Pohjalaislähtöinen kirjailija palkittiin perinteikkäällä lastenkirjallisuuden palkinnolla – Sari Peltoniemen romaani kertoo sortoa pakenevista lapsista

SEINÄJOKI

Tämän vuoden Lydecken- ja Topelius-palkinnot on jaettu.

Lastenkirjallisuuden Arvid Lydecken -palkinto on myönnetty Sari Peltoniemen teokselle Täältä minä karkaan (Ranran). Palkintoa on jaettu vuodesta 1969.

Romaanin tarina sijoittuu fiktiiviseen Dynian maahan, jossa on tapahtunut sotilasvallankaappaus. Lapset on erotettu vanhemmistaan ja sijoitettu Aamuruskon orpokotiin. Nälkä, raadanta ja rangaistukset kuuluvat arkeen. Tarinan päähenkilö Leopolda karkaa orpokodista ystäviensä kanssa.

Raadin mukaan Peltoniemen kirjasta löytyy yhtymäkohtia nykypäivän pakolaisten kohtaloihin, lasten oikeuksiin ja eriarvoisuuteen.

– Joskus on tarpeen uskaltaa kyseenalaistaa aikuisten määräämiä sääntöjä ja ehtoja, palkintoperusteluissa todetaan.

Peltoniemi on syntynyt Kauhavalla ja hän toimi 1980- ja 1990-luvuilla Noitalinna huraa! -yhtyeen laulajana ja sanoittajana. Nykyään Lempäällä asuva Peltoniemi on kirjoittanut lasten- ja nuortenkirjoja vuodesta 2000. Hän on myös uuden VaLas-kollektiivin perustajajäsen. VaLas eli Vapaat lasten- ja nuortenkirjailijat -kollektiivi tuottaa lasten- ja nuortenkirjoja.

Ilkka-Pohjalainen haastatteli Sari Peltoniemeä toukokuussa, lue juttu tästä:

Kasarihitti teki Sari Peltoniemestä julkkiksen – uusimman nuorten romaaninsa juuri julkaisseesta kirjailijasta se tuntuu ristiriitaiselta .

Nuortenkirjallisuuden Topelius-palkinnon sai Meri Luttinen teoksestaan Myrskynsilmä. Muinaissuomalaiseen fantasiamaailmaan sijoittuva esikoisromaani on hieno kasvukertomus, joka käsittelee erilaisuutta, yksinäisyyttä ja omien pelkojen voittamista, kuvaillaan palkinnon perusteluissa.

Palkinnot jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry. Ehdokkaat valittiin vuoden 2020 aikana ilmestyneistä kotimaisista lasten- ja nuortenkirjoista. Molempien palkintojen arvo on 2 021 euroa.

Kommentoi  • Uutiset
  • Urheilu