Komisario Palmu palaa valkokankaille Renny Harlinin ohjauksessa – Mukana Seinäjoelle klassikkohahmon tuonut Mika Waltarin lapsenlapsi

HELSINKI

Komisario Palmu palaa lähivuosina valkokankaille Renny Harlinin ohjauksessa, kertoo tuotantoyhtiö Solar Films.

Solar Films on hankkinut oikeudet tuleviin Komisario Palmu -elokuviin, joista Harlin ohjaa ensimmäisen. Tulevan elokuvasarjan ensimmäinen osa perustuu Palmu-hahmon luojan, kirjailija Mika Waltarin julkaisemattomaan käsikirjoitukseen.

Elokuvan käsikirjoituksesta vastaavat Harlin sekä teatteriohjaaja ja kirjailija Joel Elstelä. Elstelä on Mika Waltarin tyttärenpoika ja edustaa samalla tämän perikuntaa.

Mika Waltarin kuoltua vuonna 1979 Palmujen tekijänoikeudet jäivät hänen tyttärensä Satu Waltarin haltuun. Waltarin perikunta on pitänyt teosten oikeudet itsellään lukuisista kyselyistä huolimatta.

Elstelän mukaan perikunnalta pyydetty oikeuksia uuteen Palmu-elokuvaan jatkuvasti, mutta kertoo heidän odottaneen sopivaa tilaisuutta.

– Sopiva tilaisuus tuli nyt, kun kuulimme, että Renny ohjaisi ensimmäisen elokuvan, Elstelä toteaa tuotantoyhtiön tiedotteessa.

Elokuva on myös Elstelälle henkilökohtaisesti tärkeä. Muutama vuosi ennen kuolemaansa Satu Waltari esitti pojalleen Joel Elstelälle pyynnön. Hän halusi että poika toisi Palmut teatterinäyttämölle.

Siitä lähtien Elstelä on toteuttanut äitinsä tahtoa ohjaten ja kirjoittaen Palmuja estradeille muun muassa Helsingissä, Tampereella, Turussa, Porissa ja Mikkelissä.

Viime vuoden tammikuussa vuoron sai Seinäjoki, jonka kaupunginteatteriin Elstelä dramatisoi Komisario Palmun erehdyksen.

Lue lisää: Lupaus kuolevalle äidille teki Joel Elstelästä yhden teatterimaailman vihatuimmista nimistä – Seuraavaksi hän aikoo tarttua isoisänsä Mika Waltarin julkaisemattomaan teokseen.
Elstelän yksinoikeus Palmuihin ei ole ollut kaikkien mieleen
.

– Tätini sanoi, että taidanpa olla vihatuin ihminen Suomen teatterimaailmassa, kun en anna muiden tehdä Palmuja, Elstelä kertoo Ilkan ja Pohjalaisen haastattelussa.

Elstelän mukaan kyse ei ole ahneudesta, vaan siitä, että hän haluaa pitää kiinni äitinsä toiveesta, vaikka se kuinka teatteripiirejä risoisikin.

– En tuntenut tekeväni rikosta Palmuja sovittaessani. Monen mielestä en silti saisi sukulaisena tehdä näitä, mitä en ymmärrä, sillä olen tehnyt paljon näytelmiä tätä ennen.

Uuden Komisario Palmu -elokuvan suunniteltu ensi-ilta on vuonna 2023. Näyttelijävalinnoista tiedotetaan myöhemmin.

Tuleva elokuva on ensimmäinen Palmu-filmatisointi yli 50 vuoteen Matti Kassilan ohjausten jälkeen.

STT

Kommentoi  • Uutiset
  • Urheilu