Apinasaari ei suostu kuolemaan

Monkey Island on pelisarja, jonka useimmat LucasArts-ummikotkin tunnistavat. Ron Gilbertin, Tim Schaferin ja Dave Grossmanin työstämät huumoriseikkailut ovat malliesimerkkejä onnistuneista seikkailupeleistä. Monkey Island II saattaa olla paras koskaan tehty osoita ja klikkaa -seikkailu.

Kahdesta ensimmäisestä Apinasaaresta on Steamissa tyrkyllä viralliset remasteroinnit, joissa grafiikka on tuunattu tälle vuosituhannelle ja dialogista vastaa mielikuvitusprosessorin sijaan aidot ääninäyttelijät. Onneksi George-setä sai näissä peleissä visionsa kerralla kuntoon, ettei LeChuckille tarvinnut lisäillä uusia NOOOOOOOOO-huutoja.

Episodipeleistään tuttu Telltale Games jatkoi muutama vuosi sitten Guybrush Threepwoodin tarinaa Tales of Monkey Island -seikkailullaan. Vaikka tuotos ei Lucas-mittarilla ollut ensimmäisen kahden osan veroinen, kolmosella ja etenkin nelosella Telltalen visio pesi lattiaa.

Tales of Monkey Islandia ei voi ihan täysin fanituotokseksi laskea, mutta se on silti kokeilemisen arvoinen seikkailu. Retkeä uusitulle apinasaarelle voi suunnitella täällä.

 

Virallisen jatko-osan vastapainoksi verkossa on epävirallisia jatkoprojekteja kuin tahnaa tuubissa, joista osa on ehditty jo kuopata. Ihan jokaista on mahdotonta luetella, sillä tuotoksia on valehtelematta kymmeniä. Lienee sanomattakin selvää, että taso vaihtelee melkoisesti ja vain harva projekti on saatu valmiiksi asti.

Night of the Hermit on pelisarjan spin-off, missä Herman Toothrot joutuu perintönsä perässä melkoiseen pyöritykseen. Huumorilla höystetty seikkailu on ilmaiseksi fanipläjäykseksi ihan kohtuullinen tuotos ja tarjolla on myös kokonaan puhuttu versio.

Nappaa peli tästä linkistä.

Yksi talkooporukka on tehnyt ”uusintaversion” Monkey-sarjan parhaasta pelistä. M:I-2: LeChuck's Revenge läpällä julkaistu kyhäelmä, missä kauniit taustat ja hyvin animoidut hahmot on korvattu MS Paintilla väkerretyllä ”grafiikalla” ja pelin tarinaan on lisätty ”huumoria”.

Peliin on tehty myös toimintapainoitteinen jatko-osa nimeltä Devil's Triangle, mutta tätä viritystä en enää verkosta löytänyt. Ehkä hyvä niin.

Paintilla tehdylle Apinasaarelle pääsee täältä.

MI2: Illusion on puolestaan täysin alkuperäisteoksen näköinen seikkailupeli, joka jatkaa suoraan kakkosen tarinaa ja pyrkii solmimaan auki jääneitä juonilankoja kakkosen ja kolmosen välillä. Schaferin ja Grossmanin kynäilemä alkuperäisstoori käytännössä lopettaa koko pelisarjan, sillä nerokkuudestaan huolimatta lopetus torppasi kaikki järkevät mahdollisuudet jatko-osalle.

Tuotos on verkkolähteiden mukaan naksuteltu läpi noin kymmenessä minuutissa, jos sen onnistuu jostain löytämään. Pelistä on liikkeellä kaksi versiot sekä ranskaksi että englanniksi.

Toinen patonkimaasta tuleva Apinasaari on nimeltään Monkey Island: Daementia, ja ajallisesti tuotos sijoittuu ykkösen ja kakkosen väliin. Seikkailu tapahtuu Guybrushin pääkopassa.

Valitettavasti tästä sisäavaruuden merirosvotrippailusta on tarjolla pelkkä demo englanniksi, sillä täysversio on ranskalainen. Jos kielitaito on kunnossa, tästä linkistä saa kokonaisen pelin tai englanninkielisen maistiaisen

IWWHIIWWHITOMIROTPG: The Game (nimi ei ole typo) ja Picaroon: The Lost Years ovat heittämällä ovat grafiikaltaan komeita, mutta molemmat ovat kadonneet tietoverkon syövereihin. Satunnaista kirjainjoukkoa muistuttava peli oli ilmeisesti muutaman ruudun mittainen vitsi, Picaroon taas faniprojekti, joka muuttui kunnianhimon kasvaessa kokonaiseksi peliksi.

Picaroon näyttää kuvaruutukaappausten perusteella sen tason tuotokselta, että siitä voisi maksaa ihan oikeaa rahaa. Toivottavasti LucasArtsin alasajo palauttaa tämän tuotoksen takaisin elävien kirjoihin.

Darkness of Monkey Island lukeutuu myös silmäkarkkiosastoon, sillä peli on käytännössä identtinen piirroselokuvamaisen Curse of Monkey Islandin kanssa. Valitettavasti tämäkin tuotos makaa koomassa, sillä tekijöiltä loppui tekniikkademon jälkeen mielenkiinto.

Olen tarkoituksella säästänyt parhaan tuotoksen viimeiseksi. Monkey Islandin samankaltaisuus Pirates of the Caribbeaniin ei ole sattumaa, sillä leffasarja on melkein kuin virallinen elokuvasovitus pelilegendasta. Fanit haluavat lisää synergiaa, joten tältä näyttää naksuseikkailuksi muuttunut Pirates of the Caribbean. Mars lataamaan!

Seuraavana vuorossa on Day of the Tentacle ja lonkeroiden perilliset.

Kommentoi

Tutkain lista 10