Babylon 5 – rakastettuni

Ellei Star Trekiä lasketa, Babylon 5 on eräs rakkaimmista tieteismuistoistani. Yksinäiselle avaruusasemalle sijoittuva avaruusooppera oli muinaisella 1990-luvulla kerrassaan päräyttävä kokemus. Tietoverkkojen kivikaudella televisiosarjaa tuli seurattua Ylen tahtiin. Viiden tuotantokauden mittaisesta spektaakkelista minulta jäi väliin tasan kaksi jaksoa.

J. Michael Straczynskin tuottama ja käsikirjoittama Babylon 5 on heittämällä eräs scifin merkkipaaluista. 110 jakson mittainen komennus sijoittui Babylon 5 -avaruusasemalle, joka rakennettiin ihmisten ja minbarien välisen sodan raunioista rauhanomaiseksi kohtaamispaikaksi kaikille galaksin roduille.

Uuden sukupolven Star Trekistä poiketen sarjassa oli lähes koko sen keston mittainen, yhtenäinen tarinakaari ja viikon lateksinaamioiden lisäksi Babylonin pidoissa käsiteltiin myös uskontoja ja elämänkatsomuksia.

Keskeisenä teemana sarjassa on kuitenkin sota myyttisiä Varjoja vastaan. Muinaiset muukalaiset alkavat hiljalleen hivuttautua galaksin syrjäseuduilta ihmisten ja muiden muukalaisten ilmoille, joten elintilastaan taistelevien lajien on yhdistettävä voimansa, jotta ikiaikainen paha voidaan kukistaa. Galaktista vastarintaa johtaa Babylon 5:n komentaja John Sheridan (Bruce Boxleitner), joka johtamistaitojensa lisäksi jäi historiaan pitkistä monologeistaan.

Sarjan kova ydin kietoutuu kolmen keskimmäisen tuotantokauden ympärille. Varjosotaa ennen sarja etsi vielä itseään ja konfliktin jälkeen eetteriin iskeytynyt viides kausi ei oikeastaan edes liity sarjan pääjuoneen. Sarja piti saada neljässä vuodessa pakettiin, sillä uhkana oli, että se saisi kirveestä. Toisin kuitenkin kävi, joten viimeiselle tuotantovuodelle ei varsinaisesta pääjuonesta jäänyt kuin rippeet.

Koska tarina on sarjan kantava voima, en halua suurin surminkaan spoilailla tämän enempää. Henkilöhahmojen välisessä dynamiikassa tieteisviihteessä menee edelle vain uusi Taisteluplaneetta Galactica, Star Trekin asemasotaversio Deep Space Nine pääsee Babylonin porteille, mutta tästä kaksikosta Straczynskin visio vie ja Trek vikisee.

Kuriositeettina mainittakoon, että uus-Galactican käsikirjoittanut Ronald D. Moore on häärinyt myös Deep Space Ninen parissa. Tämä näkyy molempien sarjojen tematiikassa, sillä sekä Galactica että Deep Space Nine uskalsivat mennä aiempaa syvempiin teemoihin.

Star Trekin maailmassa kapteenit oli aiemmin totuttu näkemään Jeesuksesta seuraavina, mutta Deep Space Ninea komentava Benjamin Sisko uskalsi toisinaan uhrata oman moraalinsa yhteisen hyvän alttarille. D-mallin Enterprisea komentava kapteeni Picard tuskin olisi koskaan uhmannut pyhää pääsääntöä tai omia periaatteitaan.

Tietoverkkojen legendat kertovat, että Straczynski yritti alun perin myydä ideaansa Babylon 5:stä Star Trekiä tuottaneelle Paramountille, mutta sikariporras oli haluton ottamaan uutta tieteissarjaa tarjontaansa. Warner kuitenkin tarttui täkyyn, mutta hetkeä myöhemmin Paramount nokitti Star Trek -universumiin sijoitetulla Deep Space Ninella.

Taustalla voi tosin olla yhteensattuma, mutta molemmat sarjat starttasivat käytännössä samanaikaisesti, Deep Space Nine tosin viikkoa aikaisemmin. Straczynski on oman kertomansa mukaan kertonut Viacomille ideastaan jo vuonna 1989. Samalla hän oli toimittanut myös koko sarjan käsikirjoituksen ja alustavat versiot henkilöhahmoistaan.

Nämä kaksi sarjaa muistuttavat pinnan alla paljon toisiaan. Varjosodan vastapainoksi Deep Space Nine esitteli galaksin ainoan vakaan madonreiän toisella puolella lymyävän Dominionin, joka oli Federaatiota muistuttava, lukuisista muukalaislajeista koostuva liittouma. Babylon 5:ssä galaksin herruudesta puolestaan taistelivat Federaation ja Dominionin sijaan Varjot ja Vorlonin.

Deep Space Nine on kestänyt hyvin aikaa, kiitos pääasiassa pienoismalleilla tehtyjen erikoistehosteiden ja huomattavasti isomman budjetin. Babylon 5:ssä tilanne on toinen. Aluksi efektejä kasailtiin Amigalla ja lavasteet askarreltiin milloin mistäkin, joten jälki on sen mukaista.

Jos antiikkisesta ulkoasusta pääsee ylitse, Babylon 5 tarjoaa edelleen todella vetävän tieteistarinan, jonka lopetuksesta moni muu televisiosarja saisi ottaa mallia. Koska juonipaljastuksia on vältettävä kuin ruttoa, jotta sarjan vetovoima ei kärsisi, kannattaa kurssi suunnata kohti Babylonia.

Televisiosarjan perintöä tehtiin tukemaan seitsemän elokuvaa, joista viimeisin, Lost Tales, julkaistiin vuonna 2007. Samaan maailmankaikkeuteen sijoittuva spin-off-sarja Crusade puolestaan jäi 13 jakson mittaiseksi torsoksi, vaikka se suunniteltiin Babylon 5:n tavoin viisivuotiseksi. Sarja sai kirveestä Straczynskin ja rahakirstun vartijoiden erimielisyyksien vuoksi.

Crusadessa Excalibur-avaruusaluksen miehistön on etsittävä parannuskeino Maahan kylvettyyn ruttoon. Vorloneiden ja minbarien teknologiaan perustuva Excalibur seikkaili pitkin galaksia Star Trekin hengessä.

Toistaiseksi Babyloniin pääsee vain dvd-kaupan kautta, sillä kukaan ei Suomessa ole tarttunut sarjan esitysoikeuksiin. Yleisradion päättäjät, maksan kiltisti nyt Yle-veroa. Vaadin, että Babylon 5 pääsee uusintakierrokselle!

Kommentoi

Tutkain lista 10