainen.fi, 17.9.).

Lue lisää: "Onko tämä ihan sentimentaalista p***aa?", esikoiskirjailija Elina Jokinen kysyi kustannustoimittajalta – Vastaus ei unohdu koskaan .

Kommentoi


  • Uutiset
  • Urheilu